Artistskatt skal betales av alle utenlandske artister og idrettsutøvere som tjener penger i Norge, men som skatter til hjemlandet. Artisten må oppholde seg mindre enn 90 dager i Norge, og 15% av honoraret skal da trekkes og innbetales til Skatteetaten.
Artistskatt er personlig for hver og en utøver som står på scenen, og kan ikke registreres på eksempelvis bandnavnet.
Om artisten betaler reise og opphold selv, er dette fradragsberettiget. Det må rapporteres gjennom Skatteetatens standardiserte skjemaer, RF-1091 og RF-1092. RF-1091 kan lastes ned her, mens RF-1092 blir tilsendt deg per post på bakgrunn av informasjonen rapportert inn i RF-1091.
For utfylt eksempel, se den ferdigutfylte RF-1091 under nedlastninger.
Noen viktige huskeregler
- Husk at du må sende inn RF-1091 senest tre uker før arrangementet.
- Husk at artistskatten må betales innen 7 dager etter at arrangementet er avviklet.
- Det viktigste å få med på RF-1091 er hvem som holder arrangementet, hvem som skal spille, hva de heter og hvor de kommer fra.
- Grunnet historiske hendelser, er amerikanske statsborgere unntatt fra artistskatt såfremt de tjener under $10.000 per hode og årsinntekten ikke overstiger dette. Overstiger de $10.000 er de skattepliktige som alle andre utenlandske artister. Det skal uansett innberettes Skatteetaten via RF-1091. Husk å få artistenes bostedsadresse, da dette også meldes inn på artister som er amerikanske statsborgere.
- Med utenlandske artister, menes alle uten norsk organisasjons- og/eller fødsels- og personnummer.
I denne veilederen har vi samlet noen konkrete tips og noen mer utfyllende eksempler rundt det meste som omhandler artistskatt:
Melde inn arrangement og skatt
RF- 0191 vedlegg 1 (ferdig utfylt): Info om tid og sted, deg som arrangør, bandmedlemmer (Fullt navn, fødselsdato og nasjonalitet. Skjemaet kan lastes ned fra nettet. Artistskatt er personlig for hver og en utøver som står på scenen, og skal ikke registreres på eksempelvis bandnavnet.
Dersom du har booket en utenlandsk artist via et norsk bookingbyrå (en promoter), så er det som oftest bookingbyrået som tar seg av å rapportere og betale artistskatten. Dersom du selv booker et utenlandsk band direkte er det viktig å allerede i budet presisere at honoraret er inkludert 15% artistskatt. Dersom du mottar en kontrakt der garantien står som ”net and free of tax” er det viktig at du stryker dette og erstatter teksten med ”subject to 15% artist withholding tax.”
Tips: Vær nøye med å avklare hvem som melder inn skatten. Det er du som arrangør som står som ansvarlig utfra lovteksten. Er det bookingbyrået som har betalt skatt, så kan du be om en kopi av skattekvitteringen.
Eksempel: Du har booket et band gjennom et bookingbyrå, eksempelvis Live Nation, FKP Scorpio eller Atomic, til din festival. Selv om du står som arrangør for konserten, så går kontrakten mellom artisten og bookingbyrået. Da er det bookingbyrået som normalt sett holder i det som har med skatt å gjøre. Dette bør bekreftes allerede når du legger inn bud på artisten via bookingbyrået.
Fradragsberettigete kostnader
Om artisten selv betaler reise og opphold, er dette fradragsberettiget. Det må rapporteres gjennom Skatteetatens standardiserte skjema, RF-1092 som blir tilsendt deg per post på bakgrunn av informasjonen rapportert inn i RF-1091- og det er her du fyller inn utgiftene du legger ved bilag til.
Det er viktig å understreke at du ikke er pliktig til å hjelpe artisten med å senke det skattepliktige beløpet ved å sende inn underlag på fradragsberettigete kostnader, som nevnt ovenfor. Det er derimot en veldig hyggelig service du yter som arrangør, som hjelper artisten med å betale fulle 15% artistskatt. En tommelfingerregel bør være at du får alle underlag i god tid før konserten finner sted, slik at dette ikke er arbeid du blir sittende med i etterkant av en konsert. Har du allerede betalt inn skatten uten at artist har sendt deg underlag, så bør du spille ballen over til artist som selv får ettersende underlag til skattekontoret direkte. Artistskatt er ofte omtalt i utenlandske artister sine kontrakter. Her kan det være nyttig å kommentere at du som arrangør kan bidra med å senke skattepliktig beløp, forutsatt at du har all nødvendig dokumentasjon på forhånd.
Hva er fradragsberettiget?
Reise, opphold og agentkommisjon (agency commission) som er betalt av artisten selv er kostnader du kan bruke for å få ned artistens skattepliktige beløp.
- Hotell knyttet til konserten i Norge. Du trenger underlag fra hotellet (enten en proformafaktura eller kvittering på betalt opphold) som tydelig viser dato for overnatting og pris. Husk å trekke ut kostnader for eksempelvis minibar og mat.
- Reisekostnader (persontransport for artist og crew) knyttet til konserten i Norge.
- Buss eller leiebil (kan beregnes på to måter):
- Er dette en såkalt one-off (konserten er booket enkeltstående, og er ikke en del av en turné eller konsertrekke) så kan hele beløpet brukes, både kostnad for reisen til Norge og tilbake til eksempelvis Sverige.
- Dersom konserten er en del av en konsertrekke eller turné så deles den totale kostnaden på antall konserter på turneen. Er det 20 konserter på turneen, kan du bruke en del i relasjon til konserten i Norge. Husk å få en kopi av turnelisten (itinerary) som du kan legge ved til skattekontoret. Det kan være vanskelig å finne riktig turnéliste på nettet. Dager uten konserter (fridager og reisedager) skal ikke regnes med, det er kun antall konserter som telles med. Har artisten spilt to festivaler i Norge, så kan du bruke to deler av det totale antallet.
- Flyreise (kan beregnes på tre måter):
- På samme måte som med buss og leiebil; en one-off kan trekkes i sin helhet. Flyr artisten inn fra eksempelvis England for å spille i Norge, og tilbake til England dagen etter, da trekker du hele kostnaden for reise.
- Dersom artisten er på turné i Europa og flyr fra land til land bruker du kun kostnaden forbundet med flyreisen inn til Norge, og kostnader forbundet med transport i Norge. Et eksempel kan være: om dere på vegne av artist har leid en profesjonell sjåfør som kjører bandet til flyplassen på veien videre, så kan denne kostnaden også trekkes.
- Dersom konserten er en del av en turné hvor artisten flyr fra USA til Europa på starten av turneen, og så tilbake til USA etter endt turné (transcontinental flights), så kan den totale summen for reisen fordeles på antall konserter på turneen. Her er det veldig viktig å gå igjennom flybilletter eller underlag du får fra artisten sitt reisebyrå for å sjekke at datoene stemmer overens.
- Agentkommisjon (Agency commission) kan også benyttes (maks 20 % av den totale garantien artisten har som honorar). Dette er den kommisjonen som artistens bookingagent belaster artisten for sine tjenester. Skal du bruke agentkommisjon for å få ned skattepliktig beløp er det viktig at du får en kopi av fakturaen som går fra bookingagenten, utstedt til artisten, og som tydelig viser at beløpet gjelder denne bestemte konserten og at dette er artistens kostnad.
Eksempler på kostnader som IKKE er fradragsberettiget:
- Produksjonskostnader (backline, transport av utstyr, innleie av ekstra lyd og lys etc.)
- Managementkommisjon
- Regnskapskostnader
Tips: Artistskatt er ofte tidkrevende arbeid. Er du i tvil om kostnadene du har mottatt fra artisten er gyldig, ta kontakt med skattekontoret før du ferdigstiller regnestykket og betaler artisten.
Selv om du fyller inn tallene i ”Oppgjørsblankett RF-1092 fra skattekontor” som du mottar fra skattekontoret, så kan det være greit å stille opp regnestykket i Excel for deg selv og i en avregning opp mot artist i tillegg. Oppgjørsblanketten (når denne er ferdig utfylt) deles i 4 eksemplarer, to av disse skal i retur til sentralskattekontoret sammen med bilag for utlegg bandet har hatt. Ett eksemplar beholdes av arrangør som bilag for innbetalingen og ett eksemplar kan leveres band som kvittering på̊ hvor mye skatt som er betalt.
Eksempel på utregning:
Artistens garanti |
NOK 150 000 |
Minus flyreise |
NOK 16 500 |
Minus hotell |
NOK 4 500 |
Minus agentkommisjon |
NOK 30 000 |
Nytt skattepliktig beløp |
NOK 99 000 |
15% artistskatt (av nytt skattepliktig beløp) |
NOK 14 850 |
Utbetales til artist (garanti minus skatt) |
NOK 135 150 |
Her har du redusert det skattepliktige beløpet fra 150 000,- til 99 000,- Så du beregner 15% av 99 000,- for å finne ut av hva artisten skal betale i skatt. Her skal artisten betale 14 850,- i stedet for 22 500,-. Beløp spart: 7 650,-.
Ved noen tilfeller er det du som arrangør som betaler for reise og hotell, og at disse kostnadene trekkes fra artistens garanti. Da regner du fremdeles ut skatten som over, men trekker fra kostnadene før du betaler artist:
Artistens garanti |
NOK 150.000 |
Minus flyreise |
NOK 16.500 |
Minus hotell |
NOK 4.500 |
Minus agentkommisjon |
NOK 30.000 |
Nytt skattepliktig beløp |
NOK 99.000 |
15% artistskatt (av nytt skattepliktig beløp) |
NOK 14.850 |
Minus flyreise |
NOK 16.500 |
Minus hotell |
NOK 4.500 |
Utbetales til artist (garanti minus kostnader og skatt) |
NOK 114.150 |
En slik oppstilling kan være greit å legge ved til skattekontoret, samt en adresse for hvor skattekvittering sendes (dette er ofte management eller regnskapsselskap som representerer artisten).
Eksempler på ulike utfordringer du kan støte på i relasjon til artistskatt
Unntak for artister med bostedsadresse i USA
- Et band med amerikanske musikere spiller konsert i januar, for en garanti på 40 000 USD. De er fire stykker i bandet, alle har bostedsadresse i USA. Garantien er da ikke skattepliktig fordi de tjener akkurat på grensen (10.000 USD hver), MEN du har også booket samme artist tilbake til en festival til sommeren samme år. Bandet får samme garanti. Når du som arrangør VET at artisten kommer tilbake innenfor samme kalenderår vil begge konsertenes garanti være skattepliktige. Du trekker da skatt fra konsert nummer en, og konsert nummer to.
- Et band består av to amerikanere bosatt i USA, og to tyskere bosatt i Tyskland. Bandets totale garanti er på 30.000 USD. Fordelt på de fire bandmedlemmene så tjener ikke hver og en av dem mer enn USD 10 000. Da er 50% av garantien skattepliktig (for de to tyske utøverne). Du trenger hjemmeadresser på de to amerikanerne (såfremt de ikke har spilt i Norge tidligere dette kalenderåret) slik at de slipper å beskattes.
Norske artister med agent i utlandet
Noen norske artister har utenlandske apparater som tar seg av bookingen. I slike tilfeller kan det oppstå forvirring i forhold til om artisten faller under lov om skatt for utenlandske artister, eller alminnelig lov om beskatning.
- Artisten har bostedsadresse i utlandet, men er ikke ansett som skattemessig utflyttet fra Norge. Da er artisten unntatt 15% artistskatt, men plikter selv å rapportere egen skatt. Det handler altså ikke om hvor artisten er bostedsregistrert, men om hvor artisten er skattemessig bosatt. Fakturaen kan til og med komme fra et utenlandsk selskap.
- Har den norske artisten med seg utøvere fra utlandet på scenen, så faller derimot disse utøverne under lov om artistskatt, og skal rapporteres inn som normalt. I et slikt tilfelle er det viktig å avklare hva slags andel av honoraret som går til den norske utøveren, og som skal unntas skatt, og hva slags andel som skal fordeles på de øvrige utøverne.