ISAH på Blåfrostfestivalen 2020 . Foto: Blåfrostfestivalen / Stian A. Olsen
ISAH på Blåfrostfestivalen 2020 . Foto: Blåfrostfestivalen / Stian A. Olsen

Møt Blåfrostfestivalen - husk å søke Frifond frist 15. juni

19.05.2020

I serien med gode Frifond-historier tok vi denne gangen turen til Blåfrostfestivalen på Rognan i Nordland og møtte festivalsjef Oivind Holte. Festivalen rakk akkurat bli gjennomført i februar i år, før alt ble stengt ned.

Fortell kort om bakgrunnen til Blåfrostfestivalen - hvordan startet det hele?

Blåfrostfestivalen på Rognan i Nordland har i løpet av få år etablert seg som et av mørketidens store musikalske høydepunkt i Nord-Norge. I et nedlagt skipsverft har festivalens egen arena - Slipen Scene - blitt en favoritt blant publikum og artister fra inn og utland. Med tre scener under samme tak, og med scenens unike industrielle fingeravtrykk, har Blåfrost gått fra å være en festival med lokalt nedslagsfelt, til å bli en regional og nasjonal aktør – også med internasjonale artister på programmet. Festivalen selger ut alle sine billetter i løpet av få minutter hvert eneste år. 

Da Slipen Scene ble Korona-stengt i mars, kastet festivalen seg rundt og lanserte www.bamseklem.no, et veldedighetsprosjekt tuftet på festivalens kanskje aller sterkeste merkevare, som førte til økt omsetning i løpet av noen få uker. 

 

Beskriv ungdomssatsningen deres og om Frifond  har vært viktig for å skape denne aktiviteten?

Blåfrost har mottatt støtte fra Frifond i flere år, og samarbeidet har bidratt til at festivalen har kunnet  arrangere ungdoms- og barnekonserter med en rekke kjente artister. Alt fra Karpe Diem og Sondre Justad, til Cezinando, ISAH, og Honningbarna, for å nevne noen, har stått på scenen vår under ulike U18-arrangement. Hvert år inviterer vi også alle barnehagebarna i kommunen til gratis formiddagskonsert på den største scenen vår.

I 2019 sjøsatte vi “Ungt Arrangørteam”, et prosjekt der vi rekrutterte lokale og dedikerte ungdommer i alderen 14 til 18 år. Ungdom som virkelig ønsker å være med innsiden av arrangør-bransjen, og å lære seg faget. Målet er å skru sammen et team med positive, engasjerte ungdommer som gjennom hele året får være med i alle faser av våre ulike arrangement. Teamet består av 15-20 ungdommer der vennskap og stå-på-vilje skal stå i fokus for alt vi gjør sammen. 

De siste årene har vi i Blåfrost også jobbet tett sammen med skoleverket og arrangørbransjen for å lansere en ny nasjonal utdanning innen sceneteknikk i den norske videregående skolen. Søknaden ligger snart på bordet til Utdanningsdirektoratet og lykkes vi med dette prosjektet - vil det bety enormt mye for svært mange norske ungdommer, som da vil kunne ta en 4 års videregående utdanning, inkludert to år som lærlinger. Kort forklart så vil "VG2 Sceneteknikk" handle om å utvikle grunnleggende kompetanse innenfor fagområdet lyd, lys, bilde og sceneteknikk.

Ungt arrangørteam:Foto: Blåfrostfestivalen / Stian A. Olsen / Planleggingsmøte i «Tredje» på Slipen Scene, med «Ungt Arrangørteam». Foto: Blåfrostfestivalen / Stian A. Olsen


Tips og gode råd til å sette i gang ungdomskonserter/aktivitet

Satsing på barn og unge er fra Blåfrost sin side et prioritert område, der motivasjonen aldri er kortsiktig profitt. Derfor er støtten fra Frifond helt avgjørende. Isolert sett taper vi penger på for eksempel den årlige ungdomskonserten, men barn og unge er vårt fremtidige publikum og ikke minst neste generasjons arrangører. Deres engasjement og stolthet for festivalen er vår viktigste kapital i fremtiden.  

 

Søk Frifond

Husk å søke Frifond: Utsatt frist 15. juni 2020!

Søknadsside Frifond