#

Strømmen av flyktninger - Hvordan bidra?

16.09.2015
De forferdelige bildene av flyktningestrømmen fra Syria møter oss hver eneste dag. Millioner av mennesker trenger hjelp! Når slike situasjoner oppstår har vi alle et ansvar for å bidra, men hvordan? Vi har vært i dialog med de største bistands- og hjelpeorganisasjonene for å undersøke hvordan vi og konsertarrangører i Norge kan bidra.

Flere av våre medlemmer har kontaktet oss med et ønske om å bidra i den humanitære krisen med flyktningestrømmen fra Syria. Noen har konkrete ideer og forslag mens andre er litt usikre på hvordan man som konsertarrangør kan bidra på en hensiktsmessig måte. De seks store bistands- og hjelpeorganisasjonene vi har vært i dialog med er veldig klare på at det først og fremst er økonomisk støtte de trenger.

-Selvfølgelig skal vi i Norge hjelpe de som flykter fra nød, krig, forfølgelse og elendighet. Som konsertarrangører med våre gjester, artister, sponsorer og partnere representerer vi en stor del av befolkningen. Mange arrangører har gode systemer og kanaler for masseinformasjon hvor man kan appellere og informere om hvordan man kan bidra, eller be om en hånd til helt konkrete prosjekter. For eksempel nyttiggjøre overskuddsmerch ved å sende det til de store flyktningleirene i landene nær Syria. Og selvsagt støttekonserter, salg av festival-stæsj, konkurranser, med mer. Kun fantasien setter grenser, sier Anita Overelv, tidligere daglig leder i Trænafestivalen.

De store norske hjelpeorganisasjonene rapporterer at det er en overflod med klær på de sentrale mottakene, men dersom man sitter på overskuddsmerch så oppfordrer de til å selge til lavere pris, og donere beløpet til en organisasjon slik at de får kjøpt inn nødvendig medisiner, mat, hygieneartikler og sørget for husly til flyktningene. Det oppfordres også til å ta direkte kontakt med  kommunen og lokale flyktningmottak for å høre om det kan være behov for annen hjelp enn penger.

Nettstedet til bevegelsen Refugees Welcome To Norway (RWTN) viser mottak over hele Norge som kan ha ulike behov.

Norske mottak

-Vi føler oss veldig privilegert som kan drive med fest og moro året rundt uten reelle bekymringer av noe slag. Derfor startet vi en egen innsamlingsaksjon for Unicef, og donerte 100 000 kr. Vi håper at andre i bransjen også ønsker å bidra til å hjelpe fortvilede flyktninger i nød, sier daglig leder i Palmesus, Heine Strømme.

Palmesus - Innsamlingsaksjon


Andre lignende initiativ er Artistdugnad for flyktninger på Sentrum Scene i Oslo 28. oktober, innsamlingsaksjonen til Slottsfjellfestivalen og Dugnad for flyktningene på Oslo konserthus 19. september.

-I likhet med de store hjelpeorganisasjonene oppfordrer også vi i Norske Konsertarrangører alle til å fortsette å bry seg og dele av sine ressurser for dem som kommer hit til Norge og for dem som er på flukt lenger sør i Europa, sier daglig leder i Norske Konsertarrangører, Line Endresen Normann. 

Illustrasjonsfoto: Redd Barna.