Basement Sessions Foto: Rebels Music
Basement Sessions Foto: Rebels Music

Møt Rebels Music - Husk å søke Frifond utvidet frist 15. november!

21.10.2020

I rekken med gode Frifond-historier har vi nå kommet til den frivillige klubben Rebels Music som holder til i Musikk-Kjeller`n i Gran kommune. Vi tok en prat med leder Morten Wien. 

Fortell litt om bakgrunn til klubben

Rebels Music ble startet i 2012 på Hadeland. I denne perioden var det få eller ingen seriøse konsertarrangører i regionen. Vi var en gjeng bestående av musikkglade folk i alle aldre og med forskjellig bakgrunn som sammen startet Rebels Music. Den av oss med mest erfaring ble en naturlig leder. Et par år etter oppstarten fikk vi tak i en gammel kjeller i et næringslokale som vi brukte et år på å sette i stand. Første artist på scenen var Marcus og Martinus, og det skapte mye oppmerksomhet. Med en nærhet til Gardermoen har det gjennom årene vært mange spennende internasjonale artister innom kjeller`n i Gran, som også har fungert som et samlingspunkt for lokale artister. 

Hvor viktig har Frifondmidlene vært i ungdomssatsningen?

Rebels Music har i mange år mottatt støtte fra Frifond, og har sakte men sikkert bygd opp et spennende tilbud som etter navneendring og total makeover i 2019, har fått navnet Basement Sessions. Basement Sessions blir drevet av et eget ungdomsstyre og er et gratis fritidstilbud til musikkinteressert ungdom i alderen 13-26 år; enten det er interesse for å lytte, lyd- og lysteknikk, scenearbeid, videostrømming/flerkameraproduksjon eller å stå på scenen som vokalist eller musiker. Sjangermessig er dette åpent for alt fra opera til steinhard rock. Dette har blitt en sosial møteplass hvor det skapes både nye band og vennskap. Det utveksles lærdom, tips og triks, og noen ganger er det gjestebesøk fra voksne musikere som kan gi spennende råd og veiledning. Basement Sessions har også resultert i et samarbeid med Hadeland VGS, hvor flere klasser har brukt Musikk-Kjeller`n som scene og som kulisser i forbindelse med filmproduksjon. I tillegg har vi de siste fire årene hatt elever utplassert gjennom hele året. Ungdommen har laget et eget musikkrom ved siden av scenen til trygg og riktig oppbevaring av instrumenter, og har takket være den lokale sparebankstiftelsen også fått kjøpt inn flere akustiske instrumenter.

 

Konsert Basement session: Fote Rebels Music
Basement Sessions Foto: Rebels Music.

 

Rebels Music er en frivillig organisasjon drevet utelukkende på dugnad, og får lite eller ingen støtte fra stat og kommune. Uten Frifond hadde ikke Basement Sessions vært mulig. Selv om det ikke er de store kronene man får i støtte, så er 15 000-20 000 kr per år det som gjør at det er mulig. Disse midlene, øremerket til ungdomsprosjekter, er en viktig motivasjon for organisasjonen til å bruke tid og krefter på dette arbeidet. 

Har dere noen gode råd og tips for å sette i gang ungdomsaktiviteter? 

Å la ungdom lage egne prosjekter innen musikk er både spennende og givende. Det er viktig å tenke og gjøre ting på ungdommens egne premisser, involvere ungdommen i kommunikasjon som skal ut til ungdom, og gi dem litt spillerom innenfor tydelig avklarte rammer. Ungdommene i Basement Sessions har reist rundt på skoler og andre fritidstilbud for å fortelle om aktiviteten, de står på stand når det er markedsdager lokalt - da gjerne med en egenlaget brosjyre, samt at de spiller noen låter. Å ha en sosial møteplass for musikkinteressert ungdom er viktig, det er tross alt her fremtidens musikk skapes. Hvem vet, om 20 år sitter en av de unge artistene på et talkshow i USA og snakker om en kjeller i Gran hvor alt startet.

Vi takker for praten og minner om å søke Frifond som har utvidet søknadsfrist 15. november denne runden. Se mer informasjon om retningslinjer og søknadsskjema ved å klikke på lenken nedenfor.  

SØKNADSSIDE FRIFOND