Øvingslokale-konsert anno 2006. Foto: Mariell Amelie Lind Hansen
Øvingslokale-konsert anno 2006. Foto: Mariell Amelie Lind Hansen

Husk Frifond søknadsfrist 1. november. La deg inspirere av Sortland Rockeklubb og BlaBlafestivalen

31.10.2018

Vi fortsetter serien med å vise frem arrangører med gode ungdomsprosjekt som har fått Frifondstøtte og håper at flere skal bli inspirert til å søke. Møt Sortland Rockeklubb som i en årrekke har arrangert konserter og festivaler og vært en viktig aktør for unge lovende band i regionen. Vi tok en prat med mangeårig leder Øystein Bjørstad Lindbeck.

SØK FRIFOND HER

Fortell oss litt mer om Sortland rockeklubb. hvordan startet det hele? 

Sortland Rockeklubb (SRK) ble startet av en gruppe ungdommer fra Sortland i 2002-2003. De lokale rockebandene hadde lyst på en "paraply" de kunne arrangere konserter under. Rockeklubben har siden starten samarbeidet med musikkmiljøet i resten av landsdelen og arrangerer konserter med både tilreisende og lokale band. Alle arrangementene til SRK er rusfri og har fri aldersgrense.  

Siden starten har rockeklubben arrangert konserter jevnlig, og fra 2004 har SRK også arrangert Blablafestivalen fast hver sommer. I juli 2019 arrangeres festivalen for 15. gang. 

 

Bilde: Driveshaft foran Blabla-dekorert øvingslokale, 2018. Foto: Hans Christian Austerslått

 

 

Beskriv deres ungdomsatsing og hva slags resultat denne har gitt 

SRK har helt siden starten blitt drevet på frivillig basis. Gjør-det-selv-mentalitet og selvstendighet har vært viktig i rockemiljøet, og det er ungdom som har stått på selv for planlegging og gjennomføring av konsertene. Alle lokale band har vært nødt til å delta i opprigg og nedrigg - de som ikke bidrar får heller ikke spille på de artigste konsertene. Eldre ungdommer har lært opp yngre i alt fra å drive kiosk og merchbod til å rigge scene og lys. Interesserte ungdommer har blitt satt i arbeid på andre arrangementer. Slik har rockemiljøet blitt til og dette er nå en hobby for mange ungdommer som driver med musikk, og også de som trives best som publikum.

 

Hvor viktig har Frifond vært for å skape denne aktiviteten 

Veldig viktig! SRKs hjemby Sortland ligger i en liten Nord-Norsk kommune, ca 6 timer nord for Bodø og sør for Tromsø. Rockeklubben arrangerer festival hver sommer, og er avhengig av å hente inn band fra andre steder i landsdelen for å fylle programmet. Pengene fra Frifond har gjort det mulig for rockeklubben å dekke reise for unge band, og sørge for at man faktisk har penger til å dekke kostnader ved konserter, som ofte er langt høyere enn hva ungdom har lommebok til å dekke selv.  Med pengene fra Frifond har SRK gitt ungdom musikkopplevelser og impulser de ellers måtte reist langt for å få fatt i. 

 

Har du noen gode råd til å sette i gang ungdomskonserter/aktivitet ?

Det er viktig å gi litt støtte for å få ungdommene i gang med å skaffe seg egne erfaringer. Bortsett fra det, la de ha eierskapet og styringa selv. SRK har i tillegg fått god hjelp og velvilje hos kulturkontoret i kommunen i oppstarten - det hjalp for å sette ting i gang.

Red. Merk: Det er også verdt å merke seg at Øystein Bjørstad Lindbeck fikk Årets Takk under Spellemannsprisen i 2018 for sin mangeårige innsats for Sortland Rockeklubb og for grasrotmiljøet i Norsk Musikkliv. Se nominasjonen nedenfor.

 

SØK FRIFOND -SØKNADSFRIST 1. NOVEMBER

Veiledning, søknadsskjema og kriterier for å søke Frifond finner du ved å trykke på lenken nedenfor,  Ta kontakt med mariann@konsertarrangor.no om du har spørsmål.

Søk frifond her