Parkanna på: driv, Tromsø

18.10.2010
Parkanna på: er en intervjuserie på Norsk Rockforbunds nettsider hvor vi intervjuer medlemmer som gjør noe spesielt eller fortjener en liten oppmerksomhet. Først ut: driv i Tromsø!

AG 129 (2)

Parkanna på: driv, Tromsø

Parkanna på: er en intervjuserie på Norsk Rockforbunds nettsider hvor vi intervjuer medlemmer som gjør noe spesielt eller fortjener en liten oppmerksomhet. Først ut: driv i Tromsø!

Studenthuset driv er et navn som er kjent for de fleste. Når startet dere opp?
- Etter en 30 års lang kamp for et samlingssted for studenter åpnet driv dørene 01. april 2000. 10-årsjubileumet vårt ble feiret med bravur i april med tema: “The best of driv i 10 år. “ sier styreleder på driv, Anne-Grete Skavhaug.
- På driv har vi 3 scener, oppkalt etter øl-sorter fra det lokale bryggeriet og vår kjære samarbeidspartner gjennom alle år, Mack. Scenene heter Bayer, Vørter og Haakon scene.
Vi avvikler i overkant av 150 konserter i året fordelt på ca. 90 konsertkvelder., og teller man med faste konsepter, temafester, debatter, foredrag, bokbad, julebord etc. er vi faktisk oppe i mellom 500 og 550 arrangementer per år. Og vi elsker det! På høsten 2010 har vi mottatt flere søknader enn noen sinne, vi har fått ca. 150 nye frivillige i høst og er dermed ca 190 stykker totalt. Frivilligkoordinatorene våre har gjort en kanonjobb! Jeg er utrolig stolt og beæret av å få muligheten til å jobbe tett med alle de fantastisk engasjerte folkene på huset vårt .

Det er utvilsomt topp stemning i Tromsø om dagen. Vi har fått med oss at dere har mottatt en kulturpris?
- Det stemmer, sier Skavhaug. I fjor, 16.desember, mottok de frivillige på Driv Tromsø Kommunes kulturpris. Begrunnelsen fra vår kjære ordfører var at Studenthuset driv er samlende, konsertfrekvensen er i Norgestoppen og vi er en viktig møteplass. Det ble også fokusert på at kompetansen som utvikles her har merverdi for et helt bysamfunn. Prisen var på 25.000 kroner som de frivillige ønsker å bruke på noe som gir gjestene våre et ekstra tilbud.

Har dere noen spesielle konsepter som er spesielle for driv?
- Javisst! Vi har særlig to konsepter som er verdt å nevne, “Nieuw” og “Dreamcatcher”. NIEUW betyr ny/nytt på nederlandsk og arrangeres for tredje året på rad. Det er et konsept som så dagens lys etter at By:larm bestemte seg for å bli i hovedstaden på ubestemt tid som går ut på at band fra Nord-Norge melder seg på med demo hvorpå 10-12 band blir plukket ut. Konseptet er for helt unge, uetablerte band i startfasen. Vi ønsker å være med på å gi de en mulighet og en sjanse til å utvikle seg. Det faller tydeligvis i god jord hos band – vi har til og med fått flere påmeldinger fra band som befinner seg i Oslo og omegn! NIEUW er en manifestasjon av at driv ønsker å bidra til artistutvikling i regionen.
- Dreamcatcher er et fantastisk konsept i regi av foreningen Akustisk Tromsø. Et utvalg unge, fremadstormende artister gjester oss på vår vinkveld en gang per måned. Det er et nytt konsept, men allerede har vi skrevet avtale med Akustisk Tromsø for å videreføre det. De er en engasjert og ivrig gjeng som tar jobben på alvor. Hovedfokus er på norske artister, men vi har også hatt band/artister fra Storbritannia og Ungarn!

Hvilke hovedutfordringer opplever dere som konsertarrangør i Norge i dag?
Når man driver med ideelt formål er økonomien en utfordring som stadig melder seg. Honorarene skyter til værs og det blir mer utfordrende å forhandle med management. I Nord-Norge er det kanskje transportkostnadene som i størst grad skiller oss fra resten av landet. Det er akilleshælen for oss.

Benytter dere dere av de støtteordningene som finnes for konsertarrangører?
- Ja, vi søker støtte for å avvikle NIEUW og Urørt både fra Frifond og Kulturrådet.
Vi søker også Tromsø Kommune om årlig støtte for å avvikle konsertprogrammet vårt. Alle monner drar! Vi er utrolig glade for at vi har så mange gode støtteordninger som hjelper oss å gi et bedre tilbud til gjestene våre.

Hva mener dere er det viktigste Norsk Rockforbund bør jobbe for i året som kommer?
- Jeg har tidligere uttrykt min begeistring for den gode jobben som gjøres av NRF! NRF er en utrolig verdifull støtte for oss. Jeg setter spesielt pris på tilbudet om kursing og kompetanseheving av våre frivillige, noe vi benytter oss flittig av. På den politiske siden er det mye fokus på, og støtte til festivaler for tiden. Det har kanskje tatt litt fokus fra oss helårsarrangører som driver på ideell basis. Jeg vet at NRF allerede har fokus på mer penger til helårsarrangørene og jeg blir veldig glad dersom arbeidet fortsetter fremover.