Frivillige fra Natur og Ungdom i sving under Øyafestivalen 2018. Foto: Åsmund Seip
Frivillige fra Natur og Ungdom i sving under Øyafestivalen 2018. Foto: Åsmund Seip

Klimakutt og kultur - miljøseminar for kunst- og kulturfeltet

30.07.2019

Norske Konsertarrangører (NKA), Øyafestivalen og Vinjerock arrangerer klimaseminar for kunst- og kulturfeltet 9. august 2019. Dagen innledes med en omvisning på Øyafestivalen, som i snart et tiår har vært et av verdens grønneste arrangementer. Resten av dagen foregår på Munchmuseet på Tøyen.

Hvor store er klimautslippene i kunst- og kulturfeltet og hvordan kan vi kutte dem? For første gang samles et bredt anlagt felt for å diskutere konkrete klimatiltak i produksjon og formidling av kunst og kultur. Målet for dagen er å vise hvilke klimaløsninger som finnes for kulturfeltet i Norge, og å kartlegge hvordan vi i fellesskap kan bidra til en grønnere bransje.

- Klima og miljø har lenge vært på agendaen i arrangørfeltet, og flere norske festivaler har kommet svært langt i å redusere sine klimaavtrykk. De viser også hvordan det å være miljøvennlig kan lønne seg. Når arrangørfeltet nå tar initiativ til dette seminaret er det fordi vi gjerne vil dele av våre erfaringer med resten av kunst- og kulturfeltet, og lære av andre, sier Tone Østerdal, daglig leder i NKA.

Dagen starter med en omvisning i Tøyenparken der Øyafestivalens miljøsjef forteller om festivalens miljøsatsning. Videre på programmet står Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender) som skal snakke om hvilke verktøy man kan bruke for å velge gode innkjøp og partnere og behovet for et folkelig engasjement i klimasaken. Torild Langklopp fra Stokkøya Festival skal snakke om hvordan de har skapt en helt plastfri festival med bærekraftig og lokal mat på en øy midt ute i havgapet, og Fredrik Österling fra Helsingborg Konserthus forteller om hvordan de besluttet å slutte å fly inn artister til konserthuset og heller vil prioritere de som reiser miljøvennlig. Fra Film i Väst kommer produsent Ronny Fritsche for å snakke om hvordan filmbransjen kan ta konkrete grep for å gjøre produksjonene klimavennlige. Gerd-Elise Mørland fra Munchmuseet snakker videre om Lambda og hvordan det nye museet skal tilby moderne kunstopplevelser i et bærekraftig museumsbygg, og Marius Holm (Miljøstiftelsen ZERO) snakker om klima-spydspisser i næringslivet.

Etter en innspillsrunde fra salen blir det debatt om hvilke veivalg kunst- og kulturfeltet må ta for å bli en del av en bærekraftig framtid. I panelet er Kristin Danielsen (Kulturrådet), Morten Gjelten (Norsk Teater- og orkesterforening), Åse Kringstad (Virke Produsentforeningen) og Ole Tobias Lindberg (OseanaNorske kulturhus).

Dagen avsluttes med Bård Vegar Solhjell (WWF), som forklarer hvordan man kan få til et grønt veikart for kulturbransjen og hva det bør inneholde. 

Konferansier for dagen er daglig leder i NKA, Tone Østerdal.

 

Program

09.45 Oppmøte: Hovedinngangen ved Munchmuseet
10.00 Omvisning i Tøyenparken. Øyafestivalens miljøsjef forteller om festivalens miljøsatsning og viser frem festivalområdet.
11.00 Åpning av seminaret: Konkrete tiltak for utslippskutt i kulturbransjen v/kultur- og likestillingsminister, Trine Skei Grande

Introduksjon: Hvorfor gjør vi dette? v/Julie Forchhammer
11.15 Gode eksempler del 1:

- Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender)
- Torild Langklopp (Stokkøya Festival)
- Fredrik Österling (Helsingborg Konserthus)
12.00 Showcase: Shikoswe
12.15 LUNSJ: Plantebasert mat fra Munchmuseet
12.45 Gode eksempler del 2:

- Ronny Fritsche (Film i Väst)
- Gerd Elise Mørland (Munchmuseet)
- Marius Holm (Miljøstiftelsen Zero)
13.30 Veien videre: Innspillsrunde fra salen
14.00

Panelsamtale: Hvilke veivalg må kunst-
og kulturfeltet ta for å bli en del av en bærekraftig framtid?
Deltakere: Kristin Danielsen (Kulturrådet), Morten Gjelten (Norsk teater- og orkesterforening),
Åse Kringstad (Virke Produsentforening), 
Ole Tobias Lindeberg (Oseana/ Norske kulturhus).
Samtalen modereres av Stig Arild Pettersen.

 

14.45 Bård Vegard Solhjell (WWF)
15.00 Takk for i dag!

 

NB! Begrensede plasser!

Kjøp billetter her

Ta kontakt ved spørsmål

Seminaret er initiert av Norske Konsertarrangører (NKA), Vinjerock og Øyafestivalen og arrangeres i samarbeid med Munchmuseet.

Seminaret er støttet av Fritt Ord.

 

Omvisning

NKA og Øyafestivalen inviterer også NKAs medlemmer til egen omvisning på festivalområdet torsdag 8. august.

MER INFO OG PÅMELDING HER