NKA har utarbeidet standard kjøpsvilkår for kjøp av billetter. Vilkårene gjelder alle billetter som formidles av billettleverandøren på vegne av arrangøren ovenfor billettkjøperen. I den forbindelse har vi laget en FAQ med spørsmål og svar vedrørende vilkårene. Kjøpsvilkårene og personvernerklæringen kan lastes ned her.
Er det vurdert å legge inn et forbehold om endring i lover
Det kan tas inn et forbehold om endring i lover, men i utgangspunktet er vi av den oppfatning at om lover endres som følge av en force majeure situasjon så vil dette dekkes av force majeure klausuler. Dersom man er usikker på om force majeure klausulen man benytter er dekkende nok, ta kontakt.
Er det vurdert om det går an for arrangør og billettleverandør å ha felles vilkår?
Det kan tenkes at arrangør og billettleverandør har felles vilkår, men dette fordrer at partene er enige om ordlyden i kjøpsvilkårene. Slik vi vurderer dette vil det være vanskelig å få store internasjonale billettleverandører til å enes om felles vilkår. Det er muligens lettere for de mindre aktørene. Gjennomgående er billettleverandørene opptatt av at de ikke er part i avtaleforholdet mellom arrangøren og billettkjøper, som igjen vil gjøre det vanskelig med felles vilkår. Den tekniske utformingen av slike felles vilkår er også mer utfordrende ettersom det må spesifiseres hvilket avtaleforhold hver bestemmelse gjelder for.
Når det gjelder personvernerklæringer, bør man ha hver sin, for å tydeliggjøre hvordan arrangøren behandler opplysninger vs. hvordan billettleverandøren behandler opplysninger. Loven stiller strenge krav til at informasjonen i en personvernerklæring skal være tydelig og oversiktlig, en felles erklæring kan virke mot denne hensikten. Det sentrale er at publikum opplyses om at det finnes kjøpsvilkår og personvernerklæringer og at de krysser av for at de godtar dem. De færreste billettkjøperne leser grundig gjennom, men det er den risikoen de selv tar.
Er det vurdert om det er hensiktsmessig å tydeliggjøre deler av vilkårene? Eksempelvis skrive de på billetten. "Dersom arrangør må avlyse pga forhold utenfor deres kontroll har ikke arrangøren plikt til å refundere billettene."
Det bør være tilstrekkelig at dette opplyses i kjøpsvilkårene. Det er ikke ønskelig å skape usikkerhet knyttet til billettkjøpet og dessuten har de fleste billettleverandørene begrensninger på hvor mange ord man får trykke på de ulike linjene på selve billetten. Rent juridisk vil det kunne være en fordel at billettkjøperen på en tydeligst mulig måte blir gjort kjent med kjøpsvilkårene, men det viktigste er da at dette skjer før kjøpet er gjennomført.
Er det vurdert å ta inn vilkår for billettleverandør inn i arrangørvilkårene?
Dette vil ikke være tilrådelig. Det er viktig å skille mellom de ulike kjøpsforholdene. 1) Forholdet mellom billettleverandøren - arrangøren, 2) billettleverandøren - billettkjøper og 3) arrangøren – billettkjøper. Dette er tre separate forhold som ikke kan blandes.
Hvordan tenker dere rent praktisk at dette bør gjøres? Det forskjellige betalingsformidlerne har jo forskjellige flater. Holder det at de aksepterer vilkår ved kjøp eller må de, krysse av for å ha lest vilkårene og gjøre en aktiv handling.
Når det gjelder kjøpsvilkår må disse være tilstrekkelig / godt nok kommunisert til billettkjøper i forkant av billettkjøpet. Det vil være å foretrekke at det gjøres en aktiv handling før billettkjøpet, eksempelvis at det krysses ut.
Personvernerklæringer må også være tilstrekkelig / godt nok kommunisert til billettkjøper i forkant av billettkjøpet. Her stiller loven strenge krav om at erklæringen skal være lett tilgjengelig, oversiktlig, klar og tydelig i språket og forståelig for den som leser den.
Hvis man innhenter et samtykke, for eksempel hvis billettkjøperne kan samtykke til å motta nyhetsbrev fra arrangøren, må dette samtykke gis i forkant, det må være en aktiv handling (for eksempel å aktivt krysse av i en boks), billettkjøperen må være tilstrekkelig informert om hva de samtykker til (de samme kravene til klar, tilgjengelig osv. informasjon som for personvernerklæringen), samtykket må være frivillig, og arrangøren må kunne dokumentere i etterkant at alle disse vilkårene er oppfylt.
Kan man ha en felles sjekkboks for flere vilkår?
Arrangørens kjøpsvilkår og personvernerklæring kan ha samme avhukingsboks. Det viktigste er at billettkjøper huker av på kjøpsvilkårene og at både personvernerklæringen og kjøpsvilkårene er tydelige og enkle å finne frem til. Dette er for å dokumentere at avtalen er inngått. Billettvilkårene er ikke et samtykke.
Arrangørens kjøpsvilkår og billettleverandørens vilkår bør være adskilt som to forskjellige bokser som kan avhukes, siden billettkjøperen inngår avtale med to forskjellige virksomheter.
Eventuelle andre behandlinger man ber om samtykke til, som for eksempel å kunne sende e-poster med nyhetsbrev, reklame eller oppdateringer (utover den kontakt som gjelder arrangementet det er kjøpt billetter til og som er nødvendig for å oppfylle avtalen med billettkjøperen), må ha en egen tom boks som billettkjøperen kan avhuke. Dette er for å dokumentere at et gyldig samtykke er innhentet. Det er veldig strenge krav til samtykke og et par viktige krav er:
- Billettkjøperen må være informert, derfor bør den relevante personvernerklæringen fremgå tydelig i eller ved siden av teksten som beskriver hva man samtykker til når man huker av boksen. For eksempel «Jeg samtykker til å motta nyhetsbrev med tilbud og informasjon om fremtidige arrangementer på e-post fra arrangøren (helst med navn til arrangøren). Se mer informasjon i arrangørens personvernerklæring (med link til personvernerklæringen)»
- Det trengs en boks per type behandling. For eksempel er det mange som bruker en samtykkeboks for nyhetsbrev på e-post og en annen samtykkeboks for nyhetsbrev på sms. Et annet eksempel er å innhente samtykke til tilpasset markedsføring, for eksempel ved at innholdet i nyhetsbrevene er tilpasset billettkjøperen som mottar nyhetsbrevet. Dvs. at man har en samtykkeboks for å motta selve nyhetsbrevet, og en annen samtykkeboks for å kunne analysere billettkjøperen og tilpasse nyhetsbrevene, slik at for eksempel en person på vestlandet kun får tilbud som finner sted på vestlandet, eller en over 65 år kun får tilbud som antas å være mer interessant for den aldersgruppen.
- Det må også fremkomme tydelig hvem som ber om det samtykke. Dvs. at billettleverandøren og arrangøren må ha hver sin boks dersom begge ønsker å innhente samtykke til å sende egne nyhetsbrev.
- Samtykket krever en aktiv handling, derfor må boksen være tom slik at billettkjøperne selv huker av.
- Samtykket må være dokumenterbart. Arrangøren må i etterkant kunne vise til hva billettkjøperen samtykket til og når.