Klubbutveksling i hundre

06.12.2005
I forbindelse med Norges 100 års jubileum i 2005, har jazzklubben Blå i Oslo hatt et samarbeid med ulike jazzklubber i andre land, blant annet i København, Chicago, Moskva og sist ut forrige helg: klubben Nefertiti fra Gøtbeorg. Norsk Rockforbund har derfor tatt en prat med Gry Bråtømyr, leder for prosjektet og kursleder i Norsk Rockforbund, for å høre hvordan de selv oppsummerer klubbutvekslingen. Vi håper og tror at utvekslingsprosjektet kan være til inspirasjon for andre klubber i her til lands.

06/12/2005

I forbindelse med Norges 100 års jubileum i 2005, har Blå altså hatt et samarbeid med ulike klubber i andre land. De har reist til klubben med musikere og personale og gjort deres klubb til sin for en kveld, og de utenlandske klubbene har kommet til Oslo med mann og mus og bragt det store utland inn på Blå. Siden 16 april har Berlin, Moskva, København, London, Göteborg og Chicago vært offer for forvirring og forkledning.

Det er ikke første gang BLÅ samarbeider med København, Chicago og Göteborg. Copenhagen Jazzhouse, Empty Bottle og Nefertiti er flittig besøkt av norske band som mer eller mindre hører hjemme på Blå, mens Maria i Berlin, The Chinese Pilot i Moskva og Notting Hill Arts Club i London, er jomfruer i Blå-sammenheng.Denne helgen var klubben Nefertiti fra Gøteborg siste klubb ut i utvekslingen. Vi ringte derfor prosjektleder Gry Bråtømyr for å høre hvordan hun evaluerer prosjektet som helhet, og om Søta Bror egentlig er noe søte?

- Hei Gry! Gratulerer med vel overstått! Har Hundreårsutvekslingen gått bra eller?

 - Helt topp! Vi hør møtt masse nydelige folk og lært både ett og annet på veien.

- Hva har vært det vanskeligste med prosjektet sånn rent arrangørfaglig sett? Vi har hørt rykter om mugger med vodka på Blå i forbindelse med Moskva besøk… kremt…?? - Ja, det var faktisk et stort ønske fra Moskva-gjengen.. Det er vel en kjent sak at det hersker 'noe' forskjellige sjenkelover i Norge og Russland. Dessverre ble det ikke mugger med vodka på bordene, men heller latterlig billige shots i baren og ekstra glade normenn og russere på dansegulvet. Andre utfordringer har vært å få tyskerene til å holde både den ene og den andre røykeloven her til lands… Vi hadde også en liten nøtt å knekke da Audun Vinger i siste liten ble forhindret i å bli med til Moskva. Men med en appostroff og en s etter Vinger blei vi vips det strålene ipod-teamet The Audun Vinger's. Veldig funny. Funka som tusan siden få russere hadde kjenskap til ipoder i det hele tatt. Ellers har det selvsagt vært en utfordring i seg selv å skape Blå i andres lokaler. Men med gigantiske bannere av veggene til Blå, plakater, magasiner, norske skilt og priser, slides, prosjektering etc har vi fått det til nogenlunde.

- Tror du dette prosjektet kan "adopteres" av andre klubber? I en mindre skala kanskje? Hva bør man gjøre for å gå frem da? Noen tips?- I denne klubbutvekslingsrunden har Blå vært navelen og reist til og invitert klubber til seg. Vi håper noen av klubbene vi har besøkt ser muligheten til å gjøre det samme seg imellom. Dette har vi snakket med klubbene om og anbefalt for alle. Problemet er vel heller å skaffe tilveie nok støttepenger. Men det går ann å begynne i det små. Man må ikke nødvendingvis bringe hele staben. Få personer kan gjøre mye. Også må man ikke reise så langs.

- Hvordan var helgens arrangement med besøk fra Sverige? Er svenskene egentlig litt kjedelige sammenlignet med russere, amerikanere og dansker??

- For å være helt ærlig, kanskje litt.. (unnskyld, unnskyld søta bror!) De er topp folk og på ingen måte kjedeligere personer enn fra de andre nevnte land, men litt mindre eksperimentelle og impulsive enn oss musikals og visuellt kanskje.. De er grundige og dyktige dog. Utvekslingen med svenskene ble litt avstumpa da de ble forhindra fra å ta med seg staben sin og stilte kun med band, vj og dj's. Ingen nubbe i baren med andre ord.

- Hva har kommet ut av prosjektet sånn helt konkret? Arrangør faglig? Musikalsk? Kompetansebyggende? Nettverksmessig? Funker det?

 - Vi har etablert et vennskap og et godt nettverk med alle klubbene. Dette kan brukes til så mangt. Sende band ut på turneer, bytte konsepter, idemyldre sammen, utveksle igjen, "bytte" musikk m.m. Dette har vært et av målene med prosjektet fra starten. Vi har naturlig nok fått et mye større kjenskap til  musikkscenen i de forskjellige landene, lært om forskjellige organisasjonsmåter, fått gode ideer og tips. Noe av det fineste kanskje er at vi på Blå har blitt bedre kjent med hverandre og fått styrket samholdet innad i klubben. Dette har vært viktig for arbeidsmiljøet.

- Noe DU har lyst å skryte av til slutt? Vi i Norsk Rockforbund syns nemlig dere har vært svært flinke! Gratulerer!

 - Ok, vi synes vi har vært litt flinke vi òg da!

 

Monica Larsson