Ungrock - Fotograf Torgeir Ekeland
Ungrock - Fotograf Torgeir Ekeland

Søk Frifond utsatt frist 3. juni - bli inspirert av Aronnesrocken

21.05.2019

Vi fortsetter serien med å vise frem arrangører med gode Frifondprosjekter til inspirasjon for andre som ønsker å søke midler. Denne gangen går turen til Aronnesrocken som i disse dager endrer navnet til Alta Live. Vi tok en prat med styreleder Rune Suhr Berg!

Fortell litt om Aronnesrocken og hvordan det hele startet?

Aronnesrocken er en veletablert musikkfestival som har blitt arrangert årlig siden 1996 - på Aronnes i hjertet av Alta i Finnmark. Det begynte i det små som en venners venner fest, der deltakerne tok med seg musikkutstyr, jammet sammen og spilte for hverandre. Og så har festivalen vokst og vokst til å bli en av Finnmarks største kulturscener.

Festivalen har alltid hatt stort fokus på å løfte frem unge band og artister, blant annet ved å prioritere nettopp disse til flere av de mest attraktive spilletidene på programmet. De siste tre årene har festivalen blitt avsluttet av et uetablert band med lokal tilhørighet.

Beskriv ungdomsatsingen og hvilke resultat dette har gitt

Aronnesrocken har de siste 15 årene hatt forskjellige prosjekter og tilbud for ungdom i forbindelse med festivalen. Vi har kjørt workshops og latt ungdommer fremføre det de har lært på hovedscenen vår og delt ut stipender til talentfulle unge artister som har villet satse på egen musikk.

De siste tre årene har vi hatt en talentkonkurranse for ungdom under 20 år med støtte fra Frifond som vi har kalt UNGrock hvor vi har laget en liten scene på parkeringstaket til AMFI midt i Alta Sentrum og oppfordret musikktalenter i Finnmark til å melde seg på. Vi har fått drahjelp fra Sparebanken Nord Norge og det lokale mediahuset Altaposten har også bidratt til premier, promotering og mediadekning. I tillegg har en ungdom vært prosjektleder for dette, noe som har bidratt til trygghet for artistene som deltar samtidig som det har vært en god og lærerik erfaring for prosjektlederen.

Vinneren av UNGrock har blitt kåret om lørdagskvelden på Aronnesrocken med flere tusen tilskuere, noe som fører til at konkurransen og vinneren får mye oppmerksomhet og samarbeidspartnerne i prosjektet blir fremsnakket. Det første året meldte åtte deltakere seg på og de siste årene har vi hatt ti deltakere. Alle artistene får fremføre en låt eller sang hver, og så har vi intervju med dem mellom opptredene. Opplegget tar litt over en time, og her er det lurt å ha en dyktig konferansier som kan holde showet i gang. 

 

UNGrock, Christoffer Jankila - Fotograf Bernhard Hienerwadel
UNGRock. Foto: Bernhard Hienerwadel

Hva er forskjellen på UNGrock og UKM?
Vi oppfordrer alle som har deltatt med musikkinnslag på UKM til å delta på UNGrock. Det er ikke bare for de spiller rock, vi har hatt singer-songwriters, band, hip hop og ungdommer som har spilt enkeltinstrumenter. Det er egentlig ingen kunstneriske begrensninger. At prosjektets navn inneholder ordet rock viser bare at det er tilknyttet festivalen Aronnesrocken. Men UNGrock er en konkurranse, og vinnere har de siste årene fått stipender de kan benytte til innspillinger eller innkjøp av musikkutstyr.

Hvor viktig har frifondstøtten vært for dette prosjektet?

Støtten fra Frifond har vært viktig for UNGrock. Det koster litt penger å arrangere, med leie av utstyr og honorar til prosjektleder og lydfolk, så da skaper en slik støtte trygghet for arrangøren. I tillegg når man får støtte fra sponsorer, får man også litt press på seg til å lage en god plan og et profesjonelt opplegg.

Vi har vært tydelig på at UNGrock er et springbrett videre mot en artistkarriere. De som spiller på UNGrock i år kan være de som spiller rett før eller rett etter en stor nasjonal headliner på Aronnesrocken om et par år og en dag er det kanskje nettopp disse ungdommene som blir våre største headlinere. Da er det kult å kunne si at vi også ga dem sjansen og lot dem skinne da de trengte det som mest.

Hva skjer med UNGrock nå når Aronnesrocken skifter navn til Alta Live?
Vi er overbevist om at UNGrock er kommet for å bli. Alta Live blir arrangert i Alta sentrum og UNGrock vil bli arrangert på en av scenene på festivalområdet istedenfor på AMFI-taket noe som vil gi ungdommene litt større publikum og bli enda bedre. Navnet er veletablert og trenger ikke endres.

Vi ønsker Aronnesrocken lykke til videre med planlegging av årets festival og håper mange arrangører har blitt inspirert til å søke Frifond med frist 3. juni. 

Søk Frifond - Søknadsfrist 3. juni

Veiledning, søknadsskjema og kriterier for å søke Frifond finner du ved å trykke på lenken nedenfor. Ta kontakt med Mariann Skjerdal i NKA om du har spørsmål.

SØK FRIFOND HER