Norske festivaler i utlandet

01.01.0001
De aller fleste norske festivaler nøyer seg med å arrangere på hjemmebane. Inferno Metal Festival og Fucking North Pole Festival stopper ikke der. De tar festivalene med seg til Storbritannia!

30/09/2004

Slike initiativer liker vi her i redaksjonen, så vi tok prat med Ann Karin Frestad og Robert Dyrnes fra henholdsvis Inferno og Fucking North Pole.

Ekstrem metal til London

(n): Hva er det som skal skje, Ann Karin?

(a): Vi arrangerer et Inferno Event Show 27. januar med fem norske band. I tillegg er by:Larm med på laget, og sammen kjører vi en pressekonferanse på dagtid hvor vi presenterer Inferno, bandene og by:Larm.

(n): Hvorfor gjør dere dette da?

(a): Vi har så lite å holde på med fra før (ha-ha…). Nei, vi gjør det for å promotere festivalen vår. Vi slipper for eksempel programmet for 2005, og har allerede fått henvendelser om akkreditering fra media både i Europa og USA. Norge får programmet først to dager senere på Inferno Kick Off 29. januar. Videre gjør vi det for å presentere bandene for det engelske publikumet og se hvordan det fungerer. De som skal spille representerer et bredt spekter innen ekstrem metal. Ikke bare black metal, altså. (Disse er Arcturus, Enslaved, Red Harvest, Grimfist og Madder Mortem. -Red.)

(n): Hvor skal arrangementet finne sted?

(a): Både pressekonferansen og konsertene blir på klubben Underworld i Camden. Det er et velrenommert sted med plass til 6-700 mennesker - passelig intimt og eksklusivt. Vi legger ut 500 billetter for salg pluss media og gjester.

(n): Dette høres jo ganske dyrt ut. Får dere noe støtte?

(a): Jada. Vi har fått 50 000 fra Fond for lyd og bilde. I tillegg har vi en underskuddsgaranti fra Fond for utøvende kunstnere. Videre bidrar Underworld, og det samme gjør distribusjonsselskapet Plastichead. De distribuerer labelen Candlelight som gir ut flere norske metalband. Ingen av bandene får noe honorar, og det gjør ikke vi heller. Men vi dekker reise og opphold for 40 mann. Det blir noen kroner av det også.

(n): Dere samarbeider med by:Larm, men er det andre norske aktører involvert?

(a): Først og fremst Lydverket som blir med over for å lage reportasje. Det er vi svært godt fornøyde med. Ellers er det ganske mange billige flybilletter i januar, så vi vet om flere vanlig musikkentusiaster som tar turen.

Ska og punk til Wales

(n): Hva er det som skal skje, Robert?

®: Vi skal gjøre en vri etter åtte utgaver av Fucking North Pole Festival i Tromsø, så 11. og 12. mars neste år arrangerer vi den i Wrexham, Wales. I utgangspunktet var tanken at vi seks i styret skulle dra, men det tar jo helt av. Folk i Tromsø vil være med som frivillige på festivalen, og det vet vi ikke helt hvordan vi skal forholde oss til ennå. Vi må snart chartre et helt fly.

(n): Det blir altså en fullverdig festival på samme måte som i Tromsø?

(a): Den blir vel så fullverdig som Fucking North Pole kan bli. Det varierer fra år til år etter humøret og hva som er mulig. Det kan bli to band eller tjue band alt etter som. Programmet i Wrexham består av dag rock og en dag fotball.

(n): Fotball?

®: Ja, lørdagen skal vi se Wrexham - Oldham. Wrexham ligger på 2. plass i 3. divisjon, og har noen j**lig bra spillere på gang. Sønnen til Sir Alex Ferguson spiller for eksempel på laget.

(n): OK, men rocken da? Hvem skal spille på scenen?

®: Vi har egentlig ikke booket noen band ennå, men planen er å ta med et norsk band - et av våre egne band (Fucking North Pole er et plateselskap også -red.). Det svenske speed-garasje-skabandet Square var på besøk i Tromsø i sommer, og de tente noe voldsomt på ideen. Så de blir nok også med. De er forøvrig på Fucking North Pole Records de også. Dessuten spiller selvsagt Stuntface fra Wrexham.

(n): Stuntface… Hvem er det?

®: Vi møtte dem på Hollidays In The Sun Festival i Morecambe i Nord-England i fjor sommer. Det var svært hyggelige folk, så vi inviterte dem over til Tromsø. De kom første gang i september i fjor, og så en gang til mai i år. Det var på et nachspiel i forbindelse med det siste besøket at ideen om festival i Wales ble unnfanget.

(n): Hvem samarbeider dere med der borte?

®: Det er Stuntface som ordner det praktiske lokalt. Konserten blir på et sted med plass til 5-600 mennesker. Stuntface er lokalt trekkplaster, og plateselskapet deres, Good Clean Fun Records, hjelper til med promo. Drømmen er å få Capdown som headliner.

(n): ???

®: Det er et knallhardt skacoreband fra England som har en stor following i Wrexham. I tillegg syns vi Fucking North Pole at de er j**lig bra. De var med på den første samleren fra Fucking North Pole Records.

(n): Ligger det noen høyere hensikt bak alt dette?

®: Nei, egentlig ikke. Vi skal ha det gøy, og drikke øl og høre på god musikk. Vi har pleidd å ha julebord tidligere år. Denne gangen bruker vi de pengene til å sponse Walesturen. Det ligger selvsagt en motivasjonsfaktor i dette; Vi får ladet opp batteriene slik at vi kan gyve løs på en ny festival hjemme.

(n): Får dere noe offentlig støtte da?

®: Vi har ikke noe klart ennå. Jeg ser ikke helt for meg at dette er helt i Norsk kulturåds ånd, men man skal aldri si aldri. VI får sende inn noen søknader og se. Men det står ikke og faller på det. Det får bære eller briste - tur til Wales skal det bli. Jeg tror det blir helt konge!

Vi ønsker både Inferno og Fucking North Pole lykke til med arrangementene.

Og hvis du lager julegavene selv i år, får du helt sikkert råd til å bli med du også!

Linker:

Underworld

Inferno Metal Festival

Fucking North Pole Festival- Trond Bjørknes