Nytt mot! Året som gikk - 2005

22.12.2005
Etter et økonomisk sett svært turbulent år er det med et stort glis om munnen og en million kroner rikere Norsk Rockforbund om en drøy uke går inn i et nytt år. 2005 ble som i fjor og åra før det nok et begivenhetsrikt år, og vi gleder oss aller, aller mest over at flere års hardt politisk arbeid endelig førte til resultater. Nye penger – nytt mot!

22/12/2005

Året startet som vanlig med felles fagrådsmøte på Château Neuf i januar og by:Larm i Stavanger i februar. I mars fikk vi på plass ny sivilarbeider, Pål Asdal.

Fagseminar"Booking 101 - Alt du noensinne trenger å vite om booking" gikk av stabelen på nyoppussede Union Scene i Drammen i april. Audun Melaas fra Sølvpilen Prosjektdesign loset oss gjennom en workshop med mål om å lage en kollegial standard for godt arrangørskap: Når er arrangørene fornøyd? Lørdag ettermiddag etterlyste vi utenlandske artister på turné i Norge. Søndag morgen fikk Egon Holstad fritt spillerom til å vekke oss opp både fysisk og psykisk. Aina Sandvik ga en innføring i publikumsutvikling, og til slutt ble NRFs oppdaterte standardkontrakt presentert av vår nye samarbeidspartner, Musikkjurist(.no) Erik Wold.

FestivalvettMot sommeren lanserte vi "Festivalvettreglene", ti gode regler for hvordan gjøre festivalbesøkene til en god opplevelse for deg selv og andre. Se festivalvettreglene her: www.festivalvettreglene.no. Utover sommeren var det ingen tvil om at Norge sto foran en rekordsommer for antall festivaler. Festivalene innfridde, og tidenes festivalsommer var et faktum!

TurnésamarbeidBluesklubbene i NRF har i en årrekke samarbeidet om Union Bluesband som er en konkurranse under Notodden Bluesfestival hvor vinneren får turnere norske bluesklubber. 2005 var Varpen fra Mo i Rana sitt år, og de har spilt hele 29 konserter. Hard Bargain Band fra Egersund gikk av med seieren i år, og vil bli å se på norske landeveier i 2006.Studentene inngikk på tampen av 2004 et samarbeid med Rikskonsertene, og med støtte fra TARP spilte Animal Alpha på femten studentsamfunn i løpet av september og oktober. Planleggingen av en ny turné for høsten 2006 er godt i gang.

Arrangørutdannelse på NotoddenNorsk Rockforbund har jobbet for å få i gang en arrangørutdanning på høyskolenivå siden 2000. I september i år ble dette en realitet; Høgskolen i Telemark satte i gang et deltidsstudium på 60 studiepoeng over 2 år. Vi er inne som samarbeidspartner, og sto i hovedsak for den første samlingen. Det ble en stor suksess, og vi ser nå frem til neste samling som finner sted første uke i februar neste år. Interessen for utdanninger innen konsertarrangering og tilgrensende fagområder er stor, og det dukker stadig opp nye tilbud. Sånn sett har vi oppnådd målet vårt til gagns!

The New Look1. september kunne vi endelig lansere etterlengtede nye nettsider. NRF fikk samtidig ny logo og nye farger. Nettsidene får flere og flere besøkende, og hver dag legges det ut nyhetsklipp fra hele arrangør-Norge. Vi anbefaler å ta en titt i arkivet og verktøykassa for arrangørnyttig lesestoff. Inkludert denne har vi publisert 27 saker på den nye nettsiden. Det er vi egentlig ganske fornøyde med!

Rockemillioner!Norsk Rockforbund har i 2005 dessverre slitt med en dårlig økonomi og måtte gå til det skrittet å permittere Guro Midtsund i høst. Men 10. november kunne vi endelig glede oss over en politisk seier med 1 million kroner til Norsk Rockforbund og våre kompetansehevende tiltak for norske arrangører. Dette betyr full trøkk med mange kurs og seminarer for medlemmene i 2006. Vi får også beholde Guro Midtsund i Norsk Rockforbund i 2006.I tillegg til den ene millionen direkte til Norsk Rockforbund, kom det flere gledelige påplusninger i Statsbudsjettet som kommer medlemmene våre til gode. TARP (Turné- og arrangørstøtte for Rock og Populærmusikk) fikk 2 nye millioner, og blir dermed på 6,5 millioner neste år. Festivalstøtteordningen fikk en formidabel økning på 3,5 millioner. Norgesnettet gikk opp med 1 million. Sist, men ikke minst: Musikkverkstedordningen ble styrket med 2 millioner. Det betyr en samlet økning på 8,5 millioner til arrangørfeltet! Hurra! Nå gjelder det bare for dere å SØKE penger til gode konserter og prosjekter dere har på gang i 2006, lykke til og stå på!

FagrådseminareneHver høst har alle NRFs fagråd seminar. Studentene møttes i Bergen i september og festivalfolket samme sted i november. Bluesgjengen møttes i Drammen i oktober, mens seminaret for rockeklubbene har blitt utsatt til siste helg i januar 2006. Alle seminarene var spekket med faglig kvalitet blandet med lett underholdning. De to høydepunktene sett fra vårt ståsted var Paal Fure sitt foredrag "Future Festival" på Festivalseminaret, og samtalen mellom Hans Marius Stormoen og Øyvind Pharo på Unionsmøtet. Paal Fure er en opplagt vinner - en scenevant foredragsholder bevæpnet med skarpe observasjoner og presise formuleringer. Stormoen og Pharo var på sin side nært, ekte og gripende. Sammen viser disse to innslagene at man må ha med seg både hjernen og hjertet for å være en god konsertarrangør. Til fulle!

Kurs og trykksakerKlubbkurs er Norsk Rockforbunds hjertebarn, og i 2005 har vi holdt 17 kurs. Som i fjor ble tilbudet om gratis kurs stoppet på grunn av dårlig økonomi, men så kom MVO med en ekstrabevilgning til oss, og så var vi i gang igjen uti september. Klassikeren "Feite Forestillinger - Hvordan arrangere vellykkede konserter" er stadig like populær, både blant medlemmer og andre. I skrivende stund er vi faktisk helt utsolgt, og venter på å få trykket opp et nytt opplag på nyåret. Andre trykksaker som Miljøhåndboka og Teenage Kicks er gratis, og alt kan bestilles ved å sende en e-post til post@norskrockforbund.noNorsk Rockforbund ønsker alle våre medlemmer

og samarbeidpartnere en riktig god jul og et godt nytt år!