Flott blueshelg i Bodø

22.10.2007
Norsk Bluesunion har i helgen hatt sin fagrådsamling i Bodø. Til sammen 27 klubber og 90 personer har hatt en kjempehelg, med sedvanlig fokus både på viktige diskusjonssaker, årsmøte og sosialisering.

Fredag hadde vi en svært ”demotiverende” seanse, ledet av Egon Holstad. Som alle sikkert vet er jo Egon en mann med meningers mot. Det var nettopp hele vitsen med å ha han der også, for å ta et oppgjør med Norsk Bluesunion, sett fra utsiden. Med sine svarte klær, brautende fremtoning, selvsikre argumentering og obskure dialekt var han jo ikke innleid som pynt! Selvsagt klarte ikke Holstad å unngå en del saftige uttalelser, noe som ble oppfattet som både provoserende, konstruktivt og morsomt, og selvsagt ble gjenstand for omfattende diskusjoner hele helga gjennom. Slik sett var seansen vellykket, og alle var enige om at det var nyttig. Åpenbart velger folk selv hvor mye de ønsker å vektlegge innholdet… Helt sikkert er det ihvertfall at det ble avdekket et imageproblem, noe som kanskje er forklaringen på hvorfor det er vanskelig å få riksmedienes interesse for genren?

Underholdningen på fredag gikk selvsagt bra, godt representert fra den nordlige landsdelen ved overraskelsen Mighty Marit and Her Mean Men, og velkjente Blues Basement. Gamle kjenninger som Trond Ytterbø Band og Hungry John skapte også mye glede. Det er nok litt ekstra ”uro” på denne type arrangementer i og med at gamle venner møtes for første gang på et år, og gjensynsgleden var stor.

Lørdag

Duggfriske og punktlige var ikke på komplimentlista til Egon Holstad på fredag, men det kunne det like gjerne vært for møtet kom vel av sted med mye nyttig innhold. Det faglige elementet om søknadsskriving og TONO var informativt og nyttig, og åpenbart temaer som ikke kan gjentas for ofte. Seansen med Egil Arne Skaun Knutsen fra Hjelp 24 trakk opp interessante refleksjoner rundt organisering og drift av klubb og motivasjon av frivillige medarbeidere og styremedlemmer.

Ellers ble det grundig diskutert hvordan man ønsker at fagrådskonsulenten skal virke i stillingen, hvor konklusjonen er at man i samarbeide med Blues News skal kvalitetssikre og effektivisere innleveringen av medlemslistene til Blues News og slik frigjøre tid til å ta tak i hovedproblematikken: Image og synlighet. Det er enighet om at vårt utmerkede prosjekt ”Union Blues Band” skal dyttes i front.

Daglig leder i Notodden Bluesfestival lanserte noen gode ideer for hvordan NBU og festivalen som nå har fått knutepunktstatus, kan samarbeide i fremtiden med Union Blues Cup, Bok og Blueshuset og felles tanker om å fronte norske blues i utlandet som viktige ingredienser. Hartvedt ”lovte” i denne omgang aktivt å involvere NBU i sammenhenger som angår våre felles problemområder.

Dagens hovedtema hvor rådet ba om mandat til å sette i gang en utredning av tre forskjellige organisasjonsformer for et fremtidig NBU skapte etter hvert mye debatt. Forslaget ble til slutt vedtatt, med en del tilføyelser og føringer om hvordan utredningen skal foregå.

Etter en vellykket festmiddag entret Boogieman Fleines og Elstad scenen og skapte mye begeistring for sitt akustiske uttrykk. Her bør klubbene kjenne sin besøkelsestid og se om ikke de kan komme sørover på besøk. De nevnte musikanter deltok også på Union Blues Cup på Notodden i sommer, som vinnere av NNM (Nord-Norge Mesterskapet). Våre flotte feiltrykte t-skjorter, hvor frasen ”frivillig og stolt” var endret til ”fri,villig og stolt” gikk unna som iskald øl og er allerede ettertraktede samleobjekter.

Vårt kjære Union band, Bedrock Bluesband, gjorde en overbevisende opptreden og det ble svært tydelig for alle hva 35 spillejobber på norske bluesklubber gjør med utviklingen. Utfordringen nå er å fortsette å booke dem, selv etter at turneen er ferdig. Good Time Charlie og Reidar Larsen er jo velkjente hedersmenn og sørget for et stappfullt hus. Morsomt nok for Bedrock Bluesband var det de som sto for overraskelsen og som slik sett vant debatten langs bardisken.

Fan It Bluesklubb, som lojalt backer Red Hot, neste unionband ut, viste en underholdende dvd av bandet fra årets finale på Notodden Bluesfestival, noe som førte til at alle gleder seg til å ta dem i mot neste år.

Stavanger bluesklubb feirer sitt 10-års jubileum med å være vertskap for neste års Unionsmøte, og de er allerede i gang med forberedelsene. Det samme er Jan Vidar Lonkemoen og hans styre i Elverum Bluesklubb, som har fått den store ære i å arrangere NRF`landsmøte i april 2008.

Søndag

En organisasjon som NBU har en slags kultur på å avvikle formelle møter. Nye situasjoner i den forbindelse gjorde jobben til møteleder Ulla Stina Willand litt uklar, noe undertegnede gjorde alt for å forsterke, men vi kom i mål, med gjenvalgt råd og to nye kvinnelige varamedlemmer. Det er da en start. Rådet består dermed av Lars Ove Fjelldal, Gøran Stensrud, Susanne Sørensen, Bjørn Saksgård og Dag Arild Berg. Nye i rådsammenheng i denne omgang er: Elin Skrede fra Trondheim, Elisabeth Solum fra Røyken og Jan Vidar Lonkemoen. Valgkomiteen for neste års møte består av John Støa fra Østkanten, Terje Norli fra Grenland, og Liv Norlid fra Bodø.

Suksess

Den hyggelige stemningen det er på disse møtene er ubetalelig, og det er å håpe at enda flere finner veien til Stavanger neste år, OG at klubbene kommer på besøk til Elverum i april, for å spre sin gode energi over i andre deler av NRF–familien.

Bodø Bluesklubb har lagt for dagen en imponerende evne til avvikling. Alt gikk på skinner, og når man i tillegg kommer ut av seansen med et hyggelig overskudd OG velger å donere 3000 kroner av billettinntektene til tv-aksjonen i NBU`s navn er det bare å ta av hatten.

Vel bluest!