TØFL og U18 publikum på Metropolis  foto: Leah Håland Solomons
TØFL og U18 publikum på Metropolis foto: Leah Håland Solomons

Møt UFLAKKS Stavanger - husk å søke Frifond utsatt frist 15. juni

07.05.2021

I rekken av gode Frifond-historier tok vi denne gang turen til UFLAKKS Stavanger, en forening under AKKS Stavanger. UFLAKKS er en konsertserie av og for ungdommer som ble opprettet i Bergen i 2013. UFLAKKS finnes nå i både Bergen og Stavanger og har nylig startet opp i Trondheim og Oslo. Vi tok en prat med daglig leder i AKKS Stavanger, Ida Belle. 

 

Fortell kort om bakgrunnen til UFLAKKS Stavanger

UFLAKKS Stavanger er en forening under og underavdeling av AKKS Stavanger, og startet opp i september 2016. Siden da har vi brukt tid på få ut navnet vårt i Stavanger, Rogaland Fylke og resten av landet. Vi ønsker å arrangere konserter for ungdom under 18 år, med fokus på profesjonelle og etablerte artister. Vi satser bredt i ulike sjangre og målgrupper blant unge, og ser at det er et underliggende behov for musikkbyen Stavanger og Rogaland Fylke å ha et konserttilbud for barn og unge under 18 år. Et annet viktig mål med prosjektet er å bevisstgjøre og profesjonalisere medlemmer av UFLAKKS Stavanger innenfor logistikk, økonomi, næringsliv, booking og musikkbransjen generelt. Dette gjør vi ved å sørge for at alle medlemmer er en viktig del av produksjonsteamet bak profesjonelle live-konserter på en arena hvor jevnaldrende både er publikum og arrangør. 

 

Beskriv ungdomssatsningen deres og hva slags resultat denne har gitt?

Siden vi startet dette prosjektet har vi fått arrangere konserter for over 3000 ungdom, med noen av Norges fremste artister og unge lovende artist-talenter som oppvarming. Vi ser at vi har hjulpet ungdommen i denne regionen med å etablere konsertbesøk som en del av deres fritidsaktiviteter, noe som var ett av målene med denne satsningen. I tillegg har en rekke av våre frivillige ungdomsmedlemmer, som har vært sentrale pådrivere i prosjektet, gått videre til å jobbe med og/eller studere musikk. Noen har startet management og bookingselskap, og andre har fortsatt med musikkrettet arbeid i andre idealistiske organisasjoner eller hos andre samarbeidspartnere i kulturbransjen. Vi er utrolig stolte over å kunne gi ungdommen et springbrett og en trygg start her i UFLAKKS, og at de gjennom prosjektet får tilgang på profesjonelle opplevelser, kompetanseheving, erfaring og überviktige nettverkskontakter. 

 

 I merch-boden under U18 konsert med Honningbarna på Tou Scene foto: Ida Belle

 

 

Hvor viktig har Frifond vært for å skape denne aktiviteten?

UFLAKKS Stavanger har mottatt støtte fra Frifond siden oppstarten. Uten Frifondmidlene hadde vi ikke klart å arrangere så mange fantastiske konsertopplevelser for så mange ungdom som vi har. Støtten gjør at vi kan holde billettprisene meget lave, slik at vi kan gjøre konsertopplevelsene tilgjengelige for alle, uansett økonomisk ståsted. Det har også vært mulig å støtte unge, up-and-coming artister fra regionen i prosessen med å bygge viktige nettverkskontakter og å gi dem muligheten til å stå på profesjonelle scener foran et ivrig publikum.

 

Tips og gode råd til å sette i gang ungdomskonserter/aktivitet

Bruk Instagram stories til å utlyse at prosjektet starter og baser opplegget på at prosjektleder/initiativtaker er der som støttespiller til å ta seg av økonomiske utfordringer, veilede og kurse ungdommen. På denne måten sikrer man at ungdommen får mest mulig erfaring med alle prosesser knyttet til konsertarrangeringen, og ikke bare de morsomme avgjørelsene. Det er viktig at alt ikke ordnes på forhånd for så å gi ungdommen "tillatelse" til å slippe til, men at man heller fokuserer på at de skal få opplæring og veiledning til å kunne drive på egen hånd. På denne måten kan de kan få mestringsfølelse og det eierskapet dette gir.

Vi har noen hovedfilosofier som er sentrale i UFLAKKS-prosjektet: Ungdommene skal velge artistene vi booker, få opplæring i bookingprosessen fra A-Å, sende bookingmail, svare, følge opp konsertproduksjonen og alle steg under avvikling, samt ha ansvar for markedsføring og sosiale medie-bruk. Vi har tett chat-kontakt med mellom møtene, men prøver å spare opp oppgaver og spørsmål til at vi sitter sammen. Da gjennomgår vi prosessen slik at deltakerne kan stille spørsmål som alle kan få svar på og gir feedback på tekster de sender ut og «tone of voice» når de promoterer fra prosjektets sosiale medier. Vi fokuserer mest av alt på prosesser og profesjonalitet fremfor resultatet. Vi har alltid ønsket å fokusere på hardt arbeid og at man gjør så godt man kan, også gjør vi det beste ut av konsertdagen uansett hvor mange billetter man selger eller om man har gjort noen feil langs veien. Det viktigste for alle parter - arrangørgruppen, publikum, samarbeidspartnere og artister, er at man har gjort sitt beste. Alle småfeil som måtte skje på veien er store læringsmuligheter. Opplever alle en profesjonell og godt gjennomført prosess vil disse ringvirkningene bidra til å bygge prosjektet, ungdommene som er deltakere vil spre ordet og nye medlemmer vil komme av seg selv, og samarbeidspartnere vil ha gode ting å si om oss som arrangør ved nye forespørsler og fremtidige samarbeid. 

 

Hvordan har Korona pandemien påvirket aktiviteten i år? 

Korona har selvsagt gjort dette til et noe annerledes år. Vi har dessverre ikke kunnet ha like forutsigbare bookingprosesser og samarbeid da man ofte må hive seg rundt og takke ja til konserter på kort varsel, flytte på datoer og så videre. I 2020 fikk vi støtte til å arrangere konserter i samarbeid med UFLAKKS i Bergen og i Trondheim. Dette var første gang vi fikk til et slikt nasjonalt samarbeid. 

I 2021 har vi også startet opp vårt praksis-program, Ung Arrangør - et samarbeid mellom oss, Mablisfestivalen, Folken og Kammermusikkfestivalen. Dette skal gi litt mer erfarne unge arrangører muligheten til enda mer profesjonalisering og praksisplasser hos våre samarbeidspartnere, hvor de får mer ansvar og mentoring fra de de jobber under på utvalgte arrangementer. Vi har arrangert tre kurs, og opplegget er åpent til alle unge arrangører mellom 14 og 25 år fra hele Rogaland. Vi ser frem til å fortsette å utvikle dette prosjektet de neste årene. 

Vi takker for praten og ønsker UFLAKKS Stavanger lykke til videre! Minner samtidig om søknadsfristen til Frifond (NKA) 15. juni. Følg lenken nedenfor for mer informasjon og søknadsskjema.  

SØKNADSSIDE FRIFOND