Prisutdelingen under by:Larm

Norske Konsertarrangører (NKA) har siden 2001 delt ut kollegapriser til dyktige arrangører i medlemsmassen.
Fredag 1. mars var det duket for ny prisfest med høythengende priser for konsertåret 2018.

Gratulerer til vinnerne!

De fem finalistene i hver kategori ble offentliggjort tirsdag 19. februar og vinnerne ble stemt frem av arrangørkolleger. I kategorien Årets konsertbilde 2018 var publikum med på å stemme frem vinnerbildet.

Årets helårsarrangør - Bastard Bar

Årets festival - Fjellparkfestivalen

Årets plakat 2018 - Studentersamfundet i Trondhjem

Årets konsertbilde - Palmesus og fotograf Martin Litwicki

Årets nykommer - Rabalderfestivalen

Finalister - Årets festival 2018

Bygdalarm

Bygdalarm er ein musikkfestival i Hardanger. Med eit mål om ein reindyrka og smal profil innan ekstraordinære live musikkopplevinga, er visjonen vår å verta av dei beste musikkfestivalane i Hordaland. Bygdalarm skaut som ein nykommar fart i 2018 og vart etter eit år i dvale arrangert for ellevte gong. Året 2018 var som ein ny vår for Bygdalarm med nye venues og klubbarenaer, og målet er alltid å gje publikum framifrå musikkopplevingar innan sjangrar som indiepop, rock, funk og elektronika.

Bygdalarm på nett

 

Fjellparkfestivalen

Fjellparkfestivalen er en idealistisk, ungdomsdrevet rockefestival som sparkes av den tredje helga i juli i den lille sørlandsbyen Flekkefjord. Festivalen har vært arrangert hvert år siden 1982, og er med sine 37 år Norges lengstlevende rockefestival – mye eldre enn samtlige styremedlemmer, som har en snittalder på 19 år. 2018-festivalen var på mange måter den første festivalen for de fleste i det nye styret, da mange tilårskomne sluttet i 2017. I 2019 kan den nye gjengen se tilbake på et suksessår.

Fjellparkfestivalen på nett

Oslo World

I 2017 presenterte Oslo World, i løpet av 6 dager, 52 konserter, med over 300 artister fra alle verdens kontinenter, på 27 scener, over hele Oslo. Gjennom kvalitetsmusikk fra hele verden, med et spesielt fokus på Afrika, Asia, Midtøsten og Latin-Amerika, ønsker Oslo World å styrke fri kulturell utfoldelse og ytringsfrihet, og skape en arena der Oslos borgere møter tilreisende gjester med ulik kulturell bakgrunn og erfaring.

Oslo World på nett

Palmesus

I løpet av helgen 6.-7. juli 2018 ble den tiende utgaven av Palmesus feiret på storslagent vis med over 40.000 billetter utsolgt ett år i forveien, verdensstjerner fordelt på tre ulike scener og 30 grader og sol. Dette norske festivaleventyret har i løpet av 10 år gått fra 0-100 mnok i omsetning og blitt til Norges største kommersielle festival- med størst knapphetsfaktor, historisk bra billettsalg, kommersiell suksess av en annen verden og en soliditet det står respekt av.

Palmesus på nett

Øyafestivalen

Øyafestivalen startet i 1999 med filosofien om å bygge opp musikkscenen i Oslo. 20 år senere har Oslo fått den største musikkfestivalen i Norge med en sterk merkevareidentitet og over 300 konserter i et bredt spekter av sjangere med anerkjente og internasjonale artister. Til tross for kastevinder opp mot stiv kuling, klarte Øya å gjennomføre fjorårets festival uten forsinkelser eller personskader, som førte til overskriften "Vinden skaper kaos i Oslo, men Øya går som planlagt".

Øyafestivalen på nett

Finalister - Årets helårsarrangør 2018

Bastard Bar

Bastard Bar har siden 2009 vært drevet av ildsjeler som brenner for live musikk, og vært en scene som fokuserer på å slippe til uetablerte band/artister i alle mulige sjangre. I 2018 hadde Bastard Bar 167 dager med live-musikk, herunder 115 konsertdatoer og 52 jam-sessions. Bastard Bar er en viktig scene for Tromsøs musikkmiljø, og de aller fleste band fra Tromsø spilte sin første konsert på Bastard. Flere store artister og band velger å spille på Bastard, til tross for kapasitet på kun 100 stk.

Bastard Bar på nett

Folken

Folken har i 31 år vært hele Rogalands konsertscene og studentenes kulturhus. Huset driftes av et lite knippe ansatte sammen med ca 150 frivillige fra 15 ulike nasjoner. Folken består av tre scener: Storsalen (700 kap.), Akvariet (100 kap.) og Grottene (180 kap.). Bygget som huser Folken har tidligere fungert som kino og Folkets Hus og er snart 100 år gammelt.

Folken på nett

Live Nation

Live Nation er et norsk konsertselskap som i all hovedsak arrangerer konserter med utenlandske artister i Norge, med særlig vekt på Oslo. Selskapet har eksistert i over 30 år og har arbeidet med artister som The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Metallica, Elton John samt mange andre i en årrekke. Live Nation arbeider til enhver tid også med å etablere up-and-coming artister i det norske markedet.

Live Nation på nett

Parkteatret

Parkteatret har i løpet av disse 16 årene har blitt en av Oslos og landets viktigste konsertscener. Mange store utenlandske artister har spilt på Parkteatret før de ble fanget opp av de større scenene og festivalene, som Passion Pit, Mø, James Blake, Florence & The Machine, First Aid Kit og Anderson. Paak. Ikke minst har mange norske artister og band gjort viktige konserter på vei oppover i karrieren; Cezinando, Astrid S, Emilie Nicolas, Stein Torleif Bjella og mange flere.

Parkteatret på nett

Perfect Sounds Forever

Konsertserien og klubbfestivalen Perfect Sounds Forever har siden oppstarten i 2011 etablert seg som en av de viktigste arrangørene i Norge når det gjelder indie og alternativ musikk. Med kompromissløs booking har PSF fått et svært bra rykte blant agenter, artister og Bergens musikkinteresserte publikum og leverte 2018 sitt beste år noensinne med bookinger som Slowdive, Ty Segall, shame, Snail Mail, Julien Baker, Japanese Breakfast, Elder, UMO +++

PSF på nett

Finalister - Årets nykommer 2018

Harpefoss Hardcorefestival

Harpefoss Hardcorefestival er tuftet på DIY-mentalitet og vennskap, og er en festival med fokus på musikk av den hardere sorten - punk, hardcore, metal og noise. Arrangørene bak Harpefoss Hardcorefestival har et felles mål; å lage Norges beste og viktigste hardcorefestival “der ingen skulle tru at nokon kunne bu”. Her viser de frem det ypperste fra undergrunnen på et usannsynlig sted midt i mellom fjell og juv. Der betong møter natur finner man Harpefoss Hardcorefestival på Harpefoss Hotell.

Harpefoss Hardcorefestival på nett

Kafé Hærverk

Kafé Hærverk har siden åpningen 2. juni 2017 arrangert mer enn 350 konserter innenfor et utall sjangere med artister fra over 20 land og 4 verdensdeler og ca 200 DJ spillinger med lokale og internasjonale storheter. Scenen har utviklet seg til å bli en internasjonalt anerkjent scene med et godt rykte langt utenfor landets grenser. Kafe Hærverk har lykkes i å bygge et publikum rundt et sjangerløst konsept og jobber hele tiden for å introdusere publikum for musikk de ikke viste de likte.

Kafé Hærverk

Rabalderfestivalen

Rabalderfestivalen er en kulturfestival for barn som arrangeres i Molde. Den ble arrangert for første gang i 2017, ble utsolgt i 2018 og avholdes for tredje gang 29. og 30. Juni 2019. På festivalen kan barn utforske en jungel av morsomme aktiviteter, kule konserter, spennende teater og mange andre overraskelser. Festivalen serverer egenprodusert Rabalderbrus og og har utviklet en spennende podkast for barn som en del av kommunikasjonen ut mot festivalens publikum.

Rabalderfestivalen på nett

Stokkøya Festival

Stokkøya Festival ble arrangert for første gang 29-30.juni 2018 og trakk samlet nesten 3000 publikummere. Stokkøya er en naturperle som ligger på Trøndelagskysten, ca 2,5 timer svingete vei fra Trondheim hvor Strandbaren og Stokkøya Sjøsenter og prosjektet Bygda 2.0 de siste 10 årene har vært motoren i en moderne steds og destinasjons-utvikling. Sammen med gründerne bak blant annet Trondheim Calling forener man kreative miljøer fra by og bygd for å lage en ny og annerledes festival.

Stokkøya Festival på nett

 

UFLAKKS Stavanger

UFLAKKS Stavanger er en konsertserie av og for ungdom som er basert i Stavanger. UFLAKKS består av 15 lovende ungdommer mellom 14 og 25 år som arrangerer, produserer og promoterer rusfrie konserter med profesjonelle artister på profesjonelle scener i Rogaland, og arrangerer kurs og workshops for videre profesjonalisering av Rogalands arrangørspirer.

UFLAKKS Stavanger på nett

Finalister - Årets konsertbilde 2018

Mablisfestivalen

Mablisfestivalen er en todagers festival som foregår i Bøkeskogen og gress-amfiene rundt Vålandstårnet i Stavanger. Mablis er bygget opp på dugnadsånd og har en solid organisasjon som jobber sammen om å lage festivalen gjestene elsker, og regionen kan være stolt av. Bildet er fra konserten med Cezinando på Mablisfestivalen 2018. Foto: John Rodgers. 


Faglig vurdering
Et godt fanget øyeblikk som har flere dimensjoner. Forventninger, glede, energi og volum på festivalen. Fotografering handler om å kunne pause øyeblikk som har visuelt potensiale og som kan bidra til på fortelle en historie i bruddstykker. Dette bildet gjør akkurat det og vidvinkelen bidrar samtidig til å vise omfang. Symbolsk gir jenta et ansikt og en personlighet til en ellers anonym masse med mennesker.

Mablisfestivalen på nett

Oslo World

Oslo World er en av Europas ledende musikkfestivaler for musikk fra Asia, Latin-Amerika, Midtøsten og Afrika. I 2018 gikk Oslo World av stabelen for 25. gang i Oslo. Bildet er fra konserten med Isák på Oslo World 2018. Fotograf: Simen Omland.

Faglig vurdering
Intimiteten og energien er godt fanget i dette øyeblikket mellom artist og publikummer. Kroppsspråket er tydelig og man kan formelig høre publikums respons på denne konserten gjennom det visuelle bildespråket. Konsertfotografering handler ikke bare om det åpenbare, men ofte om små øyeblikk i tiden der relasjoner, blikk, kroppsspråk og reaksjon fryses til et varig minne om det som har vært. Dette bildet viser fotografens evne til å pause de små men viktige øyeblikkene som utgjør manges konsertopplevelse. 

Oslo World på nett

Palmesus

Standfesten Palmesus avholdes midt i Kristiansand sentrum og solgte ut 40 000 billetter ett år før de åpnet dørene til sitt 10-års jubileum i 2018. Bildet er fra konserten med Hardwell på Palmesus 2018. Fotograf: Martin Litwicki.

Faglig vurdering
Bildet gir et annerledes uttrykk på grunn av kamerastandpunktet. Tilgang er fotografens viktigste arbeidsfordel og her er bildet et bevis på nettopp dette. Eksplosivt øyeblikk som er godt teknisk fanget og som viser allsidigheten i de musikalske sjangerne i festival-Norge.

Palmesus på nett

Rebels Music

Rebels Music er en frivillig organisasjon som arrangerer konserter i Musikk-kjeller'n på Gran i Hadeland. Bildet er fra en konsert med Morten Abel i Musikk-kjeller'n i 2018. Fotograf: Rune Goddokken.

Faglig vurdering
Obskurt og spennende bilde som har fin bruk av komplementærfarger som virkemiddel. Artistens holdning og kroppsspråk gir dette bildet en dimensjon som fungerer godt. Bildet skiller seg litt ut fra andre bilder i denne konkurransen basert på kamerastandpunkt, objektivbruk og øyeblikket som er fanget. Bildet huskes som litt annerledes og fester seg når man scroller igjennom de flere hundre leverte bidragene. Vidvinkel kan ødelegge, men her tilfører objektivvalget en «regi» som fungerer meget bra.

Rebels Music på nett

Øyafestivalen

Øyafestivalen er en av de største musikkfestivalen i Norge med en sterk merkevareidentitet og over 300 konserter i et bredt spekter av sjangere med anerkjente og internasjonale artister. Festivalen har eksistert i over 20 år og avholdes i Oslo. Bildet er fra konserten med J Hus på Øyafestivalen 2018. Fotograf: Thor Møller.

Faglig vurdering
Et godt fanger kaotisk øyeblikk som viser bredden og volumet på festival-Norge. Rotete og levende samtidig som bruken av dybdeskarpheten forsterker personifiseringen av individene og deres reaksjon på musikken. God stemning – som ofte er det en god konsertopplevelse kan gi. Et godt journalistisk bilde som kan henges på virkemiddelet «show, don`t tell».

Øyafestivalen på nett

Finalister - Årets plakat 2018

Eggstockfestivalen

Eggstockfestivalen er en festival for unge, uetablerte artister i Hordaland. Ungdom er selve hjertet til festivalen, og de deltar på festivalen som artister, frivillige og i festivalledelsen. Festivalen har fri aldersgrense. Designer av plakaten er Robert Høyem v/Overhaus.

Faglig vurdering
Spennende og forlokkende illustrasjon som vekker oppmerksomhet! Filmatisk og drar oss inn i en historie. Bra fargebruk og typografi som passer med uttrykket i illustrasjonen. En gjennomarbeidet plakat, der alt fra typografi, layout, fargebruk sitter som det skal. Balansen i plakaten er velkomponert, hvilket er vrient å få til når tittelen ikke er senterjustert.

Eggstockfestivalen på nett

Fredvikafestivalen

Fredvika ble arrangert for første gang 22.-23. juni 2018 i Gjøvik. Fredvika har tydelig identitet bestående av få, men veloverveide elementer. Festivalens hovedfarge, en sterk lillatone, er hentet fra markblomstene som vokser fritt i Fredvika. Logoen representerer landskapet rundt Mjøsa sett fra festivalområdet; gresset, fjorden og åsen på andre siden. Det tredje hovedelementet er blomster av ulike slag.

Faglig vurdering
Klar fargebruk og enkelt utrykk. Funker som bare rakker'n. Mange gode tanker i nominasjonsteksten som viser at det er gjort bevisste valg hele veien. Logoene i bunn ødelegger dessverre helheten. Skulle likt å sett dem hvite.

Perfect Sounds Forever

Konsertserien og klubbfestivalen Perfect Sounds Forever i Bergen har siden oppstarten i 2011 etablert seg som en av de viktigste arrangørene i Norge når det gjelder indie og alternativ musikk. Designer av plakaten: Marianne Hallseth.

Faglig vurdering
Annerledes uttrykk og spennende visuelt valg for en musikkfestival. Uttrykket speiler festivalen godt.

Perfect Sounds Forever på nett

Rockeklubben i Porsgrunn

Rockeklubben i Porsgrunn (RiP) har siden starten i 1990 vært en kommersiell konsertarrangør drevet på dugnad av ildsjeler med et stort hjerte og engasjement for fremming av ny musikk og konserter. RiP samarbeider med den lokale plakatkunstneren Loco Mosquito om plakater til sine konserter. Plakaten for Grenlarm er designet av Sten E. Moe og Loco Mosquito. Motivet etterligner (åpenbart) gamle filmplakater fra 50- og 60-tallet. Den spiller på forurensningen fra industrien i Grenland, samt at det planlegges et deponi for giftig avfall fra hele verden i samme område - Og er det noe vi har lært fra gamle sci-fi filmer er at det dukker opp mye spennende fra en forurenset undergrunn!

Faglig vurdering
Referansen til gamle filmplakater kommer godt frem, og tematikken er både god og gjennomtenkt. At typografien er håndtegnet gir en ekstra dimensjon til designet, og det er et mesterstykke at lesbarheten er så god som den er - tross det rockede uttrykket. Fargekontrasten gjør også at den skiller seg ut i mengden, og man kan tenke seg at den har vært et friskt pust på plakatvegger rundt om i byen. Alt i alt en råtøff plakat som også får deg til å tenke litt ekstra på miljøet.

Rockeklubben i Porsgrunn på nett

Studentersamfundet i Trondhjem

Studentersamfundet i Trondhjem er en organisasjon rettet mot studenter, som eies av sine 13 680 medlemmer. Samfundet driftes utelukkende av frivillige studenter som legger inn store deler av livet sitt til å bidra, og klarer derfor å by på ulike arrangementer hver eneste dag. Hver uke spres det nye plakater på alle campus og i sentrum, samt bannere med informasjon om kommende konserter. Alt grafisk materiell blir designet og produsert av frivillige på Samfundet.

Faglig vurdering
Plakaten er en teknisk godt illustrert plakat, er velkomponert og viser frem et humoristisk budskap med en god porsjon ironi, inspirert av blandingstematikken for arrangementet. Det utradisjonelle formatet får også plakaten til å skille seg ut. Enkelheten og luften er modig, og gir rom for alle elementene til å skinne. Alt i alt fremstår dette som et gjennomført og godt utført stykke kreativt arbeid.

Studentersamfundet i Trondhjem på nett

 

Prisutdeling - Arrangørprisen 2019

De gjeveste prisene for konsertåret 2018 deles ut under by:Larm, fredag 1. mars 2019, kl. 18.00. Dørene åpner kl. 17.00. Lokasjon: Festivalteltet på Arbeidersamfunnets plass. Dersom du ikke har delegatpass til by:Larm må du melde deg på slik at vi får ført deg opp på gjesteliste. Påmelding finner du øverst på denne siden. Dersom du har delegatpass er det bare å møte opp. 

59.915572,10.75118,17
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Norske Konsertarrangører (ca. 15-20 per år)