Vi tilbyr skreddersydde kurs i ulike formater til både medlemmer og eksterne aktører. Medlemmer av NKA får tilbud om et gratis kurs i året med valgfri tematikk - dette er et svært populært tilbud for våre medlemmer.

Våre kurs tar for seg alle områder av arrangørvirksomheten - det er den enkelte bestiller som velger kursform, tema, varighet, nivå og lokalisering. Kursmottaker besørger egnet lokale, enkel bespisning til kursholder og eventuelt kursdeltakerne. Resten fikser vi! 

Våre medlemmer kan bestille gratis kurs så lenge det er penger igjen i kurs-potten. Dvs: førstemann/kvinne til mølla!

 

Hvem holder kursene?

NKA har tilknyttet seg en kursholderstab som innehar spisskompetanse innen arrangørfaget i bred forstand. De fleste av kursholderne jobber selv med, eller har bakgrunn fra arrangørbransjen og er oppdatert på hva som rører seg i feltet.

Kurs kan bestilles som et rent kurs, en workshop, en samtale rundt styrebordet eller hva dere og kursholder blir enige om vil passe best. Oversikten nedenfor viser eksempler på ulike temaer som oftest bestilles. Dersom dere ønsker kurs i annen tematikk - ta kontakt og vi ser hva vi få til!

Kontakt oss direkte for spørsmål eller for mer informasjon vedrørende kurs.

Kursbooking

Våre kursholdere

Juss

Hvordan forholde seg til artistkontrakter, bookingkontrakter, budmaler, arbeidskontrakter og leiekontrakter? Hvilke plikter følger med det å ha ansatte og frivillige? Og hva med lønn, regnskapsplikt og bokføring? Hvordan søker man og forholder man seg til skjenkebevilling? Og ikke minst; hva med markedsføringsloven? Hvilke regler må du forholde deg til dersom du skal markedsføre ovenfor barn og unge? Alle disse spørsmålene og mer kan dere utfordre våre kursholdere innenfor juss på.

Kursholdere:

Henriette Larsen

Henriette Larsen

Henriette Larsen er festivalsjef for Kulturfest Tøyen og kunstnerisk ansvarlig i Miniøya. Henriette er utdannet jurist, er forfatter av boka Jusshåndbok- for konsertarrangører og har lang fartstid fra arrangørbransjen, blant annet som akkrediteringsansvarlig og styremedlem i Slottsfjellfestivalen. 

Limita Lunde

Limita Lunde

Foto: Linda Wiken

Limita er daglig leder for Little Big Sister og Little Big Music. Hun er utdannet jurist og jobber for tiden også som advokatfullmektig i Bing Hodneland advokatselskap. I tillegg har hun vært daglig leder og bookingansvarlig på Parkteatret Scene i nesten 10 år og jobbet i Øyafestivalen som avdelingsleder for billett- og akkreditering i 15 år, og har lang styreerfaring fra musikkbransjen. Limita holder kurs innen kontraktsrett, organisasjonsutvikling, ledelse, booking, samt konsertavvikling, HMS, personvern og lignende.

Frivilligrekruttering og motivasjon

Festivaler, klubber og studenthus baserer ofte store deler av sin drift på frivillig arbeid. Utfordringene kan være ulike fra feks. studenthus og festival, men mange ting går også igjen. Vi har kursholdere som kan veilede alle former for arrangører. Tematikk som ofte går igjen er; Hvordan rekruttere og opprettholde en frivillig stab? Hvilke fordeler og utfordringer er det ved å basere hele eller deler av virksomheten på frivillige? Hvordan organisere og motivere de frivillige?

Kursholdere:
 

Mariann Bjørnelv

Mariann Bjørnelv

Foto: Tord Litleskare

Mariann Bjørnelv er daglig leder på Folken i Stavanger og et utdannet innen både økonomi og musikk. Mariann jobber også som controller for Skral Festival og med presse for festivaler som Mablis, Findings og Eikerapen Roots Festival og Hove. Hun har vært styreleder for Akks Stavanger og sitter nå i styret til Rogaland Musikkråd og Folkeakademiet RogalandFolken er en av Rogalands største klubbscener og også studentenes kulturhus. Huset driftes i stor grad av frivillige og i snart 30 år har Folken fungert som en rekrutteringsarena for byens kulturliv og bidratt til å utdanne en rekke kulturarbeidere. Mariann startet selv sin karriere som frivillig på studenthuset Vaskeriet i Kristiansand og har et brennende engasjement for god styring, organisering og motivering av frivillige.

Mariann holder også kurs i personell, organisasjon, økonomi.

 

Jon Gotteberg

Jon Gotteberg

Jon startet som bookingansvarlig på Kroa i Bø i 2002, og har siden vært involvert i mange forskjellige arrangørmiljøer og -steder; Quartfestivalen, Det Norske Studentersamfund, Parkteatret i Oslo, Stryn Kulturhus og Sørveiv. Siden 2012 har han jobbet som kultursjef i Studentsamskipnaden i Agder, som blant annet driver studenthusene Bluebox i Grimstad og Østsia i Kristiansand.

Som kursholder er det Jon du er på jakt etter om du trenger noen til å motivere/organisere den frivillige staben, hjelpe til med å ordne opp i økonomien i foreningen din, eller om det er behov for å stake ut ny strategi. Jon satt i styret til NKA fra 2013 og var styreleder fra 2016 fra 2019. Han er i dag styreleder i Sørveiv, i tillegg tar han en executive MBA ved Handelshøyskolen ved UiA i Kristiansand. 

Torstein Løvlid

Torstein Løvlid

Hvordan tjene mer penger på det man allerede gjør.  

Etter flere år innen festival, teater, konsert, hotell og event-bransjen sitter Torstein på bred kompetanse innen å oppdage økonomiske muligheter. Med dette kurset, eller kanskje en workshop, vil dere sitte igjen med egne verktøy for å øke inntekt og fortjeneste på det dere allerede holder på med. Vil jobbe med temaer som spons, øke priser, bedre rutiner, senke utgifter og flere andre grep man kan ta som organisasjon. Er i dag partner i The Oslo Way og jobber med flere spennende prosjekter.

Jobber gjerne også med motivasjon, organisasjonsstruktur, booking og andre felter som dere arrangører kan ønske å jobbe med, i tillegg til å øke overskuddet. 

 

Ketil Hvindenbråten

Ketil Hvindenbråten

Ketil er utdannet og sertifisert coach fra The Coaches Training Institute. Han eier og driver av Kontrast Coaching som leverer tjenester innenfor organisasjonsutvikling, ledelse og motivasjon både til virksomheter i musikkbransjen og andre organisasjoner. I tillegg er han gründer av Mablis i Stavanger og Fredvikafestivalen i Gjøvik. Han har vært en del av lederteamet til Slottsfjell som produsent i ti år. Høsten 2018 startet Ketil Kanon Personell sammen med en gjeng andre festivalentusiaster. Selskapet har satt seg som mål å gjøre bemanning, rekruttering og organisering enklere og morsommere for arrangører. 

Som en erfaren festivalleder og foredragsholder har Ketil et bredt spekter av temaer for arrangører: Konseptutvikling, lederskap, offentlig og privat funding, anbudsarbeid, frivilligutvikling og arenaproduksjon. Han brenner også for å inspirere og utvikle fremtidens arrangørtalenter.  

HMS og internkontroll

Som arrangører er vi underlagt en rekke lover og forskrifter. Hvilke er viktigst? Hvor kommer arbeidstilsynet inn i bildet? Hvordan forebygger vi ulykker? Må vi kjøpe hjelm og vernesko til alle som skal jobbe med rigging? Hvordan håndterer vi det hvis leverandøren er helt cowboy? Hva kan vi gjøre for å ta bedre vare på de frivillige? Hva er internkontroll? Et kurs med praktisk tilnærming til HMS og internkontroll kan gjøre det overkommelig for alle!

Kursholdere:

Svein Egil Hernes

Svein-Egil Hernes

Svein-Egil har lang fartstid i kulturbransjen som arrangør, prosjektleder, produksjonsleder, produsent, turnéleder, arenaprodusent, teknisk leder, underviser og kursholder. Han er NKAs faste sikkerhetskonsulent og var betydelig bidragsyter til “Sikkerhetsveileder for store arrangementer”(DSB). Han har også vært fast kursleder for NUSB (Sikkerhet ved store arrangementer) siden 2011.

Svein-Egils brede arrangørfaglige kompetanse er fra flere tiår med planlegging og avvikling av alle typer arrangementer, eventer, drift av arrangementssted (bl. a fra 5 år som ansatt produksjonsleder hos Auditorium A/S Rockefeller, John DEE og Sentrum Scene) og store arrangementer med mange titalls tusen publikummere med direktesendt TV (nasjonalt og internasjonalt), globale merkevarer og myndighetsoperasjoner på flere nivåer. 

Svein Egil har hatt ansvaret for konserter og turneer med A-ha, Barbie Bones, Bel Canto. Bertine Zetlitz, CC Cowboys, deLillos, Falsk & Mathisen, Fra Lippo Lippi, Ina Wroldsen, Jokke & Valentinerne, Kurt Nilsen, Lene Marlin, Madrugada, Morten Abel, Prodigy, Tre Små Kinesere, Satyricon, Sissel Kyrkjebø, Turbonegro, Velvet Belly og Åge Aleksandersen.

Svein Egil har hatt ansvaret for kulturarrangement under Lillehammer-OL i -94 og Ungdoms-OL i 2016, Eurovision i Telenor Arena i 2010, Minnemarkeringen på Rådhusplassen i Oslo 22. juli 2012, Grunnlovsjubileet i 2014 og har et pågående samarbeid med Norges Håndballforbund med planleggingen av EURO-2020 (EM i Håndball, kvinner). Han er fast produsent for VG-lista Topp -20 med mange store utendørskonserter fra 2004 til i dag.

Stian Strømseth

Stian Strømseth

Stian er gründer, arrangør, amatørmusiker, prosjektleder og har jobbet som leder både i det private og offentlige i en årrekke. Han er levende opptatt av trygge arrangement med høy kvalitet. Siden 2011 har Stian jobbet spesielt med publikumssikkerhet, arenakapasitet og HMS rundt i hele landet og har utviklet et HMS-kurs for arrangører.

Limita Lunde

Limita Lunde

Foto: Linda Wiken

Limita er daglig leder for Little Big Sister og Little Big Music. Hun er utdannet jurist og jobber for tiden også som advokatfullmektig i Bing Hodneland advokatselskap. I tillegg har hun vært daglig leder og bookingansvarlig på Parkteatret Scene i nesten 10 år og jobbet i Øyafestivalen som avdelingsleder for billett- og akkreditering i 15 år, og har lang styreerfaring fra musikkbransjen. Limita holder kurs innen kontraktsrett, organisasjonsutvikling, ledelse, booking, samt konsertavvikling, HMS, personvern og lignende.

Tilgjengelighet

Tilgjengelighetsmerket er en sertifisering for kunst- og kulturaktører som har god tilgjengelighet for mennesker med nedsatt funksjonsevne på sine arrangementer. Forskning viser at mennesker med nedsatt funksjonsevne deltar mindre på kulturarrangementer på grunn av mangelfull informasjon om tilgjengelighet og usikkerhet rundt hvor godt arrangement er tilrettelagt. NKA holder kurs for arrangører og kulturaktører om hvordan man bedre kan tilrettelegge egne arrangementer. Tilgjengelighetsmerket passer for alle kunst- og kulturaktører - enten man er stor eller liten, institusjon eller organisasjon, festival eller helårsarrangør. For å bli sertifisert må kulturaktøren ha gjennomført opplæring i form av kurs og ha tydelig informasjon om tilgjengelighet på sin nettside. Les mer om Tilgjengelighetsmerket og hvordan din bedrift kan bli sertifisert på våre nettsider. 

Kursholdere:

Berit Vordal

Berit Vordal

Berit Vordal har utdanning i ledelse og organisasjonsutvikling og som hjelpepleier i vernepleie. Hun har jobbet som assistent for funksjonshemmede i skolen, miljøarbeider ved Staupshaugen Treningsverksted, daglig leder i paraplyorganisasjonen for amatørteater i Nord-Trøndelag, produksjonsleder og teatersjef ved Nord-Trøndelag Teater, regionleder for LHL Midt-Norge, kommunikasjonsrådgiver i Røe kommunikasjon, direktør for Kosmorama Trondheim Internasjonale Filmfestival og produksjonsleder og daglig leder for Elden musikkteater på Røros. Berit har vært politiker og aktiv som tillitsvalgt flere frivillige organisasjoner. Hun har også vært engasjert av Norske Konsertarrangører som prosjektleder for Tilgjengelighetsmerket.

Marthe Berg

Marthe Berg

Marthe har erfaring som Tilgjengelighetsansvarlig for Olavsfest i Trondheim. Hun er utdannet syns – og mobilitetspedagog, en utdanning som gir spesialkompetanse på svaksynte og blinde. Til daglig jobber hun med mobilitetsopplæring, fysisk tilrettelegging og hjelpemidler til svaksynte og blinde hos Norges Blindeforbund og Adaptor Arbeid. Marthe har også erfaring med Universell Utforming.  

Promotering og sosiale medier

I et mylder av aktører, brukere og digitale plattformer er det stadig større konkurranse om oppmerksomheten. Vi har kursholdere som kan gi deg som arrangør en enkel introduksjon eller viderekommen veiledning til hvordan du best mulig kan utnytte dine sosiale medie-kanaler. Sammen med kursleder kan man her blant annet gå gjennom grunnleggende bruk og optimalisering av de mest brukte sosiale mediene, få en innføring i bruk av nye plattformer og få vist vise eksempler på god bruk for arrangører med små budsjetter.

Kursholdere:

Martine Larsen Rygh

Martine Larsen Rygh

Martine driver kommunikasjonsbyrået Turbo Kommunikasjon, som hun startet sammen med Simone Jensen i 2013. Turbo jobber med det meste innen kommunikasjonsfaget, bl.a. sosiale medier (innhold, strategi, annonsering, overvåking), presse/PR, markedføring, påvirkere/influencers, grafisk design og tekst. Hun har syv års erfaring fra festival og tilsvarende fra forlagsbransjen. Holder kurs i kommunikasjon, markedsføring, sosiale medier, spons og prosjektøkonomi.

Simen Herning

Simen Herning

Simen er daglig leder i management- og bookingselskapet ACT Entertainment. Ved siden av å jobbe som manager har Simen blant annet drevet diverse klubbkonsepter i Oslo, og yter konsulenttjenester til diverse festivaler, selskaper og organisasjoner. Som manager for sine artister, så vel som for sitt eget selskap, er Simen opptatt av de lange linjene, tydelig identitet og hvordan man skal bygge team for å nå målene en setter. Simen har erfaring som booker, agent og arrangør.

Elisabeth Bekken Vikanes

Elisabeth Bekken Vikanes

Elisabeth har en bachelorgrad i kulturprosjektledelse og jobber i dag som Social media Manager i Helly Hansen AS. Hun elsker musikk og kultur og har en CV stappet med utallige timer som både frivillig og ansatt i flere store og små kulturprosjekter. I sommerferien, når hun ikke sitter på kontoret jobber hun blant annet med Palmesus og Slottsfjellfestivalen.

Stine Mari Røverdatter

Stine Mari Røverdatter

Stine Mari leder arbeidet med HR, økonomi og miljø i All Things Live Norway. 

Hun har lang erfaring med klubbdrift som daglig leder på Blå, Kanonhallen og Cafe Mono og har også jobbet med økonomi og kontrollerarbeid på en rekke festivaler. 

Stine Mari studerer organisasjon, styrearbeid, ledelse, markedsføring og bærekraft på BI. Hun foreleser også i markedsføring og økonomi på Høgskolen i Innlandet i tillegg til å være gründer og medeier i Broadcast AS.

Stine Mari er en engasjert kursholder og kombinerer ofte faglige modeller med praktisk erfaring og øvelser for å informere, inspirere og motivere deltakerne til videre innsats. 

Organisasjon og styrearbeid

Hvordan få mange mennesker til å jobbe sammen på en målrettet og effektiv måte? Svaret avhenger av en rekke ting, som målsetninger, visjon, aktivitet, omfang og økonomi. NKA har kursholdere som kan hjelpe med alt fra valg av organisasjonsform og juridiske spissfindigheter til praktiske ting som ansvarsfordeling, styrearbeid, samhandling og delegering av oppgaver.

Kursholdere:

Mariann Bjørnelv

Mariann Bjørnelv

Foto: Tord Litleskare

Mariann Bjørnelv er daglig leder på Folken i Stavanger og et utdannet innen både økonomi og musikk. Mariann jobber også som controller for Skral Festival og med presse for festivaler som Mablis, Findings og Eikerapen Roots Festival og Hove. Hun har vært styreleder for Akks Stavanger og sitter nå i styret til Rogaland Musikkråd og Folkeakademiet RogalandFolken er en av Rogalands største klubbscener og også studentenes kulturhus. Huset driftes i stor grad av frivillige og i snart 30 år har Folken fungert som en rekrutteringsarena for byens kulturliv og bidratt til å utdanne en rekke kulturarbeidere. Mariann startet selv sin karriere som frivillig på studenthuset Vaskeriet i Kristiansand og har et brennende engasjement for god styring, organisering og motivering av frivillige.

Mariann holder også kurs i personell, organisasjon, økonomi.

 

Limita Lunde

Limita Lunde

Foto: Linda Wiken

Limita er daglig leder for Little Big Sister og Little Big Music. Hun er utdannet jurist og jobber for tiden også som advokatfullmektig i Bing Hodneland advokatselskap. I tillegg har hun vært daglig leder og bookingansvarlig på Parkteatret Scene i nesten 10 år og jobbet i Øyafestivalen som avdelingsleder for billett- og akkreditering i 15 år, og har lang styreerfaring fra musikkbransjen. Limita holder kurs innen kontraktsrett, organisasjonsutvikling, ledelse, booking, samt konsertavvikling, HMS, personvern og lignende.

Ketil Hvindenbråten

Ketil Hvindenbråten

Ketil er utdannet og sertifisert coach fra The Coaches Training Institute. Han eier og driver av Kontrast Coaching som leverer tjenester innenfor organisasjonsutvikling, ledelse og motivasjon både til virksomheter i musikkbransjen og andre organisasjoner. I tillegg er han gründer av Mablis i Stavanger og Fredvikafestivalen i Gjøvik. Han har vært en del av lederteamet til Slottsfjell som produsent i ti år. Høsten 2018 startet Ketil Kanon Personell sammen med en gjeng andre festivalentusiaster. Selskapet har satt seg som mål å gjøre bemanning, rekruttering og organisering enklere og morsommere for arrangører. 

Som en erfaren festivalleder og foredragsholder har Ketil et bredt spekter av temaer for arrangører: Konseptutvikling, lederskap, offentlig og privat funding, anbudsarbeid, frivilligutvikling og arenaproduksjon. Han brenner også for å inspirere og utvikle fremtidens arrangørtalenter.  

Stine Mari Røverdatter

Stine Mari Røverdatter

Stine Mari leder arbeidet med HR, økonomi og miljø i All Things Live Norway. 

Hun har lang erfaring med klubbdrift som daglig leder på Blå, Kanonhallen og Cafe Mono og har også jobbet med økonomi og kontrollerarbeid på en rekke festivaler. 

Stine Mari studerer organisasjon, styrearbeid, ledelse, markedsføring og bærekraft på BI. Hun foreleser også i markedsføring og økonomi på Høgskolen i Innlandet i tillegg til å være gründer og medeier i Broadcast AS.

Stine Mari er en engasjert kursholder og kombinerer ofte faglige modeller med praktisk erfaring og øvelser for å informere, inspirere og motivere deltakerne til videre innsats. 

Jon Gotteberg

Jon Gotteberg

Jon startet som bookingansvarlig på Kroa i Bø i 2002, og har siden vært involvert i mange forskjellige arrangørmiljøer og -steder; Quartfestivalen, Det Norske Studentersamfund, Parkteatret i Oslo, Stryn Kulturhus og Sørveiv. Siden 2012 har han jobbet som kultursjef i Studentsamskipnaden i Agder, som blant annet driver studenthusene Bluebox i Grimstad og Østsia i Kristiansand.

Som kursholder er det Jon du er på jakt etter om du trenger noen til å motivere/organisere den frivillige staben, hjelpe til med å ordne opp i økonomien i foreningen din, eller om det er behov for å stake ut ny strategi. Jon satt i styret til NKA fra 2013 og var styreleder fra 2016 fra 2019. Han er i dag styreleder i Sørveiv, i tillegg tar han en executive MBA ved Handelshøyskolen ved UiA i Kristiansand. 

Thomas Digervold

Thomas Digervold

Thomas Digervold har jobbet 15 år i musikkbransjen og er utdannet arbeid- og organisasjonspsykolog ved Universitet i Bergen, har en bachelor i sosial antropologi, er ølsommelier, driver Fest i Kjeften, har drevet eget booking og management og jobbet som alt fra barsjef, bookingansvarlig, styreleder, frivilligansvarlig og promo ansvarlig Norge rundt. De siste årene har han vært profileringskoordinator for Festspillene i Bergen, promo og markedsføringansvarlig for Vill Vill Vest og promo og konferanseansvarlig for Siderfesten. Fra august 2020 overtok Thomas jobben som daglig leder ved Cornerteateret i Bergen. 

Fem år ved Studentersamfunnet Driv i Tromsø, to år i styret på Hulen Bergen, fire år i Vill Vill Vest og utallige timer på festivaler har gjort at Thomas har en bred erfaring som kan komme de fleste medlemsorganisasjoner til gode. Han har med utdanningen og erfaringen sin mange gode verktøy for å få team, styregrupper og ledere til å fungere bedre sammen og skape et mer effektivt og kreativt arbeidsmiljø. 

Og hvis dere er heldige så kan det være han smeller opp en ost og ølsmaking når han er først er på besøk!
Booking

Booking er for mange den mest attraktive jobben for/ hos en konsertarrangør. Her skal man vise at man har nese for ting som rører seg, man skal utvikle klubbens profil, og man skal gjøre gode avtaler. Imidlertid er booking mest av alt et håndverk på linje med andre oppgaver der det er viktig å ha rutinene på plass, være på ballen til enhver tid, og å ha nettverk og penger/ økonomi i fokus. Våre kursledere kan veilede i alt fra bransjekunnskap, konsertbudsjetter, budmal, avtale og kontrakter og artistskatt.

Kursholdere:

Jon Gotteberg

Jon Gotteberg

Jon startet som bookingansvarlig på Kroa i Bø i 2002, og har siden vært involvert i mange forskjellige arrangørmiljøer og -steder; Quartfestivalen, Det Norske Studentersamfund, Parkteatret i Oslo, Stryn Kulturhus og Sørveiv. Siden 2012 har han jobbet som kultursjef i Studentsamskipnaden i Agder, som blant annet driver studenthusene Bluebox i Grimstad og Østsia i Kristiansand.

Som kursholder er det Jon du er på jakt etter om du trenger noen til å motivere/organisere den frivillige staben, hjelpe til med å ordne opp i økonomien i foreningen din, eller om det er behov for å stake ut ny strategi. Jon satt i styret til NKA fra 2013 og var styreleder fra 2016 fra 2019. Han er i dag styreleder i Sørveiv, i tillegg tar han en executive MBA ved Handelshøyskolen ved UiA i Kristiansand. 

Limita Lunde

Limita Lunde

Foto: Linda Wiken

Limita er daglig leder for Little Big Sister og Little Big Music. Hun er utdannet jurist og jobber for tiden også som advokatfullmektig i Bing Hodneland advokatselskap. I tillegg har hun vært daglig leder og bookingansvarlig på Parkteatret Scene i nesten 10 år og jobbet i Øyafestivalen som avdelingsleder for billett- og akkreditering i 15 år, og har lang styreerfaring fra musikkbransjen. Limita holder kurs innen kontraktsrett, organisasjonsutvikling, ledelse, booking, samt konsertavvikling, HMS, personvern og lignende.

Are Bergerud

Are Bergerud

Are Bergerud er daglig leder i kompetansesenteret Tempo i Midt-Norge hvor han blant annet jobber med veiledning av medlemmer, kurs og seminarer, i tillegg til større prosjekter som Trondheim Song:Expo, Musikkbyen Trondheim og Trondheim Calling.

Are har bakgrunn fra Samfundet i Trondheim, og har videre jobbet med konserter i mange ulike roller. Han har blant annet vært engasjert som bookingkonsulent for UKA, hvor han satt opp større konserter med blant annet Future, Lorde og Martin Garrix. Den siste tiden har han vært en del av nysatsningen Trondheim Konsertkollektiv, som er en ny lokal arrangør som setter opp konserter på mange forskjellige scener i Trondheim. Are har tidligere også jobbet med konsertproduksjon i Polar Artist og har totalt sett vært involvert i mer enn 500 konsertproduksjoner.

 

Profil og PR

PR, eller Public Relations, er en samlebetegnelse for all kommunikasjon med omverden. En organisasjon sender hele tiden ut budskap, både bevisst og ubevisst. Til sammen gir de et bilde av organisasjonen og er med på å skape stedets identitet. Her inngår alt fra artistene dere presenterer, lokalene og omgivelsene dere arrangerer i, til markedsføring, publikum som besøker konsertene, billettprisen, vareutvalget osv, som i sum utgjør arrangørens profil. Det beste er å ha kontroll og selv styre kommunikasjonen i en positiv retning. Dette krever bevissthet både om hva og hvem man er, hvordan man vil fremstå, og til sist hvordan man skal kommunisere det ut.

Kursholdere:

 

Magni Sørløkk

Magni Sørløkk

Magni Sørløkk har utdanning innen PR og kommunikasjon fra Handelshøyskolen BI og jobber til daglig som markedsansvarlig i Spellemann. Hun har flere års erfaring med presse, markedsføring og sosiale medier for artister og festivaler gjennom blant andre ACT Entertainment, Trænafestivalen, Øyafestivalen og Pstereo.

Lars Tefre Baade

Lars Tefre Baade

Lars er partner og hjelperytter i The Oslo Way. Han har tidligere arbeidet som markedsansvarlig i Rockefeller/John Dee/Sentrum Scene og kommunikasjonsrådgiver i andre byråer.

Lars er solid på kommunikasjon, prosjektstyring, strategi/prosessarbeid og ideutvikling og jobber til daglig med landets største merkevarer i musikk og kulturfeltet. Holder kurs i PR- og kommunikasjon, strategi, rådgivning, prosjektledelse, identitetsutvikling og merkevarebygging. Lars er også en mye brukt prosessleder og fasilitator for strategiprosesser. 

Martine Larsen Rygh

Martine Larsen Rygh

Martine driver kommunikasjonsbyrået Turbo Kommunikasjon, som hun startet sammen med Simone Jensen i 2013. Turbo jobber med det meste innen kommunikasjonsfaget, bl.a. sosiale medier (innhold, strategi, annonsering, overvåking), presse/PR, markedføring, påvirkere/influencers, grafisk design og tekst. Hun har syv års erfaring fra festival og tilsvarende fra forlagsbransjen. Holder kurs i kommunikasjon, markedsføring, sosiale medier, spons og prosjektøkonomi.

Økonomi og finansiering

Konsertdrift krever god kontroll på økonomien. Det trengs realistiske budsjetter, nøyaktige regnskaper og gode kontrollrutiner. NKA har kursholdere som kan guide dere - enten dere er nyoppstartet eller har holdt på lenge, men feks ønsker å se på nye rutiner.

Kursholdere:

Mariann Bjørnelv

Mariann Bjørnelv

Foto: Tord Litleskare

Mariann Bjørnelv er daglig leder på Folken i Stavanger og et utdannet innen både økonomi og musikk. Mariann jobber også som controller for Skral Festival og med presse for festivaler som Mablis, Findings og Eikerapen Roots Festival og Hove. Hun har vært styreleder for Akks Stavanger og sitter nå i styret til Rogaland Musikkråd og Folkeakademiet RogalandFolken er en av Rogalands største klubbscener og også studentenes kulturhus. Huset driftes i stor grad av frivillige og i snart 30 år har Folken fungert som en rekrutteringsarena for byens kulturliv og bidratt til å utdanne en rekke kulturarbeidere. Mariann startet selv sin karriere som frivillig på studenthuset Vaskeriet i Kristiansand og har et brennende engasjement for god styring, organisering og motivering av frivillige.

Mariann holder også kurs i personell, organisasjon, økonomi.

 

Stine Mari Røverdatter

Stine Mari Røverdatter

Stine Mari leder arbeidet med HR, økonomi og miljø i All Things Live Norway. 

Hun har lang erfaring med klubbdrift som daglig leder på Blå, Kanonhallen og Cafe Mono og har også jobbet med økonomi og kontrollerarbeid på en rekke festivaler. 

Stine Mari studerer organisasjon, styrearbeid, ledelse, markedsføring og bærekraft på BI. Hun foreleser også i markedsføring og økonomi på Høgskolen i Innlandet i tillegg til å være gründer og medeier i Broadcast AS.

Stine Mari er en engasjert kursholder og kombinerer ofte faglige modeller med praktisk erfaring og øvelser for å informere, inspirere og motivere deltakerne til videre innsats. 

Torstein Løvlid

Torstein Løvlid

Hvordan tjene mer penger på det man allerede gjør.  

Etter flere år innen festival, teater, konsert, hotell og event-bransjen sitter Torstein på bred kompetanse innen å oppdage økonomiske muligheter. Med dette kurset, eller kanskje en workshop, vil dere sitte igjen med egne verktøy for å øke inntekt og fortjeneste på det dere allerede holder på med. Vil jobbe med temaer som spons, øke priser, bedre rutiner, senke utgifter og flere andre grep man kan ta som organisasjon. Er i dag partner i The Oslo Way og jobber med flere spennende prosjekter.

Jobber gjerne også med motivasjon, organisasjonsstruktur, booking og andre felter som dere arrangører kan ønske å jobbe med, i tillegg til å øke overskuddet. 

 

Martine Larsen Rygh

Martine Larsen Rygh

Martine driver kommunikasjonsbyrået Turbo Kommunikasjon, som hun startet sammen med Simone Jensen i 2013. Turbo jobber med det meste innen kommunikasjonsfaget, bl.a. sosiale medier (innhold, strategi, annonsering, overvåking), presse/PR, markedføring, påvirkere/influencers, grafisk design og tekst. Hun har syv års erfaring fra festival og tilsvarende fra forlagsbransjen. Holder kurs i kommunikasjon, markedsføring, sosiale medier, spons og prosjektøkonomi.

Linnea Svensson

Linnea Svensson

Linnéa holder kurs i temaene miljø, sponsing og produksjon (konsept, plan, prosjektbudsjett etc). Hun bistår også med strategiarbeid innen de ulike temaene dersom det ønskes. På kurset hjelper hun dere med å komme i gang med arbeidet, eller å videreutvikle det dere allerede har.
Linnéa underviser i kurset "Eventledelse" på BI i Oslo og i Bergen. Hun jobber med byutvikling og bærekraftsprosjekter innen kultur og idrett. Linnéa er sertifisert Miljøfyrtårnkonsulent og har også jobbet med ISO20121-standaren for bærekraftige arrangement i Norge. Hun er styreleder for MØST og styremedlem i Stiftelsen Greener Events mfl. Hun er aktiv i det europeiske arrangørmiljøet i YOUROPE og var med å starte Green Operations Group i 2011.

Linnéa har vært arrangør i over 20 år. Hun har de siste årene jobbet i i by:Larm med hovedansvar for konferansedelen. Hun var i perioden 2002-2011 i Øyafestivalen med ansvar for sponsing, økologisk mat og miljø; både praktisk og kommunikativt, samt med festivalproduksjon og -drift generelt. Hun har vært medeier og styreleder i konsertstedet BLÅ i perioden 2006-2011, samt jobbet med ulike tv-events via tv-produksjonsselskapet Eyeworks blant annet Spellemann og Nobel. I Greener Events var hun daglig leder og jobbet med miljøprosjekter innen idrett, samfunn og kultur.  
Linnéa er forfatter en av Sponsorhåndboka utgitt av NKA i 2013 og har også laget flere veiledere for arrangører i miljøarbeid.


Søknadsskriving og rapportering

Å skrive gode søknader kan anses som et eget fag, og de som er dyktige på dette kan potensielt hente mye penger til sin klubb eller festival. Mange opplever søknadsskriving som en komplisert øvelse, og mange mister også tilskudd pga av manglende godkjent rapportering. Våre kursleder kan hjelpe dere med tips og øvelser for å finne suksessfaktorene for god søknadsskriving og rapportering.

Kursholdere:

Are Bergerud

Are Bergerud

Are Bergerud er daglig leder i kompetansesenteret Tempo i Midt-Norge hvor han blant annet jobber med veiledning av medlemmer, kurs og seminarer, i tillegg til større prosjekter som Trondheim Song:Expo, Musikkbyen Trondheim og Trondheim Calling.

Are har bakgrunn fra Samfundet i Trondheim, og har videre jobbet med konserter i mange ulike roller. Han har blant annet vært engasjert som bookingkonsulent for UKA, hvor han satt opp større konserter med blant annet Future, Lorde og Martin Garrix. Den siste tiden har han vært en del av nysatsningen Trondheim Konsertkollektiv, som er en ny lokal arrangør som setter opp konserter på mange forskjellige scener i Trondheim. Are har tidligere også jobbet med konsertproduksjon i Polar Artist og har totalt sett vært involvert i mer enn 500 konsertproduksjoner.

 

Sikkerhet

Sikkerhet kan være en stor kostnad og mange arrangører tenker på det som et nødvendig onde. Vi blir møtt av store krav og sterke meninger om hvordan vi MÅ jobbe med sikkerhet. Hvordan kan vi som arrangører vurdere vårt eget behov og organisere vårt sikkerhetsarbeid bedre? Hvordan kan sikkerheten bli et mer positivt bidrag for vårt publikum? Hvordan skal vi jobbe med Politi og andre myndigheter som setter krav til oss? Gjennom våre kurs kan vi også hjelpe arrangører med å dimensjonere, planlegge og øve på håndteringen av en krisesituasjon.

Kursholdere:

 

Jørgen Aass

Jørgen Aass

Jørgen har over 25 års fartstid i sikkerhetsbransjen med et brennende hjerte for arrangør-Norge. Utdannet i «Crowd and Safety Management» og jobber nå som freelance sikkerhetsrådgiver for kultur og idrettsarrangementer.

Stian Strømseth

Stian Strømseth

Stian er gründer, arrangør, amatørmusiker, prosjektleder og har jobbet som leder både i det private og offentlige i en årrekke. Han er levende opptatt av trygge arrangement med høy kvalitet. Siden 2011 har Stian jobbet spesielt med publikumssikkerhet, arenakapasitet og HMS rundt i hele landet og har utviklet et HMS-kurs for arrangører.

Svein Egil Hernes

Svein-Egil Hernes

Svein-Egil har lang fartstid i kulturbransjen som arrangør, prosjektleder, produksjonsleder, produsent, turnéleder, arenaprodusent, teknisk leder, underviser og kursholder. Han er NKAs faste sikkerhetskonsulent og var betydelig bidragsyter til “Sikkerhetsveileder for store arrangementer”(DSB). Han har også vært fast kursleder for NUSB (Sikkerhet ved store arrangementer) siden 2011.

Svein-Egils brede arrangørfaglige kompetanse er fra flere tiår med planlegging og avvikling av alle typer arrangementer, eventer, drift av arrangementssted (bl. a fra 5 år som ansatt produksjonsleder hos Auditorium A/S Rockefeller, John DEE og Sentrum Scene) og store arrangementer med mange titalls tusen publikummere med direktesendt TV (nasjonalt og internasjonalt), globale merkevarer og myndighetsoperasjoner på flere nivåer. 

Svein Egil har hatt ansvaret for konserter og turneer med A-ha, Barbie Bones, Bel Canto. Bertine Zetlitz, CC Cowboys, deLillos, Falsk & Mathisen, Fra Lippo Lippi, Ina Wroldsen, Jokke & Valentinerne, Kurt Nilsen, Lene Marlin, Madrugada, Morten Abel, Prodigy, Tre Små Kinesere, Satyricon, Sissel Kyrkjebø, Turbonegro, Velvet Belly og Åge Aleksandersen.

Svein Egil har hatt ansvaret for kulturarrangement under Lillehammer-OL i -94 og Ungdoms-OL i 2016, Eurovision i Telenor Arena i 2010, Minnemarkeringen på Rådhusplassen i Oslo 22. juli 2012, Grunnlovsjubileet i 2014 og har et pågående samarbeid med Norges Håndballforbund med planleggingen av EURO-2020 (EM i Håndball, kvinner). Han er fast produsent for VG-lista Topp -20 med mange store utendørskonserter fra 2004 til i dag.

Miljø og samfunnsansvar

Som arrangør er det ofte musikken som er i fokus og gode konsertopplevelser er gjerne hovedmålet med arrangementet. Men med konsertglede følger det også et ansvar for å ta vare på omgivelsenene, naturen, kulturen, menneskene og miljøet. For å lykkes med miljøarbeidet er det viktig å ta utgangspunkt i egen organisasjon, og det er her NKA sine kursledere kan være til stor hjelp med prosessen. Stikkord er kartlegging, målsettinger og handlingsplan.

Kursholdere:

Linnea Svensson

Linnea Svensson

Linnéa holder kurs i temaene miljø, sponsing og produksjon (konsept, plan, prosjektbudsjett etc). Hun bistår også med strategiarbeid innen de ulike temaene dersom det ønskes. På kurset hjelper hun dere med å komme i gang med arbeidet, eller å videreutvikle det dere allerede har.
Linnéa underviser i kurset "Eventledelse" på BI i Oslo og i Bergen. Hun jobber med byutvikling og bærekraftsprosjekter innen kultur og idrett. Linnéa er sertifisert Miljøfyrtårnkonsulent og har også jobbet med ISO20121-standaren for bærekraftige arrangement i Norge. Hun er styreleder for MØST og styremedlem i Stiftelsen Greener Events mfl. Hun er aktiv i det europeiske arrangørmiljøet i YOUROPE og var med å starte Green Operations Group i 2011.

Linnéa har vært arrangør i over 20 år. Hun har de siste årene jobbet i i by:Larm med hovedansvar for konferansedelen. Hun var i perioden 2002-2011 i Øyafestivalen med ansvar for sponsing, økologisk mat og miljø; både praktisk og kommunikativt, samt med festivalproduksjon og -drift generelt. Hun har vært medeier og styreleder i konsertstedet BLÅ i perioden 2006-2011, samt jobbet med ulike tv-events via tv-produksjonsselskapet Eyeworks blant annet Spellemann og Nobel. I Greener Events var hun daglig leder og jobbet med miljøprosjekter innen idrett, samfunn og kultur.  
Linnéa er forfatter en av Sponsorhåndboka utgitt av NKA i 2013 og har også laget flere veiledere for arrangører i miljøarbeid.


Julie Forchhammer

Julie Forchhammer

Julie Forchhammer jobbet frivillig på sin første festival da hun var seks år gammel. Siden den gang har hun startet opp spillesteder, vært manager for masse fete norske bands flere, reddet regnskog i Regnskogfondet, og vært miljøsjef for Øyafestivalen. Nå bor hun i Vang i Valdres hvor hun var festivalsjef for Vinjerock i fem år – et av Norges mest populære kulturarrangement. Julie har et brennende engasjement for å finne de gode og grønne løsningene og deler gjerne av sine erfaringer.

 

Stine Mari Røverdatter

Stine Mari Røverdatter

Stine Mari leder arbeidet med HR, økonomi og miljø i All Things Live Norway. 

Hun har lang erfaring med klubbdrift som daglig leder på Blå, Kanonhallen og Cafe Mono og har også jobbet med økonomi og kontrollerarbeid på en rekke festivaler. 

Stine Mari studerer organisasjon, styrearbeid, ledelse, markedsføring og bærekraft på BI. Hun foreleser også i markedsføring og økonomi på Høgskolen i Innlandet i tillegg til å være gründer og medeier i Broadcast AS.

Stine Mari er en engasjert kursholder og kombinerer ofte faglige modeller med praktisk erfaring og øvelser for å informere, inspirere og motivere deltakerne til videre innsats. 

Avvikling

Et gjennomtenkt og godt forberedt arrangement blir som regel et vellykket arrangement. Er alt på stell når artisten og senere publikum kommer ligger alt til rette for en hyggelig kveld. Med gode rutiner og en fornuftig arbeidsfordeling faller ting på plass uten at noen knekker ryggen. Det finnes ikke én fast løsning som passer alle steder, men vi kommer gjerne med noen forslag som utgangspunkt for en diskusjon.

Kursholdere:

Linnea Svensson

Linnea Svensson

Linnéa holder kurs i temaene miljø, sponsing og produksjon (konsept, plan, prosjektbudsjett etc). Hun bistår også med strategiarbeid innen de ulike temaene dersom det ønskes. På kurset hjelper hun dere med å komme i gang med arbeidet, eller å videreutvikle det dere allerede har.
Linnéa underviser i kurset "Eventledelse" på BI i Oslo og i Bergen. Hun jobber med byutvikling og bærekraftsprosjekter innen kultur og idrett. Linnéa er sertifisert Miljøfyrtårnkonsulent og har også jobbet med ISO20121-standaren for bærekraftige arrangement i Norge. Hun er styreleder for MØST og styremedlem i Stiftelsen Greener Events mfl. Hun er aktiv i det europeiske arrangørmiljøet i YOUROPE og var med å starte Green Operations Group i 2011.

Linnéa har vært arrangør i over 20 år. Hun har de siste årene jobbet i i by:Larm med hovedansvar for konferansedelen. Hun var i perioden 2002-2011 i Øyafestivalen med ansvar for sponsing, økologisk mat og miljø; både praktisk og kommunikativt, samt med festivalproduksjon og -drift generelt. Hun har vært medeier og styreleder i konsertstedet BLÅ i perioden 2006-2011, samt jobbet med ulike tv-events via tv-produksjonsselskapet Eyeworks blant annet Spellemann og Nobel. I Greener Events var hun daglig leder og jobbet med miljøprosjekter innen idrett, samfunn og kultur.  
Linnéa er forfatter en av Sponsorhåndboka utgitt av NKA i 2013 og har også laget flere veiledere for arrangører i miljøarbeid.


Are Bergerud

Are Bergerud

Are Bergerud er daglig leder i kompetansesenteret Tempo i Midt-Norge hvor han blant annet jobber med veiledning av medlemmer, kurs og seminarer, i tillegg til større prosjekter som Trondheim Song:Expo, Musikkbyen Trondheim og Trondheim Calling.

Are har bakgrunn fra Samfundet i Trondheim, og har videre jobbet med konserter i mange ulike roller. Han har blant annet vært engasjert som bookingkonsulent for UKA, hvor han satt opp større konserter med blant annet Future, Lorde og Martin Garrix. Den siste tiden har han vært en del av nysatsningen Trondheim Konsertkollektiv, som er en ny lokal arrangør som setter opp konserter på mange forskjellige scener i Trondheim. Are har tidligere også jobbet med konsertproduksjon i Polar Artist og har totalt sett vært involvert i mer enn 500 konsertproduksjoner.

 

Publikumsutvikling og mangfold

Som arrangør er man alltid på jakt etter publikum. Men hvordan går man egentlig fram for å nå ut til et større publikum, og tiltrekke seg helt nye publikumsgrupper? Og hvordan kan man som arrangør tilpasse seg et samfunn med stadig økende kulturelt mangfold? Enten man ønsker å selge flere billetter, eller å få et større brukermangfold (eller begge deler!), viser forskning og erfaring at de som lykkes best er de som setter publikum i fokus og drar med hele organisasjonen i arbeidet. 

NKAs praktiske kurs tar utgangspunkt i deres organisasjon, ser på eksempler fra arrangører som lykkes med dette både i Norge og utlandet, og gir dere konkrete råd og verktøy, slik at dere kan starte arbeidet med å skape mer mangfold på, foran og bak scenen.

Kursholdere:

 

Marit Over-Rein Stokkenes

Marit Over-Rein Stokkenes

Hvordan kan dere nå ut til et større publikum og nye publikumsgrupper? Hvordan kan dere legge en god og realistisk plan for å få mer mangfold både foran, på og bak scenen? I dette kurset lærer dere mer om publikumsutvikling og hva vi vet fungerer (og ikke fungerer) i praksis.

Marit er ansatt som fagansvarlig i kompetansesenteret ØKS der hun blant annet jobber med rådgivning, kurs og seminarer for musikklivet i Viken, Vestfold og Telemark. Hun er medforfatter av håndboken Mangfold i Kulturlivet, og har jobbet mye med arrangementer for og med ungdom. Ved siden av jobb er hun medeier i arrangørselskapet Romfarer United, og har tidligere jobbet som blant annet markedsansvarlig i Interkultur og markedssjef på Union Scene.

Sosialt entreprenørskap

Sosialt entreprenørskap handler om å løse sosiale utfordringer og samtidig være økonomisk bærekraftig. NKAs praktiske kurs er laget for å inspirere konsertarrangører til å ta et større samfunnsansvar, man får eksempler på hvordan andre har gjort det og redskaper for å sette egne ideer om sosiale prosjekter ut i livet.

Kursholdere:

 

Guri Hummelsund

Guri Hummelsund

Guri Hummelsund er tidligere prosjektleder for NKAs prosjekt Konsertarrangører og sosialt entreprenørskap. Hun har 15 års erfaring som forretningsutvikler for sosiale entreprenører, fra Norge siden 2017 og tidligere i Storbritannia. I Oslo jobber hun som forretningsutvikler for sosiale bedrifter, coach, kursholder, mentor og konseptutvikler for Vollebekk Fabrikker. Guri har bakgrunn både som utøvende musiker og konsertarrangør og brenner for løsninger for sosiale utfordringer og sirkulærøkonomi.

Smittevern

Våre kursholdere har gjort et dypdykk i informasjon og erfaringer fra både inn- og utland, og vil vise hvordan vi på best mulig måte kan legge til rette for trygge arrangementer med godt smittevern, for både publikum, ansatte og andre involverte.

Kurset vil ta for seg lover, regler, råd og veiledning, og slik sette rammene for smittevernarbeidet. Her inngår det forberedende arbeidet knyttet til arrangementene, med analyser og planlegging av tiltak, samt dokumentasjon og operasjonalisering, hvor vi ser på hvordan man kan sette planene ut i livet. Kurset vil også se på hvordan man kan kvalitetssikre tiltak, rutiner og regler.

Etter kurset vil du sitte igjen med kunnskap og forståelse for prosessen rundt smittevernarbeidet, samt gode og konkrete verktøy som du kan bruke i egen organisasjon.

Stian Strømseth

Stian Strømseth

Stian er gründer, arrangør, amatørmusiker, prosjektleder og har jobbet som leder både i det private og offentlige i en årrekke. Han er levende opptatt av trygge arrangement med høy kvalitet. Siden 2011 har Stian jobbet spesielt med publikumssikkerhet, arenakapasitet og HMS rundt i hele landet og har utviklet et HMS-kurs for arrangører.

Jørgen Aass

Jørgen Aass

Jørgen har over 25 års fartstid i sikkerhetsbransjen med et brennende hjerte for arrangør-Norge. Utdannet i «Crowd and Safety Management» og jobber nå som freelance sikkerhetsrådgiver for kultur og idrettsarrangementer.

Svein Egil Hernes

Svein-Egil Hernes

Svein-Egil har lang fartstid i kulturbransjen som arrangør, prosjektleder, produksjonsleder, produsent, turnéleder, arenaprodusent, teknisk leder, underviser og kursholder. Han er NKAs faste sikkerhetskonsulent og var betydelig bidragsyter til “Sikkerhetsveileder for store arrangementer”(DSB). Han har også vært fast kursleder for NUSB (Sikkerhet ved store arrangementer) siden 2011.

Svein-Egils brede arrangørfaglige kompetanse er fra flere tiår med planlegging og avvikling av alle typer arrangementer, eventer, drift av arrangementssted (bl. a fra 5 år som ansatt produksjonsleder hos Auditorium A/S Rockefeller, John DEE og Sentrum Scene) og store arrangementer med mange titalls tusen publikummere med direktesendt TV (nasjonalt og internasjonalt), globale merkevarer og myndighetsoperasjoner på flere nivåer. 

Svein Egil har hatt ansvaret for konserter og turneer med A-ha, Barbie Bones, Bel Canto. Bertine Zetlitz, CC Cowboys, deLillos, Falsk & Mathisen, Fra Lippo Lippi, Ina Wroldsen, Jokke & Valentinerne, Kurt Nilsen, Lene Marlin, Madrugada, Morten Abel, Prodigy, Tre Små Kinesere, Satyricon, Sissel Kyrkjebø, Turbonegro, Velvet Belly og Åge Aleksandersen.

Svein Egil har hatt ansvaret for kulturarrangement under Lillehammer-OL i -94 og Ungdoms-OL i 2016, Eurovision i Telenor Arena i 2010, Minnemarkeringen på Rådhusplassen i Oslo 22. juli 2012, Grunnlovsjubileet i 2014 og har et pågående samarbeid med Norges Håndballforbund med planleggingen av EURO-2020 (EM i Håndball, kvinner). Han er fast produsent for VG-lista Topp -20 med mange store utendørskonserter fra 2004 til i dag.