Bluesens vårslepp - Unionsmøte 2001

01.01.0001
‘Uten publikum er vi ingen ting. Det er dem som virkelig gjelder – dem som besøker klubbene våre’. Jostein Forsberg tegnet halen på grisen under Unionsmøte 2001 i Trondheim i helga. Hovedtema: Publikum.

28/05/2001

Bluesfolket er kjent for å være glade i skummende øl og gode venner. I Trondheim var det rikelig av begge deler, og selv om de andre fagrådene har begynt å komme etter, er det fortsatt Norsk Bluesunion som er best når det gjelder både oppmøte og stemning. Hele 70 delegater fra 35 klubber var på plass. Samtidig har det faglige innholdet blitt bedre år for år. Denne gangen var det rett og slett publikum som sto i fokus. Norsk Bluesunions visjon er '… å skape et rikt og bærekratig miljø for blues i Norge, både for arrangører, utøvere og andre involverte'. Det innebærer til syvende og sist et stort og interessert publikum.

NBU hadde valgt en av tungvekterne i norsk blues, Geir Hovig, til å gi et oppspark til temaet. Han pekte på at det ikke bare er artisten på scenen som betyr noe for hvorvidt publikum kommer - for ikke å si kommer igjen - på konserter. De skal ha en trivelig ramme rundt: en hyggelig mottakelse i døra, drikkevarer til overkommelige priser, mulighet til å sitte og gjerne en matbit. Folk er glade i blues, men i passelige doser. Maks to band pr. kveld, og maks 90 minutters konsert. Det er også viktig med noen halvtimes pauser inn i mellom. Folk vil gjerne prate litt også. Selv om man liker blues, har man ikke nødvendigvis telepatiske evner. Markedsføring må til for at folk skal komme. Hovig minner oss på konserten med Geir 'Nofish' Bertheussen på Frøya som ingen visste om, ikke en gang alle i klubbstyret(!). Da går det dårlig.

Hovig gjorde videre forsamlingen oppmerksom på The Blues Music Association i Memphis, Tennessee, som hadde et stort seminar om publikum samme helgen. Ta en kikk på BMAs hjemmeside for mer informasjon.

Etter Hovigs innlegg gikk temaet til gruppearbeider, og det viste seg å være både populært og nyttig. Som en sa: 'Vi har sittet og snakket uten pils, og det gikk faktisk an det også!'. Flere delegater ga uttrykk for at de tåler mer faglig program på unionsmøtet, og det er et signal vi bør ta med oss.

Siste punkt på dagsorden var som seg hør og bør valg av nytt råd. Jostein Forsberg startet møtet med å takke for seg som leder av unionen, men etter en smule dramatikk like før stemmesedlene skulle deles ut, ble han bedt om å stille opp en gang til, og ble gjenvalgt som leder med klar margin. Det øvrige rådet består av:

Lars Ove Fjelldahl (Preikestolen Bluesklubb)

Merethe Eide (Oslo Bluesklubb)

Knut Nistov (Blueslaget Lokst Utøve)

Rolf Mathiesen (Bodø Bluesklubb)

Vara:

Leif Egil Verpeide (Fjæra Bluesklubb)

Kristin Fragell (Kragerø Bluesklubb)

Frode Larsen (Oslo Bluesklubb)

Johan Aage Iversen (Meløy bluesklubb)Ellers ble det klart for de som var på konsert på Blue Garden fredag kveld hva Muddy Waters mente med låten 'The Blues had a baby and they named it Rock'n Roll'. Gitarhelten Peer Gynt dro i gang et forrykende liveshow på hjemmebane. Rock'n roll så ørene flagra. Hvor er denne mannen resten av året?

- Trond Bjørknes

Tekst av: Trond Bjørknes