Julie and the Peckers på Eggstockfestivalen 2019. Fotograf: Kristoffer Øen
Julie and the Peckers på Eggstockfestivalen 2019. Fotograf: Kristoffer Øen

Husk å søke Frifond frist 1. november - Møt Eggstockfestivalen

15.10.2019

I serien med gode Frifond-historier tok vi denne gangen turen til Bergen og Eggstockfestivalen. Vi tok en prat med festivalsjef Ragnhild Severeide. 

 

Navn på arrangør og kort om bakgrunn
Eggstockfestivalen har røtter helt tilbake til 60-tallet, og ble kalt både Frikk-festivalen og Kronstadfestivalen i flere år før AKKS Bergen tok over driften i 2001. Festivalens formål er å gi lokale, unge artister og band en sjanse til å stå på en profesjonell scene tidlig i karrieren deres, og å være et viktig springbrett for regionens musikere. Festivalen ses på som kulturarv av innbyggere i regionen, og artister som har hatt sin begynnelse på Eggstockfestivalen er blant annet boy Pablo, Real Ones, Razika, dePresno, Sondre Lerche, Silja Sol, Thea Hjelmeland, Matias Tellez og Kakkmaddafakka.
Eggstockfestivalens viktighet for regionen ser vi godt gjennom de mange og generøse sponsorene og samarbeidspartnerne festivalen har i regionen. Det lokale næringslivet stiller opp, med sponset studiotid, miksing og mastring, spillejobber, instrumenter til flere titalls tusen, merchandise, fotoshoot, promoteringsmateriale og mer. Dette viser at Eggstockfestivalen ikke bare er viktig for de musikkinteresserte ungdommene, men også for lokale bedrifter. Festivalen har fri alder og er basert i Bergen, men artister med bånd til både Hordaland og Sogn og Fjordane kan delta.


Hvor viktig har Frifond vært for å skape denne aktiviteten?
Vi har blitt støttet av FriFond og Norske Konsertarrangører i en årrekke og det har vært utrolig verdifullt for festivalen. Eggstockfestivalen er en ganske liten festival i det store bildet, og NKAs Frifondmidler har vært utrolig viktige for å sørge for at festivalen holder den standarden den skal for ungdommene som deltar, om så det er som frivillige, artister eller publikummere. Spesielt viktig har det vært for å bevare festivalen etter at vi i 2016 mistet tilskuddet vi i lang tid fikk fra Kulturrådet, fordi de mente at musikk fremført av ungdom for ungdom ikke er av høy nok kvalitet. Eggstockfestivalen mener at å gi ungdom en scene som ønsker de velkommen uansett nivå eller sjanger er essensielt for å spre musikkglede og oppmuntre morgendagens artister til å fortsette med musikken. Her siles ingen vekk, men de første som melder seg på får muligheten til å spille.


Beskriv deres satsing på ungdom og hva slags resultat denne har gitt
Eggstockfestivalen har alltid eksistert på ungdommens premisser. For å få spille på festivalen må ⅔ av gruppen være under 26 år, de må ha en tilknytning til Hordaland eller Sogn og Fjordane, og de kan ikke ha spilt på festivalen før. Festivalen har rom for 24 deltakende artister, og rundt 35 frivillige deltar hvert år. Tilsammen er dette snakk om rett i underkant av 100 deltakende ungdommer i alderen 15-25 år på tre dager, i tillegg til flere hundre unge publikummere hver dag. Eggstockfestivalen har ungdommer i både festivalledelsen, frivilligmassen, artistene på scenen og publikum - og gir ungdom en sjanse til å drive med musikk og kultur på flere forskjellige måter. Spesielt å aktivt inkludere ungdom som tidligere har vært frivillige i festivalledelsen har vært uvurderlig for festivalens forankring, de har vært fantastiske forbilder for festivalens frivillige! Festivalen er virkelig av ungdom, og for ungdom.


Har dere tips og gode råd til de som ønsker å sette i gang med aktiviteter og konserter rettet mot ungdom?
Snakk med ungdommen, og lytt til hva de sier. Eller enda bedre, ta de med inn på kontoret og gi de muligheten til å forme prosjektet selv! Sørg for god lokal forankring. Vær med som en veileder og tilrettelegger slik at det ungdommen ønsker kan gjennomføres. Vær den som gir de muligheter og kunnskap, for det å se engasjert ungdom utvikle og utfolde seg selv er fullstendig magisk.

Da takker vi Eggstockfestivalen for praten og håper flere har blitt inspirert til å skape gode konsertopplevelser med og for ungdom. 

 

Søk Frifond

Husk å søke Frifond frist 1. november 2019. Gå direkte til til søknadsiden.  

Søknadside Frifond