Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.

Gratis veiledning om økologisk mat på arrangementer

16.05.2018

Norske Konsertarrangører samarbeider med Økologisk Norge slik at du kan få gratis hjelp dersom du ønsker økologisk servering på ditt arrangement.

Fokus på økologiske varer er et viktig miljøvalg. I økologisk landbruk har man bærekraftig produksjon som mål i alle ledd. Et arrangement som jobber helthetlig med miljø bør vurdere muligheten for å servere økologisk mat. Mat er blant delene av et arrangement som har et miljøavtrykk, og matserveringen blir en stadig viktigere del av identiteten til musikk- og kulturarrangementer.

 

Veiledning for arrangører

Arrangementsveiledningen til Økologisk Norge startet allerede i 2003, da de inngikk et samarbeid med Øyafestivalen. I dag serveres det økologisk mat på en rekke større arrangementer landet rundt. Formålet med prosjektet er å utarbeide en permanent tilrettelegging av økologisk matservering for alle større arrangementer som ønsker å servere økologisk mat og drikke, og vil profilere dette. Med støtte fra Landbruksdirektoratet er dette et gratis tilbud til alle arrangører, både de som satser på full økologisk meny og de som vil ha et økologisk alternativ på sitt arrangement. Medlemmer av NKA får prioritet i veiledningen.

Du kan få hjelp til blant annet:              

  • Meny
  • Leverandører
  • Koordinering/organisering                       
  • Profilering                             

 

Debio-godkjent arrangement
For å formidle til publikum at det gjøres en ekstra innsats for bærekraft og miljø velger flere festivaler og andre arrangementer å øko-sertifisere seg. Da synliggjøres det mer spesifikt hvor stor innsatsen er på dette området Debio-sertifisering består av en valørmerkeordning fordelt på tre nivåer: 

gull (minimum 90 % økologisk)
sølv (minimum 50 % økologisk)
bronse (minimum 15 % økologisk. 

Økosertifiseringsprosessen er relativt enkel, siden det bare er én faktor som skal rapporteres;  andelen økologisk mat. Har du kontroll på regnskapet ditt har du kommet langt.

Festivaler som ønsker å servere og profilere økologisk mat og drikke, må gjerne skrive dette på menyen, men for å kunne bruke det grønne Ø-merket, eller Debios valørmerker må en ha en godkjenning fra Debio. Det innebærer at man i forkant av festivalen sender inn en oversikt over hvilke retter som skal serveres og hvem som er produsent / leverandør av de økologiske råvarene.

Lurer du på hvordan du kommer i gang? Ønsker du å vite mer om hvordan du kan tilby miljøvennlig mat på dine arrangementer? Ta kontakt med Inge Lindseth i Oikos Økologisk Norge, eller se arrangementsmat.no. Medlemmer av NKA får prioritet i veiledningen.