Frivillige fra Natur og Ungdom i sving under Øyafestivalen 2018. Foto: Åsmund Seip
Frivillige fra Natur og Ungdom i sving under Øyafestivalen 2018. Foto: Åsmund Seip

Klimakutt og kultur - miljøseminar for kunst- og kulturfeltet

24.06.2019

Øyafestivalen, Vinjerock og Norske Konsertarrangører arrangerer klimaseminar for kunst- og kulturfeltet 9. august 2019. Dagen innledes med en omvisning på Øyafestivalen, som i snart et tiår har vært et av verdens grønneste arrangementer. Resten av dagen foregår på Munchmuseet på Tøyen.

Hvor store er klimautslippene i kunst- og kulturfeltet og hvordan kan vi kutte dem? For første gang samles et bredt anlagt felt for å diskutere konkrete klimatiltak i produksjon og formidling av kunst og kultur. Målet for dagen er å vise hvilke klimaløsninger som finnes for kulturfeltet i Norge og å kartlegge hvordan vi i fellesskap kan bidra til en grønnere bransje.

- Klima og miljø har lenge vært på agendaen i arrangørfeltet, og flere norske festivaler har kommet svært langt i å redusere sine klimaavtrykk. De viser også hvordan det å være miljøvennlig kan lønne seg. Når arrangørfeltet nå tar initiativ til dette seminaret er det fordi vi gjerne vil dele av våre erfaringer med resten av kunst- og kulturfeltet, og lære av andre, sier Tone Østerdal, daglig leder i Norske konsertarrangører.

På programmet står Torild Langklopp fra Stokkøya Festival som skal snakke om hvordan de har skapt en helt plastfri festival med bærekraftig og lokal mat på en øy midt ute i havgapet. Fredrik Österling fra Helsingborg Konserthus forteller om hvordan de besluttet å slutte å fly inn artister til konserthuset og heller vil prioritere de som reiser miljøvennlig. Produsent Ronny Fritsche fra Zentropa Sweden i Väst snakker om hvordan filmbransjen kan ta konkrete grep for å gjøre produksjonene klimavennlige. Gerd Elise Nørland fra Munchmuseet vil snakke om hvordan museet skal tilby moderne kunstopplevelser i et bærekraftig museumsbygg.

Bård Vegar Solhjell (WWF), Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender) og Marius Holm (Miljøstiftelsen ZERO) forteller om hvor de store utslippene er,  og gir oss konkrete verktøy for å håndtere dem.

Det vil bli debatt om hvilke veivalg kunst- og kulturfeltet må ta for å bli en del av en bærekraftig framtid, med Kristin Danielsen (Kulturrådet), Morten Gjelten (NTO - Norsk Teater - og orkesterforening), Åse Kringstad (Virke Produsentforeningen) og Ole Tobias Lindberg (Oseana/Norske kulturhus).

Konferansier for dagen er daglig leder i NKA, Tone Østerdal.

 

Program

09.45 Oppmøte: Hovedinngangen ved Munchmuseet
10.00 Omvisning i Tøyenparken med fokus på miljø v/Øyafestivalen
11.00 Åpning av seminaret v/Kultur- og liketillingsminister, Trine Skei Grande
11.15 Beste praksis
- Bård Vegard Solhjell (WWF)
- Torild Langklopp (Stokkøya Festival)
- Fredrik Österling (Helsingborg Konserthus)
12.00 Showcase Øya-artist
12.15 LUNSJ
12.45 Beste praksis
- Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender)
- Ronny Fritsche (Zentropa)
- Gerd Elise Nørland (Munchmuseet)
- Marius Holm (Miljøstiftelsen Zero)
13.45 Veien videre: Innspillsrunde fra salen
14.14 Panelsamtale: Hvilke veivalg må kunst-
og kulturfeltet ta for å bli en del av en bærekraftig framtid?

Deltakere: Kristin Danielsen (Kulturrådet), Morten Gjelten (Norsk teater og orkesterforening),
Åse Kringstad (Virke produsentforeningen), 
Ole Tobias Lindeberg (Oseana/Norske kulturhus).
Samtalen modereres av Stig Arild Pettersen.
15.00 Takk for i dag!  

 


Seminaret er initiert av Norske Konsertarrangører, Vinjerock og Øyafestivalen og arrangeres i samarbeid med Munchmuseet.

NB! Begrensede plasser!

Kjøp billetter her

Ta kontakt ved spørsmål

Omvisning

NKA og Øyafestivalen inviterer også NKAs medlemmer til egen omvisning på festivalområdet torsdag 8. august.

MER INFO OG PÅMELDING HER