Rocken IKKE budsjettvinner

05.10.2007
Norsk Rockforbund er skuffet over at grasrota i norsk rock, altså klubber og spillesteder, ikke har fått det nødvendige løftet i Statsbudsjettet for 2008. At rocken utropes til ”budsjettvinner” er noe vi ikke kjenner oss igjen i. Norsk Rockforbund er svært skuffet over at klubbstøtteordningen ikke ble økt i 2008, og at de regionale kompetansesentrene for rock, foruten BRAK, heller ikke er kommet inn i budsjettvarmen. Norske konsertarrangører kan for øvrig merke seg økninger i TARP, Musikkverkstedordningen og Frifond.

PRESSEMELDING:

Statsbudsjettet 2008: Rocken ikke budsjettvinner i 2008

- fortsatt bare småpenger til grasrota i norsk rock.

Norsk Rockforbund er skuffet over at grasrota i norsk rock, altså klubber og spillesteder, ikke har fått det nødvendige løftet i Statsbudsjettet for 2008. At rocken utropes til ”budsjettvinner” er noe vi ikke kjenner oss igjen i. Imidlertid er det hyggelig at Rockmuseet i Trondheim får et solid, men forventet tilskudd, men dette er tross alt penger til museumsdrift og har ikke noe med levende norsk musikk å gjøre.

Norsk Rockforbund er svært skuffet over at klubbstøtteordningen ikke ble økt i 2008. Klubbstøtteordningen ble innført som et prøveprosjekt på 1 million kroner i 2007, og i første søknadsrunde kom det inn søknader på hele 3.7 millioner kroner. Behovet for en økning til helårs-arrangørene er enorm. Det er klubbene som er grasrota i norsk musikk, og bidrar til talentutvikling og levende lokalmiljøer. Både publikum og artister fortjener levende musikk i hele landet, hele året. For å oppnå dette målet må klubbene opp på samme støttenivå som festivalstøtten som ligger tett oppunder tredve millioner årlig. Klubbene ligger dessverre sørgelig langt etter dette.

De regionale kompetansesentrene for rock er heller ikke kommet inn i budsjettvarmen, foruten BRAK (Bergen) som fikk en økning på 200 000 kr. Slike rocke-sentre støtter opp om grasrota i de lokale rockemiljøene rundt om i landet.

Daglig leder i Norsk Rockforbund, Monica Larsson, har følgende kommentar til Statsbudsjettet for 2008:

- Økningen på rockefeltet er selvsagt penger norske konsertarrangører vil sette pris på, de er jo ikke vant til så mye, men som alltid er det småpenger hvis vi ser bort fra det store tilskuddet til Rockmuseet i Trondheim. Vi er lei av smuler fra de rikes bord! Til sammenligning får symfoniorkestrene alene en økning på 24,7 millioner kroner. Denne regjeringen, gjennom sitt eget kulturløfte, har en historisk sjanse til å utjevne den store forskjellsbehandlingen mellom sjangrene i norsk musikkliv. Det er skuffende at ”rockeministeren” ikke benytter denne sjansen til å gi grasrota, altså rock- og bluesklubber, spillesteder og regionale rockesentre, et velfortjent og skikkelig løft.

Norske konsertarrangører kan for øvrig merke seg at Turne- og Arrangørstøtten for Rock og Populærmusikk (TARP) øker med 1 million. Også rockere trenger et sted å øve og Norsk Rockforbund er glade for satsingen på 2.5 millioner til øvingslokaler gjennom Musikkverkstedordningen (MVO). En populær støtteordning blant Norsk Rockforbunds medlemmer er Frifond som økes med 4.4 millioner kroner i dette budsjettet.

Festivalstøtten i Norsk kulturråd økes med 1 million kroner. Dette er midler som går på tvers av sjanger og det er derfor ikke gitt at dette kommer de mange rockefestivalene til gode.