#

Ønsker dere et godt nytt konsertår! Her noen minner fra 2011

20.12.2011
Vi i administrasjonen har som vanlig også i 2011 vært land og strand rundt på konserter og festivaler, både med og uten NRF-hatten på. Vi vil understreke at vi IKKE er noe musikkpoliti eller anmeldere, men tradisjonen tro klemmer vi til med våre topp 5 konsertopplevelser i året som gikk. Stemning og opplevelsen i seg selv av å være på konserten kan telle like mye som det musikalske. Vi ønsker med dette alle en riktig god jul og et godt nytt konsertår!

Fungerende daglig leder Lars

Om lista har blitt lagt for høyt eller om de store høydepunktene har uteblitt er jeg usikker på, men når jeg nå skulle gjøre oppsummeringa var jeg nødt til å bla i kalenderen for å huske hva jeg har sett. Forbeholder meg retten til å bryte reglene med å bare liste opp topp 5. Lager i tillegg mine egne kategorier. Her kommer noen høydepunkter i tilfeldig rekkefølge:

1. Wannskrækk, Pstereo
30 år gammel pønk låter fortsatt fett og på hjemmebane på fantastiske Pstereo var dette en minnerik opplevelse.

2. Graveyard, Øyafestivalen
Årets bakoversveis.

3. Kvelertak, Telenor Arena
Support for Foo Fighters som absolutt kunne vært med på lista. Men makan til supportjobb har jeg aldri sett. Kvelertak løftet Telenor arena frem til anlegget ga etter.

4. Bob Hund, Rockefeller
Blir alltid glad av Skånerock. Denne marskvelden var ingen unntak. Mye energi og galskap.

Årets «dette gledet jeg meg sykt til men må om jeg skal være helt ærlig allikevel si det var litt nedtur»: Pulp, Øyafestivalen
Store helter og all ære til Øya som booket inn bandet som for mange er selve symbolet på britpopbølgen. Begynner å bli en stund siden de slapp nytt materiale og med følelsen av at alle rundt meg var der for å høre to sanger, kombinert med en stusselig produksjon, ble dette en nedtur. Sorry..

Årets «Sykt hypa og med forventningspress til langt over øra, men som allikevel leverte fantastisk»: Honningbarna, Rockefeller (By:larm)
De var lista på P3, kåra til årets Urørt, booket til et titalls festivaler og var utropt til Norges neste store rockeband. Et forventningspress uten sidestykke som resulterte i et fullt Rockefeller. De mottok jubel fra første stund og leverte en fantastisk konsert som om jeg ikke husker helt feil besto av, til da, flere helt nye låter.

Årets “dette er liker jeg jo egentlig ikke, men som allikevel fikk meg til å kjøpe plater og bli fan»: Kanye West, Øyafestivalen
Utrolig fett! Visste mannen var en kontroversiell og genierklært rap-artist, men videre var jeg helt blank. Tøff produksjon var det også..

Og til slutt.. I katogorien årets «dette hadde jeg ikke trodd jeg skulle få se i 2011»: Roxette, Døgnvill
Liten tvil om at Per Gessle er en av Skandinavias mest treffsikre låtsnekkere med sine 75 millioner solgte album på samvittigheten. Blusset opp noen gamle følelser når jeg så Marie Fredriksson, men årets høydepunkt ble det ikke.

lars og even på døgnvill

Informasjonsmedarbeider, Even:

2011 har vært et fint konsertår. Mange festivaler ble det også gitt, alt fra Palmesus i sør til Døgnvill i nord, og mange midt i mellom. Jeg har forsøkt å satt sammen ei liste med forskjellig type opplevelser og artister i veldig tilfeldig rekkefølge. Uansett, takk til alle dere der ute som sørger for å gi det norske folk gode konsertopplevelser!

1. Bright Eyes, Roskilde
Må innrømme jeg stusset litt da jeg så i programmet at Bright Eyes skulle gå på scenen kl.13 på formiddagen. Men det hele ble en fantastisk opplevelse, Conor Oberst hadde full kontroll fra første stund, og da «One for you, one for me» avsluttet showet, hadde jeg egentlig opplevd nok den dagen.

2. Noel Gallagher, København
Oasis ble vel mitt første skikkelige favorittband som 12-13-åring. De siste årene, med variende kvalitet på utgivelsene, har gjort at det ikke har vært like fett å åpent si at man fortsatt digger bandet. Nå har altså Noel gått solo, og lagd en feiende flott skive. En ehm.. noe begrenset vokalist er han, men med et veldig utsolgt København konserthus i ryggen, og en setlist bestående av gamle Oasis-skatter og nye Noel-klassikere, ble det en stor opplevelse. Tommel opp for et fantastisk flott konserthus.

3. The Streets, Rockefeller
Mike Skinner sin siste konsert i Norge under navnet The Streets. Han mener etter sigende at han ikke har mer å melde med den hatten på hodet, uansett synes jeg siste skiva Computers & Blues stod til laud, og funket også bra live. Denne tirsdagskvelden i februar i Møllergata ble et feiende flott punktum for et prosjekt jeg har hatt veldig sansen for. Kveldens krydder var den medbrakte merkelige skruen Robert Harvey (The Music) på vokal.

4. Vågsbygd Handy, Haandverkeren (Sørveiv, Kristiansand)
Norges mest undervurderte hiphopere? Vågsbygd Handy holder det ekte som meierismør. Med den usaklig fete grime-skiva «Undervannsmusikk» i pistolbelte, drepte de det totalt under Sørveiv i Kristiansand i november. Allsangen runget i veggene, og jeg tror alle som var i lokalet, oslofolk som nordlendinger, følte de kom fra Vågsbygd denne kvelden.

5. Kvelertak, Raumarock
Kvelertaks gitarvegg blåser meg i bakken hver gang. Vakre kulisser og et heltent publikum på Raumarock lokket frem det beste i rogalendingene. Tydeligvis flere som ble inspirert denne kvelden..

Årets “ut-av-kroppen-opplevelse”: Honningbarna, Rockefeller (by:Larm). Wow!

Årets “konserten jeg gjerne skulle vært på”: Bon Iver, Sentrum Scene. Årets mest utsolgte konsert?

Årets “merkelige-konsertopplevelser-jeg-på-en-eller-annen-måte-fikk-oppleve-med-NRF-administrasjonen-i-mitt-første-år-som-ansatt”:
Penthouse Playboys, Rockefeller. Terje Tysland, Parkteateret (delte bord med Bettan og Anniken).

Konserten(e) det knytter seg størst forventninger til i 2012: Stone Roses, Øyafestivalen. M83, Rockefeller.

Publikum

Fagansvarlig Gry:

Topp 5, kronologisk sådan:

1. Jonas Alaska, by:Larm
En skikkelig god og positiv overraskelse, akkurat sånn det skal være på by:Larm.

2. Erasure på Slottsfjellfestivalen
Makan til dansing på en kar skal du leite lenge etter!

3. Kanye West på Øyafestivalen
En absurd opplevelse. Stod rett ved siden av flightkassa han kom opp av før han tok liften videre opp over folkemengden. En ung blodfan av en trøndersk gutt stod ved siden av meg og gjentok sikkert 20 ganger; «Han e oppi kassa! Han e oppi kassa!»

4. PJ Harvey på Sentrum Scene
Dronninga innfridde så absolutt, men klarte ikke dy meg fra å ta tia på noen av låtene. Tror gjennomsnittslåta var 1.59 lang! Rene pønkekonserten 

5. Oh Land, Bitterzoet i Amsterdam
Eneste konsert utenfor landegrensa i år, og veldig fin på så mange måter.

Prosjektmedarbeider Live

1. Charles Bradley – Roskilde festival
Etter min mening en av årets sterkeste skiver fremført i et stappfullt telt, det var dritvarmt, jeg fikk rødvin av en gammel hippiedame med hår under arma, vi hadde stjerneskudd, og bæssfar Bradley ble rørt til tårer. Det ble jeg også.

2. Queens of The Stone Age, Sentrum Scene (Tack Jocke)
QOTSA i storform er en sjeldenhet. Siste opptreden i Norge førte til publikumshets og pølsekasting, dette var ren og skjær kjærlighet med en smilende Josh som tar seg tid til å la publikummet velge låter mens han lekesloss med sin egen lysrigg med dinglende lyspærer. Hitparade med stil!

3. Funky Hot Grits, Slottsfjell
Glem de som «juridisk» sett eier navnet A-laget – dette fyrverkeriet av en liveact tror jeg neimen ikke jeg har sett maken til! De fylte Støperiet med funkjazz med en dæsj gospel, og jeg stod med åpen kjeft og fanga fluer i over en time. Men hva kan man vente seg når man har samla mer eller mindre hele Jaga Jazzist plusspluss på én og samme scene?

4. Melvins, Blå
Om et par år er det vel rundt 4000 folk som kommer til å påstå at de var en av de 400 som så de på lille Blå. Jeg har bildebevis! King Buzzo rava rundt på scenen, den ene trommisen hans hadde svetta ihjæl mikrofonen sin, de spilte «Evil New War God», og det var nesten ikke plass til dem på scenen. Da snakker jeg ikke om det fysiske aspektet.

5. Lykke Li – Roskilde
Jeg bøyer meg i støvet. Helt i toppsjiktet på årets beste plate sammen med blant annet Charles Bradley og PJ Harvey, men hun slo sistnevnte hva karisma og scenetekke angikk. I svart, enkel drakt, med tromme, sinnsykt lysshow og et fantastisk band fikk hun til og med min bedre halvdel til å glemme at jeg hadde dratt ham med fra hans Iron Maiden-konsert. Det er kudos!

IMG_2527

Administrasjonsansvarlig Mariann:

I stigende rekkefølge:

1. Gillian Welch, Rockefeller
Duoen Gillian Welch og David Rawlings treffer høsttunge nordmenn med sin mørke og alternative folk/america. Vakkert!

2. Stein Torleif Bjella, Øyafestivalen
Sterke tekster og gode melodiar frå ein mann som greier å formidle det underfundige i kvardagslivet.

3. Ida Jenshus, Bylarm/Norwegian Wood/øya
Ein sår inderlighet og utrolig modenhet for ein såpass ung artist! Og «little blue» ein av årets vakreste konsertopplevelser

4. Gogol Bordello, Kartfestivalen/Gvarv
Livsglad og energisk sigøynerpønk. Det trengte vi etter denne sommaren!

5. Pristine, Gamla/Bylarm
Tung bluesrock møter dronerock og psychdelia i eit meir rocka sett (enn vanlig) med fantastisk kvinnelig vokalist som både tør og vil. Slike jenter vil vi ha!

Vi takker alle våre fantastiske medlemmer for flotte konsertopplevelser i 2011, og gleder oss masse til et like fantastisk 2012!

IMG_2473         IMG_2603