#

Skråblikk fra Tone: Gi en som jobber frivillig en klem i dag!

05.12.2019

Rekk opp hånda alle dere i musikk- og arrangørfeltet som jobber eller har jobbet som frivillig. I dag (og egentlig alle andre dager) hyller vi dere!

Det er kanskje en floskel, men det må sies likevel: Uten frivilligheten hadde ikke det norske musikklivet vært så rikt som det er i dag. Det arrangeres konserter og festivaler innen en bredde av sjangere på selv de minste steder i dette landet, og i veldig mange tilfeller drives de frem av lokale ildsjeler som bruker av fritiden sin for å skape noe for fellesskapet.

46 prosent av NKAs 415 medlemmer er registrert som frivillige foreninger. I tillegg anslår vi at medlemmene våre engasjerer minst 50 000 frivillige hvert år, enten det er på studenthus, i klubber eller på festivaler. Arrangørfeltet, og ergo resten av musikkbransjen og publikum, er helt avhengig av denne innsatsen for at konserter og festivaler skal finne sted. Samtidig vet vi at veldig mange av de etablerte aktørene i musikkbransjen begynte nettopp som frivillige, og at erfaringen de fikk her var avgjørende for at de kom inn i bransjen i utgangspunktet. Da regjeringen raslet med skattelenkene tidligere i år var konsekvensene for rekrutteringen til kunst- og kulturfeltet noe av det vi la vekt på i vår argumentasjon.

For det er selvsagt ikke bare innen musikkfeltet frivilligheten er viktig. Frivillighetsbarometeret viser at mer enn 1,4 millioner nordmenn har deltatt i minst én frivillig kulturaktivitet det siste året, og antall deltakelser nærmer seg 2,1 millioner. Det er samme nivå som antall medlemskap i idrettsbevegelsen, og understreker viktigheten av at vi stopper opp og anerkjenner hva frivilligheten betyr for feltet vårt. Og hva er vel bedre enn å benytte anledningen i dag, 5. desember, som er FNs internasjonale dag for frivillighet. Vi i NKA skal feire sammen med Frivillighet Norge, og trekker samtidig frem et utmerket knippe representanter blant våre medlemmer i sosiale medier.

Og vi oppfordrer dere andre til å gi en som jobber frivillig en klem eller en high five i dag. Ta deg tid til å si at du setter pris på hen. Alternativt, hvis du er en av dem som rakk opp hånda innledningsvis; vit at vi setter umåtelig stor pris på deg.