#

God jul og godt nyttår med topp 5

23.12.2015
2015 er snart historie, og det har vært litt av et år med mye pågang og oppmerksomhet rundt organisasjonen og arbeidet vi gjør sammen med medlemmer og samarbeidspartnere! Årets Arrangørkonferanse i Ålesund gikk over all forventning og var utsolgt god tid i forveien. Planleggingen av neste konferanse er i gang og vi gleder oss til videre arbeid i 2016. Tradisjonen tro oppsummerer vi året og ønsker god jul ved å trekke frem våre beste konsertopplevelser fra året som har gått. Som en bonus serverer vi deg også en liten video fra Arrangørkonferansen i Ålesund.
Bilde: Arrangørkonferansen 2015 i Ålesund. Foto: Helge Brekke.

Julestengt
Administrasjonen tar ferie fra 21. desember til 3. januar. Kontoret vil i denne perioden ikke være bemannet. Daglig leder er tilgjengelig på telefon dersom det haster. 

Landsmøte og medlemskap 
Det er duket for Norske Konsertarrangørers Landsmøte fra fredag 29. til 30. april på Union Scene i Drammen. Alle medlemmer inviteres og vi håper å se så mange som mulig. Dersom dere har saker dere ønsker å ta opp på Landsmøtet så kan man allerede nå sende inn til torbjorn@_konsertarrangor.no. På Landsmøtet skal vi også velge nytt styre. Er du interessert eller har forslag til kandidater? Ta gjerne kontakt med valgkomiteen på valgkomite@_konsertarrangor.no. Mer informasjon om landsmøtet kommer tidlig i 2016. Husk også å fornye medlemskap i januar. Informasjon om fornying av sitt medlemskap følger i januar. 
 
Ny kursrekord
Det har vært en voldsom kursaktivitet blant våre medlemmer i 2015. I løpet av året har vi gjennomført 14 806 studietimer med 2892 deltakere! Vi håper at den voksende kursaktivteten fortsetter også i 2016.
 
Arrangørkonferansen 2015 i Ålesund - En skikkelig braksuksess 
Sammen med det lokale vertskapet Momentium fylte vi Ålesund med over 200 konsertarrangører fra vårt langstrakte land til en helg med faglig påfyll, erfaringsutveksling, god musikk og sosiale arrangementer 16. – 18. oktober. Den årlige Arrangørkonferansen til Norske Konsertarrangører har aldri før vært en viktigere arena og møteplass for landets konsertarrangører. Tusen takk til alle som deltok og bidro til at konferansen ble den beste og mest profesjonelle i rekken. 
 
Allerede i januar åpner vi slusene slik at våre medlemmer kan søke om å være vertskap for Arrangørkonferansen i 2016. Vi er åpne for ønsker når det gjelder tema og foredragsholdere til neste konferanse, så send gjerne innspill til anette(a)konsertarrangor.no.
 

Arrangørkonferansen 2015 - Ålesund from Norske Konsertarrangører on Vimeo.

Så til administrasjonens topp fem konsertopplevelser i 2015.

Daglig leder Torbjørn Heitmann Valum

Torbjørn
Kombinasjon av rollene som festivalprodusent og småbarnspappa gjør at jobben med å finne «topp 5 konserter i 2015» ble til «finn 5 konserter i 2015». Skulle tro at det å jobbe med festival ga masse konertopplevelser, men den gang ei. Har likevel klart å grave opp et par fantastiske øyeblikk gjennom året:

D'Angelo - Sentrum Scene, Oslo
Herrejessufader! En av de aller første konsertene jeg arrangerte var et releaseparty for D'Angelos mesterverk-plate Voodoo i 2000, og så 15 år senere er mannen endelig tilbake. Tenkte at det måtte være sånn det føltes å se Prince for første gang. Eller James Brown, The Grandfather. Så skal det sies at hele norsk musikkbransje ble revet med av dette plateslippet og konserten, meg selv inkludert, men som alle gode historier fikk det en trist endelikt med 1,5 /3 gjennomførte konserter på et par korte julidager i sommer. Håper han ikke forsvinner tilbake i hiet igjen i 15 nye år. Plassering: sammen med gæmlisungdommen på nest bakerste stolrad. Behagelig å sitte, og kort vei til do. 
 
The Sword - Parkteateret, Oslo
Tungt, tøft, seigt, og akkurat så soft at Hamar-gjengens (heri opptatt en nordlending) gruppe middelaldrende menn i lokalet kunne ty til lett headbanging / grooving uten olme blikk fra musikkpolitiet. Plassering: bakerst, lett vuggende.

Sunn O))) - Øyafestivalen, Oslo 
Endelig skulle vi få se dronegudene i et ordentlig format på øya (etter at deres forrige øya-konsert havna midt i utslippet fra Damon Albarn - kulturkrasj). For en lyd, for en hysterisk morsom vokalist Atilla er (denne gang kledd ut som en slags frihetsgudinne-darth Vader med speilglass). Det hele toppet seg når Andreas Tylden begynte å blø fra ørene, men skuffelsen ble større når det viste seg kun å være griseblod han ikke hadde fått vaska ut etter konserten dagen før. Plassering: rett i front, ved sub-kassa. 

Highasakite / Röyksopp - Kongsberg jazzfestival
Som festivalprodusent er det ikke så mye tid til å gå på egne konserter, og i år rakk jeg faktisk ingen utenfor konsertarenaen Kirketorget. Men det gjorde ikke så mye når vi fikk oppleve dette dobbeltkonsertformatet som mange festivaler fulgte i år.  Highasakite gjorde det store Kirketorget intimt under Tubaloon i dagslys, før Röyksopp skrudde på laserne og viste Laagendølene hvordan man lager fest. Plassering: på scenekanten til Tubaloon midt imot hovedscena.

Kuuk + Klubb seksuell - Kongsberg Jazzfestival
Det ble mye rødming og fnising på kontoret etter at jeg hadde booka KUUK til klubbkvelden på Kongsbergjazz. Hadde ikke regna med å få med meg noe konsert, men måtte steppe inn i bilelttluka på slutten av kvelden, og konserten var akkurat så rått, eksplisitt og fandenivolsk bra som forventa. 
Plassering: I billettluka. 


Kommunikasjonsansvarlig Andreas Feen Sørensen

Andreas

Prodigy - NOS Alive-festivalen, Lisboa
Været var perfekt, velorganisert og «ny» festival med bra line-up. Billig øl i godt lag med kompiser og 50 000 andre festglade mennesker. Dagen var upåklagelig og Prodigy avsluttet kvelden på stranden i Lisboa. «Breathe» åpnet showet og standarden var satt. Stemningen toppet seg mot slutten da gjengen på scenen hadde brukt hele showet til å varme opp publikum til å gå fullstendig bananas under de siste låtene. Mange slagere fra de to første skivene. Slår jo aldri feil. 

Thåstrøm – Øyafestivalen, Oslo
Jeg fikk mye tyn både i forkant og i etterkant da jeg aldri hadde planlagt å se Susanne Sundfør på Øya (merk: andre jeg jobber med). Men smaken er som baken. Thåstrøm var uten tvil den konserten jeg hadde gledet meg mest til under Øyafestivalen og jeg fikk full uttelling. Mer er det ikke å si. 

Screaming females - Crossroads Club, Oslo
Lite visste jeg om dette bandet annet enn at flere tipset meg om at dette kunne være «min gate». To relativt anonyme menn på bass og trommer sammen med et fyrverkeri av en jente på gitar og vokal. Marissa som hun heter synger vilt bra live og spiller gitar av en annen verden. Jeg ble helt målløs av hennes gitarferdigheter og evenen til å dra på fra scenekanten. Det var rått da hun desperat klatret opp på høyttalerne for å hyle og lire av seg enda flere fete riff. Alternativ punkrock på sitt beste det her. 

The Dogs – Vinjerock, Jotunheimen 
En ting som gjør livet godt er kald øl i godt lag akkompagnert av skikkelig rock’n roll fra en scene i fint vær. Når det i tillegg blir fremført av folk som leverer varene musikalsk og vet hvordan skikkelig garagerock skal låte og fremføres er det prikken over i-en. Her snakker vi straight forward med fullt trøkk fra første til siste låt. Det var en forfriskende opplevelse tidlig på ettermiddagen i Jotunheimen. The Dogs er nok en av topp tre konserter jeg har sett i Jotunheimen etter at jeg nå har besøkt festivalen syv ganger. Satser på et besøk i 2016 også.

Marmozets - NOS Alive-festivalen, Lisboa
Alternativ rock / post hardcore stod det i programmet. Ukjent (for meg) britisk band med kvinnelig vokalist som gjør sin første konsert i Portugal, på hovedscenen, tidlig på kvelden. Dette var verdt å få med seg. Vokalisten Becca shower og vræler med en energi som ikke kan beskrives. Resten av bandet klarer å henge med. Det er helt utrolig. For en oppdagelse! Ble nesten forelsket et lite øyeblikk pga den attituden til Becca. For ei dame! Høres kanskje litt polert ut på skive, men live….terningkast seks!


Fagansvarlig Anette Rønneberg Lindskog

Anette

Susanne Sundfør - Øyafestivalen, Oslo
Jeg siterer Aftenpostens anmelder: "Sundfør på Amfiet ble kort sagt en maktdemonstrasjon så massiv at hun godt kan ha skrevet et lite stykke musikkhistorie". Og jeg var der. Terningkast 6.
 
Alt-J - Primavera Sound, Barcelona
Jeg blir ALDRI lei av albumet An Awesome Wave – selv om jeg burde har hørt det i hjel for lenge siden. Svært etterlengtet fikk jeg endelig se bandet live på Primavera Sound i Barcelona og heldigvis levde det opp til forventningene. Gåsehud!
 
Honningbarna - Parkteatret Scene (Yngling), Oslo
At Honningbarna er et av Norges desidert beste liveband har de bevist gang på gang – og ikke minst i vår da de spilte for et utsolgt Parkteatret som besto av folk under 18 år - det ærligste, edrueligste og mest dedikerte publikummet du kan ha. Stemningen sto i taket, stage diving, moshing, og et utvisket skille mellom scene og publikum. Ekte kjærlighet.
 
Lars Vaular - Øyafestivalen, Oslo
Telt, bass, lys, bergensk – og litt mer bass. Absolutt en av årets beste konsertopplevelser der stemningen sto i taket og man nærmest følte at telte skulle eksplodere. Var det noe reiving der? Åh, jadda!
 
Residual Kid - The Crossroad Club, Oslo
Punk/grunge bandet Residual Kid består av tre gutter på 16 og 14 år fra Texas som i løpet av de siste årene har klart å markere seg som et av de beste bandene i musikkbyen Austin. Det de leverte under Øyanatt i år var bare helt sykt fett, høyt og bra. Sjekk det ut!

Konserter som også hadde fortjent en plass på lista: Allah Las (John Dee), Kurt Vile & The Violators (Rockefeller), Silvana Imam (TIDAL teltet by:larm), Ary (Sørveiv), Father John Misty (Øyafestivalen), The War on Drugs (Roskildefestivalen), James Blake (Primavera Sound), Noel Gallagher`s High Flying Birds (Roskildefestivalen) og Courtney Barnett (Øyafestivalen).


Administrasjonsansvarlig Mariann Skjerdal

Mariann

GodSpeed you:Black Emperor – Rockefeller, Oslo
Dette kanadiske post-rock bandet hadde sin storheitstid på 90 talet, men etter ein lengre pause var dei tilbake med ein legendarisk konsert på Øya i 2013 og i 2015 på Rockefeller. Musikken er ikkje for alle, men for oss med hang til filmatiske lydlandskap, lange droneakttige verk og vegger av lyd, treff musikken rett i magen. Når du først havner inn i deira univers, kjem du til deg sjølv når konserten er over. Publikum vugger seg inn i ein slags kollektiv trance.  Bandet er temmeleg innvendte og her er det kombinasjonen mellom super 8 mm filmkollasjar som samspiller med musikken og skaper dette unike universet. Musikken er kontrastfylt og vekslar mellom det støyete og voldsomme og til tider dystre, men det er alltid lys i mørket og avsindig vakker på sitt beste. I deira «roadmovie» flimrar ordet «Hope» som del av budskapet og det er noko vi alle treng i desse tider.

Patti Smiths – Norwegian Wood, Oslo
Patti sette standarden da ho spyttande entra scene. Som legende og ein av forløparane til pønken, så er ho ein av dei få godt vaksne artistane som både har aktualitet og som greier å formidle med same edge og kraft den dag i dag. Konserten og turneen var ein del av feiringa av 40 års jubileum til plata Horses. Mange av låtane står like sterkt i dag og tekstane passer inn i ein ny kontekst. Hennar aktualitet vises også gjennom at konserten forener både unge og eldre, både dei som hadde eit forhold til musikken og dei som akkurat har oppdaga ho. Det vekslar mellom sårbart ,vart og sterk kraftfull desperasjon. Det var som poet ho begynte, så musikken er eit verktøy til å formidle hennar desperate budskap om verdens tilstand og menneskas eksistensielle dilemma. Frihet er eit gjennomgåande tema som ho heile tiden kjem tilbake til. Denne sterke miksen av Rock og poesi kjem best til sin rett i Birdland og Land.   Patti med band som dei siste låtane også omfatta Jo Nesbø på gitar ender kvelden med ein knallsterk versjon av the Who`s My Generation.

Thåstrøm – Øyafestivalen, Oslo
Det mørke, nesten dystert støyfylte lydbildet er fylt med kontrast og friksjon.  Det er styggvakkert og kraftfylt frå Pønken gudfar i Sverige. Med startpunkt frå Ebba Grøn og Imperiet har Thåstrøm opp gjennom åra vært innom mange stilarter og også hatt sin elektroniske periode. Alle desse høyrer ein referansar frå nå, men rocken er kanskje tydelegast, kanskje ikkje så ulikt Nick Cave sitt univers, men med sitt eige tydelige avtrykk.. Som «historieforteljar» er han eminent og du blir dradd inn i eit univers som du vil skal vare og vare.

Wunderkammer – Café MONO, Oslo
Med sin dramatiske miks av sigøyner (rom) og klezmer, balkan, flamenco, tango og den karismatiske musikeren og regisøren Pål Jackman i spissen, skaper dette meir enn ein rein konsert. Med ugivelsen av plata: «Gi meg noe sterkt å drikka verden med» og påfølgande turne, er dette ein førestilling i eit vilt og vindskeivt univers av underlige figurer og sære tekster. Ein knallsterk besetning i bandet får verkeleg slå seg løs in sirkuspønken. Kommunikasjon bandet imellom og særlig mellom Jackmann og fiolinist Gertrude er rørande og ekte. Og Jackman beveger seg ut blant publikum. Det er vakkert og inderlig formidla og vekslar mellom det raske, energiske og det mollstemte og dramatiske.

Unnveig Aas – Piknik I Parken, Oslo
På ein av dei koseligaste scenene, Lastebil under årets Piknik i Parken, stifta eg bekjentskap med eit totalt ubeskrevet band for meg. Genren kan ein vel kalla alternativ country/folk eller Americana. For fans av Gilliam Welch og kanskje First Aid Kit  og kanskje også Mazzy Star, bør kjenne sin besøkelsestid. I denne genren står den gode låten og tekstane i sentrum. Her er det lite å gjema seg bak. Det er heller ikkje Unnveig som aleine som skaper dette lydbildet, men dynamikken med resten av bandet. Heilheten mellom stemmen, gode låtar og ikkje minst den kombinasjon med forsiktig støy i bakgrunn som drar låtane i ein litt mørkare og spennande retning, gjorde denne konserten til ein av dei beste i år. Legg merke til låta «Time has changed us» og How Long Must A Woman Mourn,Prosjektansvarlig Anders Tangen

Anders

Susann Sundfør - Øyafestivalen, Oslo
For en maktdemonstrasjon! Dette er festivalens avsluttningsact på hovedscenen og tar oppgaven og løper av gårde med den, til himmels. Fortsetter bare med å levere fantastiske album og liveopptredener.
 
Motorpsycho – Slottsfjellfestivalen, Tønsberg
Bandet spiller mesterverket Demon Box i sin helhet. Lyden av ungdomsårene. Litt ruskevær på toppen Tønsberg var ikke nærheten av å legge en demper på denne opplevelsen. Ahhhh.
 
Ida Jensus- Bakke Kirke, Trondheim
En trønder må inn og valget faller på Idas konsert i Bakke kirke. Med seg hadde hun en knipe sanger fra årets fantastiske plate. I de omgivelsene ble det bare magisk.
 
The Switch - The Crossroad club, Oslo
Må innrømme at jeg dro mest for å se Dig Deeper (et også meget habillt band) men endte opp som storfan av dette bandet. En av årets norske høydare i min bok.
 
Ryan Adams – Sentrum Scene, Oslo
Vanskelig å vite hva man får fra denne mannen. Mannen er mildt sagt noe av et wildcard og har vært på konserter med han før der det kan gå fra himmel til helvete, like fort som det tar å knipse et bilde med mobiltelefonen.. Denne kvelden i mars var mannen i storform og når han samtidig drar på med en rekke klassikere fra plater som «Cold Mountain» kan det ikke bli gærn`t.