Malakoffrockfestival i Norfjordeid kåret til årets festival!

08.11.2004
Tradisjonen tro samles blues- og rockfestivalene til festivalseminar i november. I år var festivalseminaret lagt til Kristiansand og lokal arrangør var Quartfestivalen som vartet opp med et kjempeopplegg på Odderøya. I år var det ca 50 deltagere fra 17 festivaler fra hele landet. Et av høydepunktene på festivalseminaret er den årlige kåringen av ”årets festival” og ”årets festivalplakat”.

08/11/2004

 

Årets festival

I år var det den sjarmerende og lille Malakoffrockfestival i Nordfjordeid som stakk av med den gjeve "Årets festival"-prisen. Deltakerne på festivalseminaret lot seg imponere av de unge arrangørene, det sterke programmet med band som Gåte, John Doe, Minor Majority, og ikke minst over dugnadsånden og de kreative løsningene i Eid. Nærmere 100 lokale politikere stilte nemlig opp som gratis vakter, bygdas prestekontor ble brukt som festivalkontor og festivalen ble til på pur idealisme og musikkglede.

Les mer om festivalen her. Vi gratulerer!

Årets festivalplakat

Prisen for "Årets festivalplakat" ble tildelt Krocketfestivalen i Halden. Plakaten vil bli satt i glass og ramme og hengt opp på Norsk Rockforbunds kontor i Kirkegata 20, til inspirasjon og glede for ansatte og besøkende. Vi gratulerer og siterer festivalsjef Espen Holtan da han fikk diplomet: "Da designeren kom med plakaten for Krocketfestivalen i år, og jeg så den for første gang, visste jeg at jeg ville stå her i november å motta denne prisen!".

Konserter, paneldebatt nytt fagråd

Helgen var ellers spekket med faglig og sosialt påfyll for både små og store festivaler. Varaordfører i Kristiansand ønsket oss velkommen til Kristiansand og Toffen Gunnufsen ønsket oss velkommen til Quartfestivalen. Fredagen ble videre viet en akademisk- og samfunnssikkerhetsanalyse av Fuck for Forrest stuntet i sommer. Debatten i etterkant av foredraget var preget av mye humor og sleivspark i flere retninger. Senere ble det peiskos, Bluesforedrag om Blue Mood Records og vorspiel i "Rotunden".

På lørdag fikk deltagerne blant annet politisk lobbyopplæring av AP-politiker Mette Gundersen fra Kristiansand. Hennes innlegg var svært konkret og vi fikk med oss gode tips for å påvirke lokale, så vel som nasjonale politikere på vegne av våre festivaler.

Paneldebatten lørdag ettermiddag ble et av mange høydepunkter. Utgangspunktet for debatten var "dobbel festivalstøtte - hvem skal få?" og paneldeltagerne var fra Norsk Kulturråd, NRK, Notodden Bluesfestival og Norsk Rockforbund. Temperaturen var til tider svært høy, og Arne Kristian Gansmo var NRK oppfordret blant annet "rockerne" til å gjøre et godt gammeldags opprør mot den "herskende klasses regime" som støtter klassisk og samtidsmusikk av en helt annen grad enn rock og populærmusikk. Flere av både publikum og paneldeltagerne la skylden på den systematiske skjevfordelingen av midler til rock og pop versus andre sjangrer, på Norsk Kulturråd og Kulturrådets sammensetning. Flere yngre personer og flere med bakgrunn fra pop, rock, blues og hip hop inn i Norsk Kulturråd var den klare meldingen fra flertallet på seminaret.

Lørdag kveld var det festmiddag og konserter. Festivalen Dark Season gikk av stabelen i Kristiansand, og Alladin Scene arrangerte sin jomfrukonsert med det lokale og etter hvert legendariske hip hop bandet Dark Side of the Force, amerikanske Immortal Technique og britiske Grand National.

Søndag ble det avholdt årsmøte i Norske Rockfestivaler (NRFE) og nytt fagråd ble valgt. Fagrådet består nå av Borgar Dahle, leder (Notodden Bluesfestival) Linnea Svensson (Øyafestivalen), Anne Marte Brun (Tauterstokkfestivalen). Nyvalgte medlemmer i festivalfagrådet er: Nadja Fjeldheim fra Southern Discomfort i Kristiansand og Torbjørn Valum fra STUDIO, Studenfestivalen i Oslo.

Norsk Rockforbund og NRFE vil gjerne rette en stor takk til Quartfestivalen ved Espen, Elisabeth og Willy med flere for en fantastisk helg i Kristiansand!

 

- Monica Larsson