Ladehammerfestivalen 2017: Foto: Aina Hammern
Ladehammerfestivalen 2017: Foto: Aina Hammern

Frifond 2018: Møt Ladehammerfestivalen

02.05.2018

Ladehammerfestivalen er en gratis musikkfestival, som arrangeres i Trondheim for niende gang i 2018. Gjennom festivalens åtte år har de hatt over 15 000 besøkende der nesten halvparten har vært på barne- og familiearrangementer. Det er arrangert godt over 300 konserter og underholdningsinnslag på og utenfor Ladehammeren. Festivalen har i en årrekke mottatt Frifondstøtte til barne og ungdomsatsingen sin. NKA tok en nærmere prat med festivalsjefen, Simon Lie.

 

Fortell oss om Ladehammerfestivalen - hvem er dere? 

- Festivalområdet befinner seg en halvtimes gange fra midtbyen i Trondheim, på et gressdekt platå, delvis omringet av skog og med fabelaktig utsikt over byen og fjorden. Området er et av Trondheims skjulte perler. En av motivene bak festivalen er å gjøre byens innbyggere oppmerksom på dette flotte uteområdet, og bruke det som ramme for å tilby kulturopplevelser for byens innbyggere, uavhengig av bakgrunn, alder eller tykkelsen på lommeboka, sier Lie. 

Alt arbeid med festivalen blir gjort på dugnad. Ingen verv er lønnet, også bandene spiller gratis. I tillegg til miljø, familie og nærmiljøfokus, doneres overskuddet til veldedige tiltak i Trondheim. Tilsammen er det gitt over 20 000 kroner til ulike organisasjoner. Festivalen har nedfelt i vedtektene at «Festivalen skal ha gratis inngang og være åpen for alle. Dagtid lørdag settes av til barne- og familieunderholdning. Festivalen skal søke støtte og engasjement i nærmiljøet (…) holde en klar miljøprofil (…) All eventuell overskudd skal gå til et veldedig formål.» 

Wayback, Sorgenfri, Seif -Selhjelp for innvandrere og flyktninger er noen av organisasjoner som festivalen har støttet og aktivt samarbeidet med.
 

Beskriv deres satsing mot ungdom

- Unikt for Ladehammerfestivalen er at vi tilbyr en komplett festivalopplevelse uten aldersbegrensning. For mange ungdommer i lokalmiljøet blir dette den første konsertopplevelsen de får som ikke er «for barn». Vi har hele tiden jobbet for Ladehammerfestivalen som en arena der ungdom kan delta som gjester, deltakere og frivillige, på lik linje med alle andre.

Hvert år arrangeres en egen bandkonkurranse for ferske artister, Ladehammerslaget. Her får festivalen jevnlig inn artister under 18 som får prøve seg på en «voksen» scene. To vinnere får spille på hovedscenen under festivalen. For flere band har dette vært deres første konsert på et større arrangement, noe de har vokst veldig på i ettertid. 

Ladehammerslaget 2018 - Celestial Fall: Foto: Simon Lie       

Ladehammerslaget 2018 Celestial Fall.                             Ladehammerslaget 2017: Artwork of hate.

 

Festivalsjefen sier at det i starten av festivalens historie var opp mot 9 av 10 som var engasjert i planlegging og gjennomføring under 26 år. Etter hvert som den harde kjerne i festivalen har blitt eldre, har festivalen også fokusert på å få inn nye og yngre krefter i styre og verv. Blant annet har festivalen dyktige studenter som jobber med grafisk profil, kommunikasjon, foto og booking.

- For oss er det viktig å stadig fornye oss og sørge for at vi snakker de unges språk. For dem som bidrar gir dette verdifull erfaring fra relativt tunge ansvarsverv i ung alder, noe som er gull verdt for en eventuell framtidig karriere i kultursektoren. 

- Vi har også engasjert mye ungdom gjennom våre veldedige samarbeidspartnere, som vi skifter ut for hvert år. I år samarbeider vi med Sjiraffen kultursenter, som har kultur- og fritidsaktiviteter for barn og ungdom med psykiske og fysiske funksjonshemninger. 

 

Hvor viktig har Frifond vært for å skape denne aktiviteten?

- Frifond har vært svært viktig for å kunne skape denne aktiviteten. Vi opplever at aktivitet for ungdom ofte faller mellom to stoler, mellom «familiearrangement» og «etablert kultur», når det kommer til støtteordninger. Mange arrangører velger også bort ungdom som målgruppe fordi de ikke bringer inn penger på ølsalg, eller kommer i følge med mer pengesterke foreldre. For oss har Frifond gitt handlingsrom for å kunne satse på alkoholfritt arrangement med fri aldersgrense. Her kan ungdom få en fullverdig festivalopplevelse på deres egne premisser, sier Lie.

Ladehammerfestivalen 2017: Foto: Aina Hammern

 

Har du noen tips eller råd til dem som ønsker å sette i gang med aktivitet for ungdom?

- Ta ungdommen som målgruppe seriøst! Det innebærer også å la ungdommen få involvere seg i planlegging og gjennomføring av aktivitetene. Vår opplevelse er at det finnes mange ressurssterke og kreative unge, som virkelig kan bidra bare de får muligheten til det. Det treffer også mye bedre når ungdommen får være med å sette premissene selv, avslutter festivalsjefen. 

Vi takker for praten og ønsker Ladehammerfestivalen lykke til med årets festival! 

 

Søk Frifond 1. juni 2018

Neste søknadsfrist for NKA sin Frifond-ordning er 1. juni. Husk at du må være medlem i NKA og organisert som frivillig forening for å søke gjennom vår ordning. Søknadsskjema og veiledning finner du ved å klikke deg inn på lenken nedenfor.

Fristen er ute for denne gang. Neste søknadsfrist 1. november 2018.