Blues for Amnesty

01.01.0001
Blues har med sin historiske bakgrunn hatt en mer relevant rolle i kampen for menneskerettighetene enn de fleste andre musikkgenre. ”Frihet, solidaritet og likestilling mellom grupper, er en del av musikkens budskap”, mener Norske bluesklubber.

25/09/2003

Blues har med sin historiske bakgrunn hatt en mer relevant rolle i kampen for menneskerettighetene enn de fleste andre musikkgenre. "Frihet, solidaritet og likestilling mellom grupper, er en del av musikkens budskap", mener Norske bluesklubber.

NRF vedtok på landsmøtet 2001 å inngå en samarbeidsavtale med Amnesty International. Avtalen går i korthet ut på å tilrettelegge for at vi og våre medlemmer setter fokus på menneskerettigheter og profilerer Amnesty i forbindelse med aktivitetene våre. Samarbeidet går under parolen "menesker og musikk er best levende". Festivaler og studentsamfunn har tatt initiativer. Det har også to bluesklubber gjort, Østkanten Bluesklubb og Trondheim Bluesklubb.

Arrangement

Trondheim bluesklubbs bidrag er å invitere til en lokal stormønstring lørdag 27. september. De stiller med en stand på Nordre fra kl. 12.30 - 14.30 (med værforbehold). Fra klokken 15.00 serverer Peter Stokstad akustisk blues gratiskonsert i Fiolinen i Olavskvartalet. På kvelden blir det konsert og appell for Aung San Suu Kyi i Kjelleren. På programmet står Mark Gregory & Friends, Dahls Syndrom og HotRod.

Østkanten Bluesklubb har tidligere adoptert en samvittighetsfange. 1. november adopterer de en fange til. Det skjer under et arrangement på Det Åpne Teater. Han er fra Iran, og ble dømt til 74 piskeslag for å ha arrangert en konsert på fabrikken der han jobbet. I tillegg ble han stengt ute fra arbeidsplassen i fire år! John Jørgen Støa skriver til NRF: - Vi er så heldige at vi kan ta ytringsfrihet som en selvfølge, men slik er det ikke i store deler av verden. Tenk deg at vi som konsertarrangører skulle bli etterprøvd, overvåka og kasta i fengsel, fordi vi ikke levde opp til regimets krav til moral og kunstneriske krav. Dette er virkeligheten for mange vi kan sammenligne oss med. Vi har kommet frem til at vårt viktigste bidrag i så henseende er å adoptere vår egen samvittighetsfange, og oppfordrer alle til å engasjere seg

i dette. Tenk deg selv at du ble kasta bak lås og slå uten lov og dom, og at en liten bluesklubb på andre sida av jorda plutselig engasjerte seg i din sak.

Bluesens rolle

I Østkantens formålsparagraf står det følgende: "Blues dreier seg ikke om hudfarge eller form, men menneskelige erfaringer gjennom århundrer og i alle kulturer. For oss er tilhørighet til bluesen like mye en følelse som en musikksmak".  Og videre: "For Østkanten Bluesklubb er blues og internasjonal solidaritet to sider av samme sak."

Jan Engen fra Trondheim bluesklubb peker på bluesens historiske tilknytting til kampen for menneskerettigheter: "Slavene som kom fra Afrika til Amerika for noen hundre år siden brukte sangen som et våpen for å holde seg i live. Det er også kjent at sangen ble brukt for å feire at man var i live. Etter min mening er musikk den absolutt sterkeste form for ytring vi har. Den er grenseløs og universell, og gjør i så måte nytte over hele verden. Undertrykte i hele verden har gjennom alle tider brukt sang og musikk for å samle krefter, til motivasjon og til å skape et fellesskap. Protestsanger kjenner vi til fra hele musikkverdenen." Så legger han til: "Bluesens rolle i kampen for menneskerettigheter er bortsett fra det historiske perspektivet ikke annerledes enn andres. Vi har plikt til å vise våre synspunkter, plikt til å kjempe mot tortur og undertrykkelse. Gjennom det at vi arrangerer offentlige konserter og når ut til et større publikum bør vi og alle andre arrangører åpne for organisasjoner som Amnesty. Kultur i alle former har et utrolig stort omfang og nedslagsfelt, og er således viktig i kampen for menneskerettigheter".

- Den største tragedien er ikke onde menneskers brutalitet, men gode menneskers taushet - Martin Luther King

Vi synes dette engasjementet er veldig positivt, og oppfordrer andre klubber, studentsamfunn og festivaler til å gjøre det samme!

- Einar "Lucky" Lukerstuen