Yourope anbefaler nye sikkerhetstiltak

01.01.0001
Medlemmer av Yourope – Den Europeiske Festivalsammenslutning – var samlet i London i mars 2001 til Youropes årlige generalforsamling. Noe av det som ble tatt opp ved møtet, var forslag om å forby crowd surfing. Flere festivaler har allerede vedtatt å ikke akseptere dette lenger.

27/03/2001

Yourope besluttet  på den årlige generalforsamlingen å oppfordre ansvarlige festivalarrangører og festivalpublikum til å være oppmerksom på farene ved visse former for publikumsatferd foran scenene. Herunder blir blant annet crowd surfing betaktet som oppførsel som er potensielt farlig blant et festivalpublikum, og det forårsaker ofte skader og irritasjon blant publikum. Youropes festivaler vil, om nødvendig, unnlate å akseptere crowd surfing og lignende oppførsel.

Noen av Europas førende festivaler har for den kommende sommeren besluttet å følge denne oppfordringen, ved å ikke akseptere oppfordring til eller utøvelse av crowd surfing eller annen potensielt farlig oppførsel foran scenene. Noen av festivalene har hatt en tilsvarende regel tidligere år, mens andre innfører den for første gang i år. Blant annet er den svenske festivalen Hultsfred Festival, og de danske festivalene Midtfyns og Roskilde Festival blant disse.

NRF anmoder de norske konsert- og festivalarrangører om å vurdere liknende tiltak. Ifølge Nettavisen 29.03.01 har Quart-festivalen nå innført forbud mot stagediving og crowd surfing. Det ser altså ut til at Youropes oppfordringer vedrørende sikkerhet, blir tatt svært alvorlig blant våre nærmeste festivaler.

 

Tekst: Thomas Christian Strøm / Stein Andreassen